Obavijesti

News

Komentari 96

Nakon snijega stiže hladnoća: 'Temperatura pada i do -20°C'

Nakon snijega stiže hladnoća: 'Temperatura pada i do -20°C'
1

I dnevne vrijednosti u idućih tjedan-dva malo gdje će u sjevernim krajevima biti pozitivne. Stoga će i dalje trebati paziti na od snijega ne očišćene i zaleđene podloge, prognozira Vakula

VIDEO

Kako navodi meteorolog Zoran Vakula u Meteo kutku na HRT-u, sljedećih tjedan dana, vjerojatno i dva, temperatura zraka u primorskom će dijelu Hrvatske, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, pa i ponegdje u gorju, mnogima jamačno biti ugodnija nego prošlih dana, ali će u ostatku zemlje biti uglavnom osjetno niža, pri čemu osim na česte cjelodnevne minuse, osobito valja upozoriti na prilično hladne noći i jutra. 

- Stoga se već sada može prognozirati, gotovo i tvrditi, kako će siječanj u mnogim mjestima, vjerojatno i većini Hrvatske, biti drugi mjesec za redom sa srednjom temperaturom zraka barem malo nižom od prosječne, što se u toliko mjesta uzastopno nije dogodilo još od 2013. godine. Kao da priroda teži ravnoteži nakon još jedne, u sada već dugom nizu iznadprosječno toplih godina, u Hrvatskoj "vrlo toploj", većinom čak i "ekstremno toploj", ali ne i rekordnoj u povijesti mjerenja, kakva je proglašena na svjetskom nivou - navodi Vakula. 

Evo što Vakula prognozira za iduća dva tjedna: 

'Noćni nedostatak ili barem manjak oblaka, uz slab vjetar pa čak i tiho vrijeme, uz snijeg na tlu, pridonijet će izraženijem noćnom ohlađivanju u kontinentalnom području, gdje će se temperatura zraka spuštati uglavnom ispod -10 °C. Štoviše, ponegdje i blizu -20 °C, osobito u istočnoj Hrvatskoj i po gorskim kotlinama. A i dnevne će vrijednosti malo gdje i kada u sjevernim hrvatskim krajevima biti pozitivne. Stoga će i dalje trebati paziti na od snijega ne očišćene i zaleđene podloge, a i jezera i rijeke, kao i na one koji se teško mogu sami štititi od hladnoće. Istodobno će na Jadranu najviša dnevna temperatura zraka biti u osjetnom porastu, pa će u mnogim mjestima gotovo sigurno biti oko 10 °C, gdjegod i viša. Sasvim oko prosječne za drugu polovicu siječnja. Ni noću i ujutro neće biti hladno kao tijekom većine ovogodišnjih. No, poneki je minus moguć. Srećom za mnoge, uz slabiji vjetar nego prošlih dana pa će osjećaj hladnoće i druge nevolje biti manje izražene nego uz olujnu i orkansku buru, a ni more se neće lediti kao nedavno'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.