Obavijesti

News

Komentari 41

Moderni oldtimer: Od starog je Fiće složio jurilicu za plažu

Moderni oldtimer: Od starog je Fiće složio jurilicu za plažu
3

Fićo je zapravo Zastava 500, a Davor je došao na ideju da simpatični, žuti auto pretvori u električni. S bogatim životnim znanjem i iskustvom, to nije bilo nikakv problem

VIDEO

Davor Dukić svako ljeto dolazi u svoj rodni Zaton. Umirovljeni je profesor sa Cambridgea, a na tom se prestižnom sveučilištu cijeli životni vijek bavio elektronikom i elektroničkim dizajnom.

Prije dvije godine je u Zatonu od jednog mještanina kupio žutog Fiću starog 36 godina. U Zatonu ljetuje, pa mu je trebalo i prevozno sredstvo. Brzo se snašao, a onda još brže dobio odličnu ideju. Fićo je zapravo Zastava 500, a Davor je došao na ideju da simpatični, žuti auto pretvori u električni, piše Šibenik.in.

S bogatim životnim znanjem i iskustvom, to nije bilo nikakv problem. Povezao se najprije s čovjekom po imenu Duško Milošević, koji mu je dao stare dijelove za Fiću i tu su krenuli prvi radovi sređivanja. Sljedeće godine Davor je najprije na Duškovom Fići napravio pokus, a ove godine je napokon u svoj ugradio mehaničke dijelove. Početkom rujna vozio je auto na tehnički i tamo iznio ideju o električnom motoru. Reakcije su bile pozitivne, pa je Davor izvadio benzinski motor i umjesto njega stavio električni. Fićo je tako spoj moderne tehnologije i vintage izgleda. U njemu je elektromotor jačine osam kilovata kojeg napaja baterijski sklop od 7,3 kilovata.

- U četvrtoj brzini može i 60 na sat. Maksimalna udaljenost koju pređe do punjena je 120 kilometara - kaže Davor Dukić ističući kako će sljedeće godine, čim dođe iz Londona, registrirati Fiću kao prvi zatonski električni automobil. I to za plažu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.