Obavijesti

News

Komentari 38

Mrzljak: Pravog kršćanina izbjeglice ne mogu ugroziti

Mrzljak: Pravog kršćanina izbjeglice ne mogu ugroziti
1

Kako se nosimo i kako ćemo izaći iz ove krize humanosti kojoj svjedočimo? Hoćemo li se osloboditi predrasuda, je li ovo početak neke nove Europe?

VIDEO

Europa je suočena s najvećim valom izbjeglica nakon II. svjetskog rata i još se ne nazire rješenje. 

Kako se nosimo i kako ćemo izaći iz ove krize humanosti kojoj svjedočimo? Hoćemo li se osloboditi predrasuda, je li ovo početak neke nove Europe, treba li ponovno utemeljiti Schengen, samo su neka od pitanja o kojima se večeras raspravljalo u Otvorenom.

Kada je papa Franjo pozvao sve župe u Europi da prime po jednu izbjegličku obitelj, on je time izrazio svoj stav kako Crkva treba djelovati. Time je pozvao na djelovanje svakog pojedinog vjernika, ne samo župnika, jer župa su ljudi, kazao je msgr. Josip Mrzljak, biskup varaždinski i predsjednik Hrvatskog Caritasa, podsjetivši da su Hrvati izbjeglicama već jednom otvorili svoja vrata, za vrijeme Domovinskog rata. Upitan mogu li izbjeglice ugroziti kršćanstvo, kao što je to nedavno izjavio mađarski premijer Viktor Orban, on odgovara kako "pravog kršćanina ništa ne može ugroziti".

Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije kaže kako je važno informirati građane tko su ti ljudi koji dolaze, kao i zašto oni dolaze. Puno je, ističe, "mitova i predrasuda, širenja straha". Jedan od tih mitova je i da će nam migranti ukrasti posao. 

- Oni su normalna pojava, kaže Kranjec. Apelira i na javne osobe koje mogu utjecati na javnost tako da i same pokažu solidarnost i  dobrodošlicu prema izbjeglicama i migrantima.

Govoreći o slučaju Mađarske i njezina stava prema migrantima, Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu kaže kako postoji bojazan da će doći do većeg povećanja političkog ekstremizma. Ključno je pitanje ipak - kako će se EU ponašati u takvim slučajevima odstupanja od europskih vrijednosti, istaknuo je.

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, kazao je kako je ponosan zbog odnosa Njemačke prema migrantima i izbjeglicama. I u Njemačkoj je međutim bilo incidenata u kojima su pojedinci izrazili negodovanje zbog dolaska migranata.

- U svakom društvu imate jednu grupu pojedinaca koji nose u sebi jednu vrstu mržnje, šire strah i to je takav tip ljudi, kroz medije dakako dobiju određenu pozornost, istaknuo je. Ali oni su velika manjina i to mi je drago - kazao je, dodavši kako u Njemačkoj ipak veliku većinu čine veliki solidarni pokreti koji štite izbjeglice, dok političke stranke, bez obzira što bi ih to moglo koštati glasova, daju jasne signale da netoleranciji nema mjesta.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu