Obavijesti

News

Komentari 286

Bez pogovora: Vlada usvojila Nacionalni program reformi

Bez pogovora: Vlada usvojila Nacionalni program reformi
5

Nacionalni program usredotočen je sređivanje stanja u mirovinskom i zdravstvenom sustavu te javnim poduzećima. Govorit će i o izmjeni Uredbe o plaćama policijskih službenika

VIDEO

Vlada je bez rasprave prihvatila Nacionalni program reformi koji je u Banskim dvorima predstavio premijer Tihomir Orešković. Glavni cilj mu je gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. Premijer je naveo da je ovo plan za narednih 12 do 18 mjeseci. 


- Ovo je ambiciozan i kvalitetan dokument kojim na početku mandata želimo pokazati našu odlučnost da započnemo teške reforme. Više bi ih nazvao fer i nužnim reformama koje potrebne za budućnosti zemlje. Bez provedbe reformi nećemo moći ostvariti dugoročni potencijal gospodarskog rasta - rekao je. Poručio je da ovaj dokument nije rađen za Europsku komisiju nego za građane Hrvatske. 

- Imamo dokument koji ocrtava politiku Vlade idućih 18 mjeseca i na kraju građani će nas mjeriti prema ovom dokumentu. Uspješnost ovisi o tome koliko ćemo ispuniti reformi - izjavio je Orešković.  

Naveo je da dokument nije nastao preko noći i nije bilo lako jer je bilo puno otvorenih diskusija, no to je napominje zdravo. Ustvrdio je da je za svaki dobar cilj i reformu važno da ima zdravu raspravu. Orešković je izvijestio da dokument sadrži 60 reformi i to u četiri glavna područja. Prvi je makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost. Cilj je smanjit javni dug, koji je ističe premijer, ključ za promjene ali i smanjenja deficita ispod tri posto. Drugo područje je lakše uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima, a cilj je maknuti birokraciju iz sustava te administraciju ojačati kroz informatičke sustave. Plan je i smanjiti troškove poduzetnika te parafiskalne namete za 330 milijuna kuna kao i jeftiniji krediti za male i srednje poduzetnike. Treće područje je učinkovitost i transparentnost javnog sektora, a plan je smanjiti broj državnih tijela uključuju i agencija. Posljednje četvrto područje je bolje obrazovanje za tržište rada. - Tu ćemo pokrenuti kurikularnu reformu koja je ključ. Bez nove Na početku sjednice Orešković je najavio formiranje IT vijeća koje će biti dio premijerovog ureda.

Usvojili su i Program konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine.

- Ključna poruka ovog dokumenta je da je jedan od osnovnih ciljeva fiskalna konsolidacija i daljnje smanjivanje javnog duga - rekao je ministar financija Marić.

Vlada je usvojila i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u gospodarstvu te prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima.

- Osobe se mogu na temelju natječaja zaposliti u tijelima Vlade na ugovor na određeno, ali ne radi se o povratku sustava revolving door, jer se na natječaje mogu prijaviti svi građani Republike Hrvatske - rekla je ministrica uprave  Jurlina Alibegović.

Vlada je prihvatila i povećanje plaće policijskim službenicima početnicima.

S obzirom na to da u Saboru još traje rasprava o ukidanju Ureda bivšeg predsjednika te se očekuje da će se zakon izglasati sutra Vlada je prihvatila amandman Mosta koji predlaže da zakon stupi na snagu prvog dana nakon objave u Naradnim novinama, a ne 1. svibnja kako je bilo predviđeno. 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 286
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.