Obavijesti

News

Komentari 40

Moguće poplave? Ciklona nam donosi obilnu kišu i grmljavinu

Moguće  poplave? Ciklona nam donosi obilnu kišu i grmljavinu
2

Kraj današnjeg dana donosi ciklonu koja se nalazi nad Alžirom i Tunisom. Ona će se tijekom subote centrom premjestiti nad južnu Italiju, a u nedjelju i nad Jadran

VIDEO

Početak listopada donio nam je vrlo promjenjivo vrijeme, što i priliči središnjem jesenskom mjesecu. Listopad je na Jadranu drugi najkišovitiji mjesec u godini. Iako su neki dijelovi sjeverne Dalmacije već u prvih sedam dana listopada primili prosječnu mjesečnu količinu oborina, kišne “epizode” tek će uslijediti, javlja Crometeo.

POGLEDAJTE VIDEO: Ciklona nam donosi kišu i grmljavinu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:16

Danas će se na kopnu jedan oblačni sustav polako udaljavati od našeg područja, ali to ne znači pravo proljepšanje vremena. Ostat će pretežno oblačno, još samo mjestimice s vrlo malo kiše ili rosulje. Ostaje podjednako svježe. Najviša dnevna temperatura ipak je još relativno ugodna i bit će oko 16 Celzijevih stupnjeva, u gorju svježije.

Na Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom Jadranu sunčanije i suho, a u Dalmaciji samo lokalno može biti slabe kiše ili pljuskova, većinom južnije od Makarske. Danju u Dalmaciji slab vjetar promjenjiva smjera, na sjevernom Jadranu će se zadržati slaba do umjerena bura koja će navečer malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Ciklona Kristijan donosi obilnu kišu

Kraj današnjeg dana donosi ciklonu koja se centrom danas nalazi nad područjem Alžira i Tunisa. Ona će se tijekom subote centrom premjestiti nad južnu Italiju, a u nedjelju i nad Jadran, gdje će dodatno produbiti. Radi se o najjačoj cikloni koja će prijeći preko Dalmacije u dosadašnjem tijeku jeseni. Crometeo tim nazvao je ovu ciklonu Kristijan.  Dijelovi srednje i južne Dalmacije mjestimice će dobiti više od 100 litara kiše po kvadratnom metru u dane vikenda, a prognostički modeli za ograničeno područje predviđaju i više 250 litara oborine u dva dana .

Mjestimice se mogu očekivati poplave i zastoji u prometu.

U gorju moguće i malo snijega

U subotu prijepodne na kopnu u većini mjesta još će biti suho, a kiša je moguća u Lici i Gorskom kotaru. Poslijepodne i osobito navečer kiša bi se s juga trebala proširiti na većinu krajeva. Jutarnja temperatura od 8 do 13, a najviša dnevna između 10 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U noći na nedjelju i u nedjelju će biti i kišovitije i hladnije pa bi kiša mogla biti obilna uz jak sjeveroistočnjak. Zato će popodnevna temperatura u nedjelju biti samo između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. U najvišem gorju možda bude i malo snijega . Prema kraju dana kiša će oslabjeti, mjestimice i prestati.

Na Jadranu kiša, pljuskovi i grmljavina

Na moru u subotu pretežno oblačno. U Dalmaciji će cijeli dana biti kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguće jače nevrijeme praćeno tučom. Na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana suho, ali će popodne i navečer mjestimice biti kiše. Na zapadnoj obali Istre moglo bi se zadržati suho. Na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji do Splita puhat će umjerena do jaka bura , podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. U ranim popodnevnim satima uz obalu i na otocima temperature većinom od 17 do 23°C, u zaobalju od 12 do 17°C.

Nedjelja na Jadranu donosi nastavak vrlo nestabilnog vremena. Više suha vremena bit će na sjevernom Jadranu, a više kiše i grmljavinskih pljuskova u Dalmaciji, osobito u prvom dijelu dana. Lokalno je ponovno moguće više od 100 litara oborine po kvadratnom metru, osobito južnije od Makarske. U sjevernom i dijelu srednje Dalmacije i dalje će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. U većini predjela bit će hladnije u odnosu na subotu. Sredinom dana u većini predjela temperature od 15 do 20°C, u zaobalju nekoliko stupnjeva hladnije, a malo toplije će biti na jugu Dalmacije.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.