Obavijesti

News

Komentari 241

Mogu uzeti što žele: Otvorio je besplatni dućan za siromašne

Mogu uzeti što žele: Otvorio je besplatni dućan za siromašne
9

Bivši policajac Mirko Prelčec (46) iz Krapine siromašnima je otvorio trgovinu u kojoj mogu uzeti što žele. Sam skrbi za desetak zagorskih obitelji kojima treba pomoći

VIDEO

Pomažem onima kojima su svi okrenuli leđa. Samo radim ono što bi trebale raditi institucije, kaže nam umirovljeni policajac iz Krapine.

Mirko Prelčec (46) u MUP-u je radio od prosinca 1990. do 2008. godine, a otkad je u mirovini, bavi se humanitarnim radom. Sam skrbi za desetak zagorskih obitelji koje su zbog teških tjelesnih ili intelektualnih oštećenja nesposobne za samostalni život. I ranije je sa zagorskim pekarima organizirao akciju “Kruh za poslije” te pučku kuhinju u Krapini. Sad je otvorio i besplatni dućan za siromašne. U njemu nema cijena. Korisnike ondje čekaju osnovne namirnice.

''Najlakše je osuditi nekog i okrenuti mu leđa'

- Mirko nas je sam našao i ponudio nam pomoć. Ova donacija puno nam znači. I suprug i ja samo nezaposleni, imamo četvero djece i sa socijalnom pomoći teško je preživjeti i prehraniti djecu - govori Marija Cvrtila (28) iz Strahinja kraj Krapine. Suprugu Miljenku stradala je kralježnica te ima psihičkih problema. Troje školaraca ima intelektualne poteškoće, a tu je i najmlađi sin (2).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne želim inertno društvo kakvo su stvorili političari, kaže Prelčec

- Susjedi ih osuđuju, a to je najlakše, osuditi nekog i okrenuti mu leđa. Tim ljudima treba pomoći. Ne mogu sami. I ova i druge obitelji o kojima se brinem žive u uvjetima koji nisu ljudski. Nitko ih ne posjećuje, nitko im ne pomaže. Mnogi imaju zakonska prava na razne pomoći, ali ih ne ostvaruju jer za njih ne znaju niti su sposobni sami se izboriti. Ne želim inertno društvo kakvo su stvorili političari. Svakome treba dati šansu, jedni drugima moramo pomoći - govori nam Prelčec te dodaje da najviše pomažu upravo oni koji i sami imaju malo.

- Potrebni su nam odjeća i obuća za starije od 14 godina te pokućstvo za invalidne - kaže. Svi koji žele pomoći mogu mu se javiti na broj 095/8781257 ili uplatiti novac na račun udruge Posljednja nada u Zagrebačkoj banci. IBAN: HR8123600001102411090.

Dobiju ulje, šećer, sol i higijenske potrepštine

Želim raditi, ali nitko mi ne želi dati posao, govori krojačica Marija. I njezinu obitelj jedanput mjesečno u Mirkovu besplatnom dućanu dočekaju osnovne namirnice i higijenske potrepštine. Bez toga bi, priznaje, teško prehranila četvero djece.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...