Obavijesti

News

Komentari 272

Tužitelj iz Srbije: Jasno je da je Purdin iskaz uzet nezakonito

Tužitelj iz Srbije: Jasno je da je Purdin iskaz  uzet nezakonito
1

Purdu su ispitivali i tužitelji iz Srbije. Milan Dilparić iz Suda za ratne zločine u Beogradu rekao je da daljnja postupanja neće temeljiti na nezakonitom iskazu

VIDEO

Josip Muselimović, odvjetnik Tihomira Purde, nije skrivao zadovoljstvo nakon trosatnog iskaza kojega je u ponedjeljak Tihomir davao u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine pred srpskim tužiteljem Milanom Dilparićem. 

Dilparić je nakon saslušanja je izjavio da je potpuno jasno da je Purdin iskaz u logoru uzet na nezakonit način te da daljnja postupanja neće temeljiti na njemu, javlja HTV

'Posve je jasno da je iskazom dokazao nevinost'

Unatoč najavama, Purda je pristao odgovarati i na pitanja istražitelja Suda za ratne zločine u Beogradu. 

- Premda zakonski nije bio obavezan, po našem savjetu Tihomir Purda pristao je odgovarati i na pitanja istražnog suca Suda za ratne zločine iz Beograda i nakon svega toga posve je jasno da je svojim iskazom dokazao svoju nevinost. Tužitelji iz Srbije su na Tihomirovo saslušanje došli jako dobro pripremljeni i imali su puno pitanja u svezi s događajem zbog kojega terete Tihomira Purdu. Tihomir je odgovorio na svako pitanje i jako smo zadovoljni njegovim odgovorima. On svojim iskazom ni u čemu nije kolidirao sa svojim ranijim iskazom kao ni s ostalim dokazima koje je prikupilo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Svako daljnje njegovo zadržavanje u pritvoru mislim da je gruba povreda njegovih temeljnjih ljudskih prava i sloboda - rekao je Josip Muselimović. 

Purda je istražnom sucu rekao kako su ga batinali u logoru te svima prijetili da će ih ubiti, piše Večernji list.

Prema odvjetnikovim riječima, 'bilo je vrlo neugodno slušati Tihomirovu ispovijed o svemu što je doživio u vrijeme dok je bio zatočen u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica'.

Nakon današnjeg njegova saslušanja, kao i saslušanja gospode Maslova i Janjića sljedeći četvrtak i petak, vjerujem da je ovoj igri došao kraj, tvrdi Josip Muselimović.

Supruga: Sami smo inicirali da ga ispitaju

Tihomirova supruga Slobodanka, uvjerena u njegovu nevinost, kaže da je znala da će Tihomir odgovarati i na pitanja istražitelja iz Srbije.

- Sa suprugom sam nekoliko puta razgovarala o tom saslušanju i znali smo da on ništa ne krije. Uvjereni u njegovu nevinost sami smo inicirali da ga upravo oni ispitaju. Ponosna sam na njega i njegovu staloženost u situaciji koju mnogi ne bi izdržali - rekla je Slobodanka Purda.

Kosor: Očekujem da će Purda uskoro biti na slobodi

O slučaju hrvatskog branitelja Tihomira Purde progovorila je i premijerka Jadranka Kosor. Kazala je kako očekuje da će Purda uskoro biti oslobođen jer su hrvatske institucije utvrdile kako je vukovarski branitelj nevin te da je iskaz potpisivao u nehumanim uvjetima te da su ga prisilili na to.

- Nemoguće je da bilo tko prihvati posljedice Miloševićeva režima kao činjenice, a jedna od tih posljedica je da je Purda odveden iz Vukovara i mučen na neljudski način, da su mu bila ugrožena njegova prava - rekla je Kosor.

Kotromanić: Svi su trebali učiniti više za Purdu

Sve državne institucije, od premijerke i ministara do predsjednika republike, mogle su i morale učiniti više za hrvatskoga branitelja Tihomira Purdu. To su u Zadru izjavili SDP-ovci Ingrid Antičević - Marinović i stožerni brigadir Ante Kotromanović. Ne ulazeći u motive vlasti da skriva zahtjev srbijanskoga tužiteljstva o tužbama i istragama protiv Purde i ostalih iz 2007. godine Antičević-Marinović je rekla kako je očito vladajućima više stalo do dojma u javnosti nego do sudbine jednoga čovjeka. Podsjetila je kako je Vlada imala niz instrumenata u te četiri godine da zaštiti branitelje, a ne da ih prepusti u ralje drugih država.

- Ako smo imali akcijski plan za hapšenje Gotovine, onda je trebalo sačiniti i akcijski plan za spašavanje Purde - rekao je Kotromanović.

Na novinarsko pitanje treba li ukinuti Zakon o aboliciji srpskih pobunjenika, donesen 1998. godine, SDP-ovci se nisu jasno odredili.

- Najprije treba vidjeti koliko naših branitelja potražuje srbijansko tužiteljstvo i tek tada razmisliti o ukidanju takvoga zakona - rekla je Antičević-Marinović. Kotromanović je dodao da bi se eventualno mogla preispitati uloga nekih kolovođa srpske pobune. Na novinarsku primjedbu misli li i na HDZ-ova koalicijskoga partnera SDSS-ovca Vojislava Stanimirovića, odgovorio je kako ne misli na nikoga konkretno.

- Tu su institucije koje sve mogu istražiti. Pa, ako smo svi mi iz splitskog zbornog područja bili na tapetu Haškoga suda, onda i ovdje svatko može biti istraživan - rekao je Kotromanović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 272
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori