Obavijesti

News

Komentari 5

Mussolinijev uzor bio je pjesnik i žestoki seksualni predator

Mussolinijev uzor bio je pjesnik i žestoki seksualni predator
1

Ekscentrični talijanski pjesnik Gabriele D'Annunzio idejni je začetnik talijanskog fašizma i duhovni Mussolinijev otac. Zaslužan je i za oživljavanje rimskog vojnog pozdrava s uzdignutom rukom

VIDEO

Ratni huškač, arogantni okupator jednoga grada, rodonačelnik talijanskog fašizma, ali i izvrsni prozaist, pjesnik, dramatičar, erudit.. Gabriele D'Annunzio bio je "nacionalni" pjesnik fašističke Italije. U isto vrijeme bio je nezasitni seksualni manijak kroz čiji život su 'prodefilirale' glumice, plemkinje, umjetnice, sluškinje, prostitutke...

Njegovo geslo je bilo: Ne uskraćuj sebi ništa, slušaj svoje instinkte..

Dok se nije bavio politikom i zavođenjem Gabriele D'Annunzio, podrijetlom Dalmatinac, pisao je pjesme, romane i kazališne komade. I to vrlo uspješno. No ovaj kontroverzni Talijan unatoč velikom talentu i uspjehu svojih djela u povijesti će prvenstveno ostati zapamćen zbog svog političkog djelovanja. Ostat će zapamćen kao fašist i okupator.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Okupator Rijeke

Naime, on je 1919. ušao u Rijeku sa stotinjak vojnika-dobrovoljaca te osnovao svojevrsnu talijansku nezavisnu državu na području Kvarnera. Guvernerova palača postaje D'Annunzijeva rezidencija, a s njenog balkona držao je brojne govore. U tim govorima Rijeka je mučenički grad i žrtva međunarodne politike koja ne dopušta talijanskom narodu da se sjedini u jednoj državi.

Svojim govorima D'Annunzio opčinjavao je mase. Zaslužan je za oživljavanje rimskog vojnog pozdrava s uzdignutom rukom kojem dodaje poklič eia, eia, eia, alala. Oživljava i druge rimske simbole i stavlja ih u službu talijanskog nacionalizma.

Iz grada je istjeran tek 1921. intervencijom regularne talijanske vojske jer su 1920. godine Italija i Kraljevina SHS sklopile su Rapalski ugovor prema kojim je Rijeka postala grad-država.

Mussolinijev duhovni vođa

Rođen je na današnji dan 1863. u Pescari u Abbruzzu, kao sin bogatog zemljoposjednika i gradonačelnika grada. U šesnaestoj godini mu je otac financirao objavu prve zbirke pjesama. Od tada gradi karijeru pisca koji se ističe svojim slobodoumnim i lascivnim stilom, kao i načinom života. Ovaj bonvivan i poliglot je i autor libreta za Claudea Debusseya i Pietra Mascagnija, a jedno vrijeme bio poslanik u parlamentu. Puccini je htio raditi s njim, Proust mu se divio, a James Joyce rekao je da je jedan od tri najtalentiranija pisaca 19. stoljeća.  

On je bio duhovni vođa Benita Mussolinija koji je od D'Annunzija naučio većinu vještina koje je koristio za diktatorsko vladanje kao što su  trikovi na pozornici, veliki i emotivni javni nacionalistički obredi, rimski pozdrav, retorička pitanja masi, sljedbenici u crnim košuljama itd.

D'Annunzio je po nekima začetnik prakse prisilnog zatvaranja političkih protivnika, korištenja ricinusova ulja i sličnih metoda u svrhu ponižavanja, onemogućavanja te katkad i ubijanja. Takva praksa je tako postala uobičajeno sredstvo djelovanja crnokošuljaša.

Podržavao je talijansku ekspanzionističku politiku te je između ostalog i pohvalio talijansku invaziju na Etiopiju.

Žestoki seksualni predator

Elegantni pjesnik i kicoš daleko od toga da je bio naočit muškarac no to nije uopće bilo važno jer on je ljepotice u svom životu "nizao kao na traci". Bio je ljubavnik najslavnije talijanska glumice Eleonore Duse koja ga je godinama ludo voljela. 

Zapravo je bio izrazito nizak i ćelav, ali je svojim nastupom i riječima šarmirao sve pripadnice ljepšeg spola koje bi mu se našle na putu. Na šarm ovog zavodnika tako je pala i spomenuta glumica, pet godina starija Eleonora Duse koja mu je bila najveća ljubav. Pomogla mu je i u umjetničkom radu jer je svojski pokušava popularizirati djela tada još mladog ljubavnika u usponu karijere i uspjela mu pomoći da dosegne europsku slavu. Jedno vrijeme je bio i oženjen, a u braku u kojem je proveo 13 godina dobio je tri sina. 

Ovaj deklarirani erotoman djevičanstvo je izgubio sa 16 godina u društvu firentinskih prostitutki pa nije iznenađujuće što osim stalnih ljubavnica među damama iz visokog društva volio dužiti i s 'damama noći' koje mu, pričalo se, nisu usluge ni naplaćivale. Navodno je znao tražiti da ga vežu za stabla,a i dan danas u talijanskim bordelima ta usluga se naziva “servizio dannunziano”. Isto tako volio je žene iz radničke klase kao i sluškinje..

Iako je bio ružan ženama je bio neodoljiv

Kad je Liane de Pougy, jedna od najslavnijih pariških kurtizana, došla u posjet Firenci do nje je stigla kočija puna ruža. U njoj je bio D'Annunzio kojeg je opisala kao užasnog čovječuljka s crvenim očima i bez trepavica, bez kose i zelenkastih zuba, lošeg zadaha sa manirima običnog šarlatana...

No unatoč neprivlačnom izgledu ženu su ga obožavale, a poznata američka pjevačica Isodora Duncan to je objasnila riječima: Bio je ćelavi patuljak, sasvim običnog izgleda, ali kad bi počeo razgovarati sa ženama sve bi se promijenilo. Jednostavno je imao tu sposobnost da u svakoj ženi pobudi osjećaj da je središte svemira..

D’Annunzio je bio sklon i avanturizmu pa je tako još u doba Prvog svjetskog rata, a tada je imao već više od 50 godina, sudjelovao u talijanskom dubokom prodoru do Bakarskog zaljeva pomoću brzih torpednih čamaca. Ostao je poznat i njegov 1.200 kilometara dugi let do Beča tijekom rata, pri čemu je nad tom prijestolnicom Austro-Ugarske izbacio propagandne letke.

D'Annunzio jest inspirirao Mussolinija, ali su se u mnogočemu i razilazili. Ovaj fašistički pjesnik skončao je 1938. godine, u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, a jedna od teorija o njegovoj smrti jest da ga je upravo Mussolini dao ubiti, jer ga je smatrao nepredvidljivim i opasnim suparnikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti