Obavijesti

News

Komentari 56

Mladić počinio 11 razbojstava: 'Trebao mi je novac za drogu'

Mladić počinio 11 razbojstava: 'Trebao mi je novac za drogu'
1

A. M. (20) je na Županijskom sudu u Zagrebu za niz od 11 razbojstava i dva pokušaja razbojstva osuđen na tri godine maloljetničkog zatvora te obvezno liječenje od ovisnosti

VIDEO

Kriv sam. Trebao mi je novac za drogu, rekao je A.M. (20) na Županijskom sudu u Zagrebu i potom zašutio. Sud ga je potom za niz od 11 razbojstava i dva pokušaja razbojstva osudio na tri godine maloljetničkog zatvora te obvezno liječenje od ovisnosti.

Na nepravomoćnu presudu žalio se i tužitelj i branitelj lupeža, no Vrhovni sud odbacio je njihove optužne i potvrdio presudu.
Mladić je u razbojničke prepade išao nemaskiran s kuhinjskim nožem ili s plastičnim pištoljem.

U razdoblju od siječnja do 28. srpnja 2015., kada ga je uhitila policija, iz trgovina i ljekarni opljačkao je 48.072 kuna

- Razbit ću ti glavu, ubit ću te, daj mi sve novce koje imaš – prijetio je prodavačicama.

Dvije trgovkinje porezao nožem po nadlakticama

Tijekom pljački dvije isprepadane trgovkinje porezao je nožem po nadlakticama. 

Sud je tijekom suđenja utvrdio da je mlađi punoljetnik tijekom razbojstava bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno. Nedjela je počinio kako bi imao novac za drogu.

Potječe iz disfunkcionalne obitelji

Stručna suradnica suda navela je da A. M. potječe iz disfunkcionalne obitelji. Nakon razvoda roditelja ostao je živjeti s majkom koja je bolesna i nije mogla pozitivno utjecati na njegovo odrastanje pa je već u petom razredu osnovne škole bio smješten u dječji dom.

Nakon što je počeo s krađama završio je u odgojnom zavodu, od 2011. - 2012., kada mu je ta odgojna mjera zamijenjena izvanzavodskom odgojnom mjerom i sigurnosnom mjerom redovitog psihijatrijskog liječenja u ambulantnim uvjetima. Potom mu je izrečen pridržaj izricanja maloljetničkog zatvora na rok od tri godine i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, a sam je, tada još kao maloljetnik, priznao da uzima droge: speed, MDMMA i kanabinoide.

Sud je prihvatio mišljenje stručne suradnice suda da se maloljetničkim zatvorom koji ima i svoju odgojnu svrhu može u čvrsto strukturiranim uvjetima utjecati na ličnost mlađeg punoljetnika pružajući mu liječenje i stručno osposobljavanje.

Kod izricanja presude sud je olakotnim cijenio da je optuženik osoba koja je odrastala u lošim uvjetima, da je rano ostao bez oca kao identifikacionog modela, da je kaznena djela je počinio kao smanjeno ubrojiva osoba ali ne bitno, u vrijeme kada je navršenih 18 i 19 godina kao i činjenicu da je priznao krivnju. Kao otegotno sud je uzeo u obzir da je već kao maloljetnik činio kaznena djela te da mu je izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod i koja se izvršavala, ali nije polučila rezultat da ne nastavi sa delikventnim ponašanjem pa mu je kao mlađem punoljetniku zbog imovinskih kaznenih djela pridržano izricanje maloljetničkog zatvora, a potom i maloljetnički zatvor u trajanju od 1 godine i četiri mjeseca, a koja kazna je počela s izvršavanjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...