Obavijesti

News

Komentari 103

Naš prvi 'babac': Novorođenče na rukama je najbolji osjećaj

Naš prvi 'babac': Novorođenče na rukama je najbolji osjećaj
6

Ivan Marinić iz Slavonskog Broda prva je i jedina muška primalja u Hrvatskoj i već je pomogao da na svijet dođe 18 beba. Varaždinske rodilje njime su oduševljene

VIDEO

Kad žena rađa i ja sam u tom trenutku uz nju, to je za mene poseban događaj. Osjetim da joj je mnogo lakše, a kad u ruke primim novorođenče, ne postoji bolji osjećaj od toga, povjerio nam je Ivan Marinić (21) iz Slavonskog Broda.

On je prva muška primalja ili “babac” u Hrvatskoj, a svoj pripravnički staž obavlja na ginekologiji u varaždinskoj bolnici. Pred rodiljama mu, kaže, nije neugodno, a uvjeren je da nije ni ženama jer se vrlo brzo uklope. Na ginekologiji ga opisuju kao iznimno dragoga, nježnoga, toploga i prilagodljivoga, a liječnici i sestre imaju samo riječi hvale za mladića koji svoje zanimanje obavlja s velikom predanošću i voljom. 

Pomaže i kod carskog reza

A osim u rađaonici, Ivan pomaže tijekom pripreme trudnica za carski rez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U bolnici u Slavonskom Brodu, gdje sam završio srednju medicinsku školu za primalje, nisam mogao dobiti pripravnički staž. Sa mnom su u razredu bila još tri mladića od kojih je jedan odustao, a drugi je otišao na sestrinski studij. Nakon pripravničkog staža planiram upisati studij primaljstva u Rijeci - govori Ivan koji se na studij u Splitu prijavio odmah po završetku srednje škole.

Kreće na studij za primalje

Iako su ga primili, Split mu je bio predalek i odustao je zbog financija.

- Gotovo godinu i pol dana konobario sam u Slavonskom Brodu i pomagao sestri u školovanju - pripovijeda Ivan. Odluka o zanimanju bila je isključivo njegova, a te godine kada se upisivao u Slavonskom Brodu otvorio se smjer za primalje. O radu u rađaonici i na drugim odjelima, za mladića hvali i pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju dr. Aleksandra Špoljarić, glavna sestra Nada Jalšić, ali i sve druge babice, sestre i ostale djelatnice s kojima radi.

- Ivan radi pod apsolutnom kontrolom na svim odjelima ginekologije i jako je zainteresiran za posao. Ništa mu ne smeta i iznimno je topla osoba. Od žena kojima je bio na porođaju dobivamo samo pohvalne informacije o Ivanu. Mislili smo da će se nelagodno osjećati u tom poslu, međutim sve je prihvatio normalno, a i žene su ga tako doživjele - kažu dr. Špoljarić i sestra Jalšić.

Način na koji je Ivan primio i držao u naručju malu Patriciju, prvo dijete Zvjezdane Biškup (24) iz Črešnjeva, najbolje govori o Ivanovoj predanosti poslu za koji se opredijelio. Majke ne sumnjaju da će i on biti dobar otac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...