Obavijesti

News

Komentari 268

Zakasnili pred Sabor: Mljekari htjeli zastupnicima dati mlijeko

Zakasnili pred Sabor: Mljekari htjeli zastupnicima dati mlijeko
10

Nezadovoljni mljekari nastavljaju prosvjedovati sve dok otkupna cijena mlijeka ne bude 2,60 kuna. Ministar Jakovina kaže kako prosvjeduje samo dio mljekara

VIDEO

Šesti dan prosvjeda, hrvatski mljekari stigli su na Markov trg s ciljem da saborskim zastupnicima ponude čašu, kako kažu, najkvalitetnijeg mlijeka na svijetu. No, pred Sabor su stigli sa sat vremena zakašnjenja, jer su zastupnici i Vlada već zauzeli svoja mjesta u sabornici. Iako su prijavili dolazak i za njega dobili odobrenje, osiguranje ih nije pustilo da s bačvicom punom mlijeka stanu ispred Sabora. Osiguranje im je objasnilo da bačvica nije pregledana i ne zna se je li u njoj eksplozivna naprava.

- Evo, vidite, unutra je čisto mlijeko, nije eksploziv - uvjeravao je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar, no osiguranje je bilo nepopustljivo.

Rešetar je ponovio da traže sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

- Na prosvjede nas je natjerala teška ekonomska situacija i propadanje naših farmi. Ako se nešto ne promijeni, hrvatsko mljekarstvo će propasti i neće dočekati Europsku uniju. imamo podršku svih poljoprivrednih udruga i tražimo cijenu od 2,70 kuna po litri, a ne 2,30 kuna koliko nudi Lactalis - ponovio je Rešetar.

Mljekari u Bjelovaru podijelili 1000 litara mlijeka

Mljekari su u ponedjeljak ispred Sirele u Bjelovaru građanima i Caritasu ukupno podijelili oko 1000 litara mlijeka, a dijele i dalje. Nikola Andrić, jedan od organizatora prosvjeda rekao je kako će mlijeko dijeliti svaki dan dok traju prosvjedi.

Jakovina: Sve probleme treba rješavati za stolom

U HSUPM-u kažu kako imaju punomoći čak 22 mljekarske udruge te određenog dijela pojedinaca da ih zastupaju u pregovorima oko cijene mlijeka s mljekarama. I dalje traže obračun mlijeka u skladu s tromjesečnim prosjekom zemalja EU, umjesto novog prema kojemu bi im cijena litre mlijeka bila i 40 lipa manja od stare.

Ministar Jakovina tvrdi kako sve probleme treba rješavati dogovorno, za stolom. Pritisci i prosvjedi nisu način komunikacije kakvu će on kao ministar, a i Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH tolerirati.

- Štete koje su nastale zbog neotkupljenog mlijeka, mjere se u milijunima litara i najviše su pogodile baš proizvođače mlijeka - kazao je jučer ministar. Ponovno je pozvao proizvođače da se povuku s cesta i ne čine daljnju štetu, te da se vrate argumentiranim raspravama u Ministarstvu s mljekarama shodno prihvaćenim zaključcima od prošle srijede.

Tada je, naime, dogovoreno da će se udruge proizvođača mlijeka i mljekare kojima isporučuju mlijeko do kraja veljače dogovoriti o novom modelu otkupne cijene mlijeka, dok stari model vrijedi još za ovaj mjesec. Dogovoreno je i da će mljekare otkupiti sve proizvedeno mlijeko na farmama te da će do idućeg Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka proizvođači definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi Ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutnim poteškoćama (reprogram kredita, razgovori s komercijalnim bankama, skladišnice…).

Zbog prosvjeda mljekara kasnit će ZET-ovi autobusi

Kiša  te mokri i skliski kolnici ne utječu s početkom ovog radnog tjedna na redovitost tramvajskoga prometa, ali iz ZET-a strahuju kako će zbog prosvjeda i blokade prometa na dijelu Slavonske avenije, biti moguća su kašnjenja na autobusnim linijama čije trase prolaze tom dionicom.

Inače, mljekari ni sedmog dana ne odustaju od prosvjeda. Krizni stožer za obranu cijene mlijeka na čelu s predsjednikom Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igorom Rešetarom najavio je kako će jutros u 9 sati dijeliti mlijeko i zastupnicima Hrvatskog sabora.

Iz ministarstva poljoprivrede su poručili kako će sjesti za pregovarački stol tek kada se prosvjednici maknu s ulica.

Ujedno su izvijestili kako će danas od 8 sati do završetka radova na dijelu Gornjostupničke ulice između Ulice Sv. Benedikta i Stupničkoobreške izmijenjenom trasom prometovat linije 111 Zagreb (Savski most) - Donji Stupnik - Stupnički Obrež, 164 Zagreb (Savski most) - Horvati i 165 Zagreb (Savski most) - Klinča Sela. Za vrijeme radova bit će uspostavljeno privremeno obostrano autobusno stajalište u Ulici Sv. Benedikta, u zoni raskrižja s Novakovom.

Mljekare prihvatile prijedlog proizvođača mlijeka

Mljekare, okupljene u Gospodarskom interesno udruženju 'Croatiastočar' spremne su predložiti europsku otkupnu cijenu mlijeka. Otkupnu cijenu mlijeka za veljaču sve će mljekare obračunati kao za siječanj 2012. dok će se mlijeko otkupljeno od ožujka obračunavati prema novom europskom modelu, usuglašenom sa udrugama proizvođača mlijeka, stoji u priopćenju mljekara. 

Mljekarska industrija u svom je priopćenju pozvala proizvođače mlijeka da mobiliziraju predstavnike svojih udurga kako bi postigli kompromis te da obustave sve aktualne i najavljene prosvjede. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 268
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu