Obavijesti

News

Komentari 207

UŽIVO Tko je predao, predao je! Završio je rok za predaju lista

UŽIVO Tko je predao, predao je! Završio je rok za predaju lista

U Hrvatskom saboru, gdje DIP zaprima liste i kandidature, u petak je bila poprilična gužva. Rok za predaju lista je završio u ponoć

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Istekao rok za kandidature, u subotu kreće službena promidžba

Tko se kanio kandidirati za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja, učinio je to, na Veliki petak u ponoć istekao je rok do kojega su svi koji su to namjeravali, trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste i kandidature.

 Među posljednjima, svoju je listu predala stranka Javno dobro, rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski na kraju dana u kojemu je zgradom Sabora, gdje je DIP zaprimao liste, prodefiliralo 30-ak predlagatelja, od velikih, parlamentarnih stranaka do kandidata koje šira javnost poznaje samo iz svijeta estrade.  

 Jedna od takvih je i Ava Karabatić koja se, kao nezavisna, namjeravala kandidirati u 10. izbornoj jedinici, ali kako je bila 'tanka' s potpisima to nije mogla, pa joj je u pomoć priskočio Ivan Pernar, nekadašnji zastupnik i smjestio je na svoju listu.

  Koliko je točno listi zaprimljeno i jesu li sve pravovaljane, znat će se u subotu poslijepodne za kada je DIP zakazao konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti te podatke.

 Prije četiri godine, takve su bile 192 liste i 21 kandidatura, za 151 zastupničko mjesto natjecalo se gotovo 2700 kandidata.

 Pravovaljane liste i kandidature DIP će u subotu poslijepodne objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tada se početi službena izborna promidžba.

 No, da bi se to dogodilo, DIP će još jednom 'pročešljati' zaprimljene liste i utvrditi jesu li se stekli uvjeti da ih prihvati i objavi sa imenima i prezimenima kandidata za svih 12 izbornih jedinica.  

 Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti  dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

 Toga dana birači će odlučiti kojih će 151 zastupnik ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

AVA NA PERNAROVOJ LISTI

Pernar dao Avi svoje potpise iz X. izborne jedinice

Ava Karabatić je imala manjak potpisa, a problem je riješila tako što se udružila s Ivanom Pernarom.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sve je riješeno, prijatelji se poznaju u nevolji. Naime, ja sam prikupila dovoljno potpisa ali nisam razlikovala devetu i desetu izbornu jedinicu. Ja sam bikica i mislila sam da sve mogu sama biti muško i žensko, a sad je uskočio moj bivši muž. Sad sam na drugom mjestu na desetoj izbornoj jedinici liste Ivana Pernara - rekla je Ava koja je s liste izbacila 'Jednu gospođu Snježanu'.

Pričalo se da je Pernar maknuo majku s liste da bi ubacio Avu, no kako je potvrdio majka je i dalje je na listi, ali na trećem mjestu.

ROK JE DO PONOĆI

VIDEO Ava Karabatić naišla na problem: 'Fali mi 50 glasova na izbornoj listi, pod stresom sam!'

Dogodila se mala neprilika, ali ja uvijek kažem da će se sve završiti dobro. Pozivam sve birače 10. izborne jedinice da pogledaju ovaj primjerak i da mi se jave putem Instagrama jer još malo fali do ponoći - kazala je Ava za 24sata. Otkrila je da joj nedostaje još 50-ak potpisa. Kaže kako je uznemirena i pod stresom.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

24sata

Agrarna stranka, Pokret za hrvatsku poljoprivredu, Akcija za promjene, Demokršćani i Nezavisna lista Višnjan predali listu za parlamentarne izbore

24sata
24sata

Grupa birača predali liste, idu samo u VI. izbornoj jedinici

24sata
24sata
Komentari 207