Obavijesti

News

Komentari 1

"Naš robot iz Ludbrega je najbrži i najspretniji u zemlji"

"Naš robot iz Ludbrega je najbrži i najspretniji u zemlji"
2

Đaci inovatori: Učenici iz 
ludbreške srednje škole
 osvajaju prva mjesta na
 velikim natjecanjima. Željko Posavec ponosni je mentor koji hvali svoje učenike

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Jako smo zadovoljni uspjehom jer je konkurencija bila velika. Glavni protivnik u toj kategoriji već je sudjelovao na svjetskom natjecanju robotičara. Uz to je i državni prvak iz informatike. Moji učenici su imali savršenu taktiku i robot je gotovo besprijekorno prošao zadanu stazu. Ispričao nam je to ponosni mentor i profesor ludbreške Srednje škole Željko Posavec čiji su učenici opet briljirali na nedavnom državnom natjecanju u robotici. Dvojica srednjoškolaca, koji se školuju za CNC operatera, Antonio Vlahović i Dean Copan, osvojila su prvo mjesto u kategoriji CoSpace na nedavnom državnom natjecanju robotičara u zagrebačkoj OŠ “Mate Lovraka” u osam kategorija po pravilima svjetske robotičke organizacije. Ista škola imala je još dva tima koji su se natjecali u drugim kategorijama. Posavec objašnjava da je CoSpace kategorija u kojoj učenici dobiju zadanu stazu koju robot mora preći. Đaci moraju s prednjim senzorima programirati robota tako da izbjegne prepreke. Ne smije udariti u zid te uz pomoć senzora mora prikupljati crne, zelene i crvene paketiće.

- Nakon što skupi šest paketića, mora ih staviti u skladište. Robot mora izbjeći zamke, mora biti brz i imati dobre varijable za boje kako bi prepoznao paket, a ne zamku.

Također, mora biti autonoman u virtualnom svijetu te perfektno programiran jer su i senzori vrlo osjetljivi. Učenici su vježbali jako puno za ovo natjecanje, čak su dio toga i sami doma radili. Dolazili su i subotom na izvannastavnu aktivnost i školu robotike. Svi smo zadovoljni napravljenim rezultatima, iz kojih je vidljivo da Ludbreg ima budućnost u robotici. Drugo kolo hrvatskih robotičara iz osnovnih i srednjih škola održat će se 20. veljače u Ludbregu. Najbolji će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju Robokup u Leibnitzu u Njemačkoj - kaže ludbreški profesor Posavec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglašava da je cilj ove izvannastavne aktivnosti promocija robotike i obrazovanje mladih inovatora te upoznavanje s novim tehnologijama. Objašnjava da je robotika u nastavi jako važna jer je znanost koja uključuje područja mehanike, elektronike, informatike i automatike. Na izbornoj nastavi učenici uče osnove robotike, a na radionicama se spremaju za razna natjecanja. Na natjecanjima sve više koriste mobilne robote koji imaju sposobnost kretanja u prostoru i prelaženja prepreka.

- Također želimo poticati učenike, a mentore i roditelja upozoriti na važnost ranog usmjerenja djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima. To je zalog budućeg zdravog i inovativnog društva te konkurentnoga gospodarstva - tvrdi Posavec.

Druga ekipa Ludbrega osvojila je u CoSpaceu 5. mjesto, a treća u kategoriji Rescue Maze osvojila je 4. mjesto. Konkurencija u Zagrebu je bila velika. Na natjecanje u Zagrebu prijavilo se 55 ekipa, tj. 112 učenika u pratnji 39 mentora. Natjecatelji su stigli iz Dubrovnika, Splita, Kaštel Gomilice, Supetra, Bola, Jelse, Otočca, Bedekovčine, Budinščine, Štrigove, Karlovca, Križa, Velike Gorice, Kutine, Popovače, Rajića, Varaždina, Ludbrega i, naravno, najviše prijavljenih ekipa iz Zagreba. Jedna ekipa stigla je iz susjedne Slovenije, Murske Sobote, te je natjecanje međunarodnog tipa. Hrvatska u robotici ima veliku budućnost. Naši robotičari već godinama sudjeluju na svjetskim natjecanjima, odakle se često vraćaju s nagradama. Tako su u srpnju ove godine naši srednjoškolci osvojili srebrenu medalju na natjecanju iz robotike održanom u Kini.

Na idućem natjecanju trebaju izraditi robota koji baca loptice

 Hrvatska zajednica tehničke kulture i OŠ “Matije Gupca” iz Zagreba organiziraju deveti Robokup s ciljem populariziranja robotike. Robokup će se održati u subotu, 30. siječnja, 2016. godine u prostorima OŠ “Matije Gupca” u Zagrebu, Davorina Bazjanca 2. Učenici će na natjecanju imati zadatak napraviti robota koji će moći uzeti pet loptica za stolni tenis te izbacivati jednu po jednu lopticu minimalno 1,5 metara u dalj.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović