Obavijesti

News

Komentari 42

Na zadarskoj ginekologiji pao strop, u Splitu rade bez klime

Na zadarskoj ginekologiji pao strop, u Splitu rade bez klime
7

KBC Split se nada skoroj obnovi, a u Zadru žele da se bolnica preseli izvan grada kako je još davno planirano. Dotrajale i stare zgrade su jednostavno 'rupe bez dna'

VIDEO

Užasavajuću sliku mogu vidjeti pacijenti koji idu u podrumske odjele KBC-a Split gdje su Klinika za nuklearnu medicinu, Odsjek za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju i Klinika za psihijatriju.

Podrumski hodnici oronulih, oguljenih tamnosivih zidova isprepletenih cijevima bili bi dostojna scenografija kakvom horor filmu. Na pojedinim odjelima, u čekaonicama, zahodi za pacijente su zaključani, a prozori, uglavnom rađeni od drveta, odavno su se počeli guliti i raspadati. No vlage uglavnom nema, tek pokoja mrlja, manje oštećenje stropa ili podova. 
U kritičnom je stanju dio bolnice na Križinama, koja je sagrađena prije 50 godina, gdje vlaži na sve strane te se zbog starih instalacija gubi mnogo energije. No uskoro počinje obnova tog dijela bolnice, čak 37.000 četvornih metara. Vrijednost radova je 114 milijuna kuna. Veliku korist će imati i pacijenti jer su neki odjeli i bolničke sobe bez klime.

Tako je i pokojni Vinko Coce ležao na odjelu Klinike za plastičnu kirurgiju, a zbog nesnošljive vrućine jednu jedinicu klime kupio je njegov prijatelj Dražen Zečić te je ona nakon smrti pjevača ostala kao donacija bolnici.

Samo na održavanje troše 2,5 milijuna kuna

A ni u Zadru ništa bolja priča. Većina zgrada zadarske Opće bolnice iz vremena je Austro-Ugarske, stare su oko 130 godina. Zbog dotrajalosti bolnica godišnje troši više od 2,5 milijuna kuna na puko održavanje, grijanje i krpanje derutnih dijelova.

- To je izuzetno skupo i prilično besmisleno jer je ekonomski potpuno nesiplativo. Mi u posljednjih 30 godina renoviramo odjel po odjel, ali incidenti se stalno događaju. Na Ginekologiji je 2013. pao strop, stare vodovodne cijevi redovito pucaju pa smo tako posljednjih godina imali poplavu na internoj i na ginekologiji, a kanalizacija je poplavila na internoj, ginekologiji i kirurgiji - kaže zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Robert Karlo . O izmještanju bolnice izvan grada govorilo se još u vrijeme bivše Jugoslavije, ali ta ideja nikad nije realizirana.

- Bolnicu treba dislocirati na rub grada, blizu velikih prometnica i s parkiralištem za bolesnike koji će biti smješteni pod jednim krovom jer tako nalažu pravila moderne medicinske zaštite. Ali inicijativa djelatnika bolnice nije dovoljna. Trebala bi se uključiti županija i ministarstvo te riješiti problem putem europskih fondova. Za zadarsku bolničku zgradu trebalo bi imati 150-200 milijuna kuna i osigurati od 15 do 20 tisuća kvadrata državnog zemljišta koje rapidno uzimaju trgovinski lanci - kaže dr. Karlo.

U osječkoj bolnici stanje je neljudsko

Čitateljica nam je poslala fotografiju iz osječke bolnice, a tamošnje stanje naziva neizdrživim i neljudskim. Na ginekologiji je strašno, kaže, a kad pada kiša, voda curi na sve strane. Drugi čitatelj poslao nam je fotografiju Klinike za ortopediju na Šalati s koje otpadaju golemi komadi fasade. Riječ je o zgradi s početka 20. stoljeća.

Snimio čitatelj

>>> Kakva su vaša iskustva s hrvatskim bolnicama? Pozivamo vas da nam pošaljete vaše fotografije iz bolnica, priče, pritužbe...na adresu reporter@24sata.hr, MMS možete poslati na broj 099 224 2424 ili se javiti na telefon 01 24 24 242.

Pokretanje videa...

24sata 00:26
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.