Obavijesti

News

Komentari 12

‘NASA i njeni astronauti uče nas sve o tajnama svemira’

‘NASA i njeni astronauti uče nas sve o tajnama svemira’
3

Znaju tajne planeta: Nakon usavršavanja na američkoj NASA-i profesorica fizike Danijela Takača učenicima predaje astronomiju na nov i zanimljiv način...

VIDEO

Jednog bih dana htjela otići u Ameriku i raditi u NASA-i. Jako me zanimaju planeti, a najviše Mars, rekla nam Ema (13), učenica osmog razreda zagrebačke Osnovne škole Pantovčak.

Ona, baš kao i njezine prijateljice, Dora i Mara iz osmog te Lucija iz sedmog razreda, najviše vole učiti o svemiru. Odnedavno, zahvaljujući svojoj profesorici fizike i astronomije, o svemiru uče na jedan posve drugačiji i zanimljiv način.

OŠ Pantovčak napravila je prvi edukativni Escape room u nastavi, koji se provodi u razredu. Tema je svaki put vezana uz astronomiju, a najčešće je to Mars, odnosno bijeg s Marsa.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:14

- Sam koncept temelji se na tome da učenici prvo pogledaju video u kojem jedan njihov kolega učenik govori o tome kako pokušava pobjeći s Marsa ili kako je tamo nestao te kako je ostavio niz tragova. Učenici potom te tragove moraju pronaći i odgonetnuti kako bi pronašli kolegu ili otkrili što je sakrio na Marsu – objasnila nam je Danijela Takač (35). Takač je profesorica fizike, tehničke kulture i astronomije te ambasadorica projekta Universe Awareness, u sklopu kojeg se organiziraju brojna predavanja, radionice i edukativni skupove za djecu i učenike. Ove je godine Takač sudjelovala u ljetnoj školi Honeywell Space Academy for Educators (HESA) u SAD-u, svemirskoj edukaciji namijenjenoj profesorima znanstvenog, tehničkog, inženjerskog i matematičkog polja. Program podržava i NASA. Ondje je sudjelovala u brojnim aktivnostima, koje je potom odlučila implementirati u svoju nastavu u Osnovnoj školi Pantovčak.

- Sasvim slučajno sam čula za edukaciju. Prijavila sam se, dobila priliku i stvarno mogu reći da je to jedno odlično iskustvo. Bilo je fantastično. Prolazili smo različite aktivnosti i međusobno se natjecali. Najljepša stvar je što se jako zbližite s ljudima, izmijenite iskustva i znanja te primjere dobre prakse – rekla nam je Danijela. Spomenula je i niz aktivnosti koje je prošla u SAD-u.

- Isprobali smo simulacije leta u pravim letjelicama kakve koriste astronauti, hod po Mjesecu, simulaciju pada helikoptera u vodu, simulaciju pada padobranom. Bilo je zaista jako zabavno. Naš projekt prati ExoMars misiju te nas je iznenadio astronaut Buzz Aldrin i njegova ShareSpace foundation koji su nam donirali veliku mapu Marsa – ističe Danijela.

Ondje je i čula za program poučavanja Mars Escape room. Uz pomoć psihologinje Ane Sambolek i profesorice engleskog jezika Marine Močan, učenicima u Osnovnoj školi Pantovčak organizira Escape room, sve rašireniju atrakciju u kojoj je glavni cilj uz pomoć rješavanja niza zagonetki doći do rješenja i u određenom vremenu pronaći izlaz iz prostorije. Cilj Escape rooma za učenike je stjecanje novih znanja o svemiru i astronomiji na inovativan i zanimljiv način.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Doznajemo: Malenica neće biti ministar u Plenkovićevoj vladi
IZBORI 2024.

Doznajemo: Malenica neće biti ministar u Plenkovićevoj vladi

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'
NOVOSTI OSTAJU BEZ NOVCA

Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, dao je izjavu za medije u prostorijama Domovinskog pokreta, na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade RH i formiranja parlamentarne većine
’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara