Obavijesti

News

Komentari 264

Mladi i brutalni: Hrvatski klinci snimaju smrtonosne dječje igre

Mladi i brutalni: Hrvatski klinci snimaju smrtonosne dječje igre
7

SVE ZBOG DOKAZIVANJA Sjede u mraku na cesti i čekaju da naiđe auto, odijevaju se kao klaunovi, snimaju brutalne tučnjave, namjerno padaju u nesvijest. Psiholozi su zgroženi...

VIDEO

Maloljetnici sjede u mraku na cesti i čekaju da naiđe automobil. Kad im dođe preblizu i počne kočiti, ustaju i bježe. Ta po život opasna igra počela se širiti među maloljetnicima u Slavoniji. Policija je potvrdila da je čula za takve slučajeve, ali kako nitko ništa još nije prijavio, nisu ni postupali. No kažu, ako je to zaista istina, radi se o opasnom trendu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

No to je tek jedna od jezivih priča o ‘zabavama‘ hrvatskih srednjoškolaca. Oni svoje akcije snimaju, a potom ih postavljaju na društvene mreže - najčešće objavljuju snimke školskih tučnjava. Deseci njih i dalje kruže internetom iako su ih administratori dužni maknuti.

Tako su učenici prije nekoliko dana objavili snimku tučnjave iz srednje škole u Slavonskom Brodu. Prvotna tučnjva završila je napadom nožem. Slučaj je preuzeo Centar za socijalnu skrb.     

Zatvorene grupe na društvenim mrežama postale su im pravo bojno polje gdje se neometano vrijeđaju, ali i prijete prebijanjem i smrću.

Tu ne razgovaraju samo o tučnjavama, nego i dijele videe o opasnim igrama. Tako su mladi širili snimke “swoon challengea” u kojem im je bio cilj onesvijestiti se. Namjerno bi hiperventilirali i rušili se na tlo. Liječnici su bili zgroženi jer takva zabava može izazvati aritmiju te trajno naštetiti srcu i cijelom organizmu.

Kad se ne snimaju, neki maloljetnici eksperimentiraju s drogama.

U 2015. raširio se trend pušenja osvježivača zraka koje su legalno kupovali u Tobacoo shopovima. Zagrebački srednjoškolac je zbog toga i preminuo, no država je i dalje nemoćna. Dok se izda zabrana prodaje takvih proizvoda s određenim kemijskim sastavom, proizvođač ga mijenja i sve se vraća na početak. Kako smo upozoravali u 24sata, totalni hit među tinejdžerima bilo je miksanje droge koja se naziva Purple Drank. Rade ga od gaziranih pića i sirupa za kašalj koji sadrži kodein. Takva tekućina stvara im osjećaj blage euforije, poremeti im se motorika, gube osjet u dijelovima tijela i sve to traje od tri do šest sati. Nažalost, tinejdžeri koji ga uzimaju nisu ni približno svjesni kakvoj se opasnosti po zdravlje izlažu. Na to je upozorilo i Hrvatsko farmaceutsko društvo moleći ljekarnike da širom otvore oči te spriječe zlouporabu lijekova protiv bolova, temperature i sirupa za kašalj koji se mogu kupiti bez recepta.

Opasna histerija proširila se školama kad su djeca putem interneta doznala za pojavu klaunova ubojica. Počeli su se namjerno oblačiti i šminkati te tako plašiti učenike u blizini škole. Sa sobom nose i noževe. Jedan od zadnjih takvih primjera bio je u zagrebačkoj Dubravi.

- Sin je pričao da je bio na nastavi. Tijekom odmora netko je maskiran pokucao na prozor. Svi su počeli vrištati i bježati iz učionice - kaže nam jedan roditelj koji je želio ostati anoniman. Zbog tog trenda reagiralo je i ravnateljstvo policije. Objavili su kako su priveli nekoliko klaunova, a gotovo svi su bili maloljetnici koji su plašili vršnjake. Sustav je ponekad zbog toga često nemoćan jer se brojni slučajevi napada i zastrašivanja uopće ne prijavljuju. Sankcije tako izostaju, no šteta može biti jako visoka. Nedavno su se djeca zabavljala na nadvožnjacima i bacala kamenje na automobile koji su prolazili. Unatoč silnim upozorenjima, neki se i dalje penju na vagone po kolodvorima te ih strese struja. Ove godine su u Zagrebu zabilježena dva takva slučaja, a oba djeteta imala su ozljede opasne po život. Iako su preživjeli, do kraja života trpjet će posljedice.     

Tukle se zbog dečka? 

Pet cura iz strukovne škole sa sjevera zemlje čupalo se za kosu i mlatilo. nitko od okupljenih nije reagirao.

Dokazivanje? 

Stručnjaci kažu da naš sustav obrazovanja ne cijeni znanje i trud. djeca se zato dokazuju na drukčije načine i sve su nasilnija.

Publika ih huška 

Vijest o dogovorenim tučnjavama brzo se širi. na svaku ih dođe 50-ak te sve snimaju i navijaju. Ako dođe policija, razbježe se.

Pretukla ga banda 

Grupa maloljetnika napala je Riječanina (17) dok se vraćao iz škole. Bez ikakvog razloga razbili su mu lubanju kamenom. Umalo je preminuo od ozljeda.

Preminuo u bolnici 

Martina Matijevića (21) brutalno su prebili palicom na paljenju kresova u ivanić gradu. Ostavili su ga da leži u krvi. Šest dana se borio za život, ali je umro. Policija je za ubojstvo optužila mladića (21).

Krenulo s ‘Fejsa’ 

Stotinu ljudi okupilo se na sprovodu srednjoškolca Luke ćopića. Prije smrti s ubojicom se svađao na Facebooku.

Sjekao ga nožem 

Dva srednjoškolca su se potukla u školi u Slavonskom Brodu. Jedan je drugog rezao nožem. Kolege su sve snimile i objavile na internetu.

Sve ćemo šakama 

U Varaždinu je morala reagirati policija jer je u školi nastala opća tučnjava.

Sustav je nemoćan

Dječak u Bjelovaru terorizira cijeli razred pa roditelji ne šalju djecu u školu.     

Područje Ivanića potresla su nasilna ubojstva dva dečka

Zabava za Veliku Gospu završila je tučnjavom i brutalnim ubojstvom Luke Ćopića (19). Tom maturantu vrat je prerezao Domagoj Opačak (18), koji se pravdao da su ga napali. Istražitelji su otkrili kako su se posvađali oko maloljetne djevojke. Opačak je nakon istrage završio u istražnom zatvoru te će mu se suditi zbog ubojstva. Osam mjeseci prije na smrt je prebijen Martin Matijević. Iako su u gradu pričali da su se obračunale dvije bande, policajci su to brzo opovrgnuli.

Nisu svjesni svoje igre, a žrtava je puno

Odgoj treba danas usmjeriti i na to da djecu naučimo kako se trebaju ponašati u virtualnom prostoru. Ako netko ima izraženu crtu agresivnosti, putem interneta je može još više razviti i snažno izraziti ako ne postoji nikakav nadzor, zabrinut je socijalni pedagog Nebojša Buđanovac.

Nasilje na internetu smatra jednim od gorućih problema današnje mladeži. I sam je morao nekoliko puta intervenirati kad je situacija postala kritična.

- Žrtve teško podnose takav tip maltretiranja jer su uglavnom u pitanju mladi kojima su i stvaran i cyber život jednako važni. Oni koji dožive takav tip nasilja osjećaju se vrlo ugroženima - kaže Buđanovac. Slike ili riječi kojima ih netko vrijeđa, proziva ili ponižava mogu nositi sa sobom strašne traume za žrtvu. Među njegovim je slučajevima bilo i pokušaja samoubojstva, ali to je, nasreću, uspio spriječiti. Dodaje da napadači na internetu jako često koriste lažna imena i skrivaju se u toj anonimnosti. Svoja nedjela često ponavljaju te nije rijetko da im to postane i stil života.

Retkovec

- Oni se naprosto kreću u takvim krugovima te im je cilj postati najbolji i najveći krimos u kvartu - upozorava socijalni pedagog.

Iako često napadaju u grupi, kaže da među maloljetnicima ne postoje klasične bande. Kako odrastaju, znaju se povezati s organiziranim kriminalom, čije skupine kontroliraju određena područja.

- Ako bih mogao dati jedan savjet roditeljima kako da preveniraju delikventnost kod djece, to bi bilo: ‘Naučite ih da se strpe’ - preporučuje Buđanovac. Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander kaže da djeci možemo pomoći ako budno pratimo ponašanje. Ulogu u tome moraju igrati i škole.

- Puno škola misli da će biti dobra škola ako kažu: ‘Kod nas nema nasilja’. Podaci pokazuju da je svako četvrto dijete doživjelo nasilje u školi. Zrela škola je ona koja kaže: ‘Da, kod nas ima nasilja i mi ćemo reagirati’. Time pokazujemo da smo realni i da nešto radimo da preveniramo - rekla je Gordana Buljan Flander. Osim odgojitelja, najveću ulogu imaju obitelji. Djeca koja odrastaju u nasilnim obiteljima nerijetko i sama postaju nasilnici.

- Temelji ličnosti se stvaraju u prve tri godine. Kakav odnos imamo prema roditeljima, tako ćemo se kasnije ponašati u životu. Ipak. nitko se ne može izuzeti od odgovornosti - kaže Buljan Flander.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa