Obavijesti

News

Komentari 28

Nakon sto godina identificirali dječaka stradalog na Titaniku

Nakon sto godina identificirali dječaka stradalog na Titaniku
5

Dva puta su pogrešno identificirali truplo, no ovaj put znanstvenici tvrde da su po specifičnostima DNK-a otkrili da pripada 19-mjesečnom Sidneyu Leslieju Goodwinu

VIDEO

Pet dana nakon što je Titanik potonuo, posada spasilačkog broda Mackay-Bennett je 21. travnja 1912. iz Atlantskog oceana izvukla truplo dječaka starog oko dvije godine. Skupa s tijelima mnogih drugih putnika prevezli su ga u Hailfax u Kanadi, gdje su mu podigli spomenik nad grobom s natpisom 'nepoznatom djetetu'.

Skoro 100 godina kasnije, istražitelji misle da su konačno otkrili identitet nepoznatog djeteta. Vjeruju da je on 19-mjesečni Sidney Leslie Goodwin iz Engleske. Iako su ga već dva puta ranije pogrešno identificirali, ovaj put su 98 posto sigurni da je dječačić Sidney.

Prvo su mislili da je 2-godišnji Šveđanin Gösta Leonard Pålsson, kojeg je more odnijelo s palube dok je brod tonuo. U džepu jakne Göstine majke Alme Pålsson pronašli su karte za brod za njeno četvero djece. Sahranili su ju u grobu kraj nepoznatog djeteta. Prije deset godina uz dopuštenje obitelji Pålsson ekshumirali su dječakovo tijelo s groblja Fairview Lawn. Iz 6 centimetara ostatka kosti ruke i tri zuba koja su jedina ostala u drvenom lijesu, profesor Ryan Parr sa sveučilišta u Ontariju, napravio je DNK analizu. Usporedili su dio djetetovog mitohondrijskog DNK HV1, koji majke prenose djeci, sa uzorcima rođaka s majčine strane obitelji Pålsson. Nisu se poklapali.

Ponovno su pokušali identificirati ostatke. Eliminirali su četiri dječaka mlađa od tri godine koji su poginuli na Titaniku te su im ostali samo 13-mjesečni Finac Eino Viljami Panula i Sidney Goodwin. Po zubima se činilo da je neznano dijete bilo staro između devet i 15 mjeseci, a Goodwin je u vrijeme potonuća imao oko dvije godine, pa su 2004. godine znanstvenici zaključili da ostaci pripadaju Panuli. 

Međutim, pojavio se par kožnih cipela koji je pripadao neznanom djetetu, a bio je smješten u Pomorskom muzeju Atlantika. U znanstvenicima je to ponovno izazvalo sumnje jer su cipelice skinute sa tijela neznanog djeteta bile prevelike za 13-mjesečno dijete poput Panule. Cipele je sačuvao Clarence Northover, policijski narednik iz Halifaxa, koji je 1912. bio zadužen za čuvanje tijela i stvari žrtava s Titanika. Njegov unuk je ispričao da je policija sve stvari kasnije spalila kako bi spriječili njihovu preprodaju, no narednik nije mogao spaliti malene cipelice. Kako se nitko od rodbine nije javio i zatražio ih, narednik je cipele spremio u svoju ladicu u policijskoj postaji. Prije devet godina njegov unuk ih je donirao Muzeju. Parr i njegov tim ponovno su krenuli utvrditi identitet, ovaj put uz pomoć Laboratorija za identifikaciju američkih oružanih snaga. Ovaj put su preciznije analizirali mitohondrijski DNK. Otkrili su specifične razlike u DNK-u neznanog djeteta koje su upućivale na Goodwina.

- Zbog rijetkih razlika u DNK-u 98 posto smo sigurni da je ovaj put identifikacija točna, rekao je Parr. 

Sidney je na Titaniku putovao s roditeljima Frederickom (42) i Augustom (43) te još petero braće i sestara. Obitelj je imala karte za manji brod, no to putovanje je otkazano. Karte drugog razreda mijenjali su za karte trećeg razreda 'nepotopljivog Titanica'. Fred (42) s obitelji je napustio dom u engleskom Fulhamu u potrazi za boljim životom u SAD-u. Trebao je raditi u novootvorenoj elektrani na Slapovima Niagare. Međutim, u noći 14. travnja, Titanik je udario u santu leda i potonuo. Poginula je cijela obitelj, Sidney i Fred, majka Augusta, Lillian (16), Charles (14), William (11), Jessie (10) i Harold (9). Tijela ostatka obitelji nikad nisu našli, prenosi MSNCB.

U potonuću Titanica poginulo je 1.497 ljudi od ukupno 2.209 putnika. Neka tijela su pronašli, neka su uspjeli identificirati, no mnoga su ostala na dnu oceana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa