Obavijesti

News

Komentari 3

Naši učenici su uspješni zidari, dizajneri, stolari te slikari...

Naši učenici su uspješni zidari, dizajneri, stolari te slikari...
3

STRUKA JE VAŽNA Graditeljska škola u Čakovcu već pola stoljeća obrazuje vrhunske obrtnike i umjetnike koji su traženi i u ostalim zemljama EU...

VIDEO

Zajedničkom izložbom nastavnika i maturanata nedavno je obilježeno 55 godina rada Graditeljske škole Čakovec te 20 godina postojanja njezinog odjela za likovnu umjetnost i dizajn.

Ravnateljica Srebrenka Pongrac ističe da je njihova škola neka vrsta obiteljske škole jer se upisuju generacije učenika iz iste obitelji. Učenici se mogu obrazovati za građevinare, geodetske tehničare, arhitektonske tehničare, likovnu umjetnost, medijske tehničare, web dizajnere, čije školovanje traje četiri godine, te stolare, vodoinstalatere i zidare, koji završavaju trogodišnju školu. Učenike prvog razreda zatekli smo u stolarskoj radionici sa stručnim učiteljem Zlatkom Jakšićem. Dino Škiljo smatra da će se odmah zaposliti u toj struci, a Igor Kocijan napominje kako ga je taj obrt privukao kad je s tatom radio kućicu za psa. Na praktičnoj nastavi popravljaju stolove, školske klupe i ostalu stolariju iz cijeloga kompleksa škole. Dečki imaju jedan tjedan nastave, a jedan tjedan rade u radionici. Njihov učitelj kaže kako se koriste uglavnom ručnim alatom.

Sami održavaju školsku zgradu


- Rade spojeve koji se kasnije koriste kod izrade gotovih proizvoda. Stolari ne ostaju dugo na Zavodu za zapošljavanje, a mnogi se zapošljavaju i u susjednoj Sloveniji budući da smo blizu granice, gdje im je plaća dva ili tri puta veća nego ovdje. Naši učenici održavaju i interijer cijelog školskoga kompleksa, a rade i za učeničku zadrugu - kaže učitelj Jakšić. Posjetili smo i maturante dizajnere keramike, koji će svoj završni maturantski rad izložiti u Centru za kulturu u Čakovcu, a dio radova u predvorju škole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uporabna i ukrasna keramika


- Završio sam u ovoj školi likovni dizajn, a kasnije akademiju u Sofiji, pa sam povezao ove dvije institucije. U našoj radionici izrađujemo uporabnu i ukrasnu keramiku, a uz pomoć lončarskoga kola radimo keramičko modeliranje - kaže Petar Križnar, magistar umjetnosti i keramike, koji radi s budućim keramičarima. Za sve je zaslužno troje ljudi koji su prije 20 godina osmislili odjel likovne umjetnosti i dizajna. To su: Jelena Valkaj, nastavnica likovne kulture, Slobodan Benković, akad. slikar i Zoran Pazman, dipl.ing.arh. U likovnom odjelu postoje smjeraovi dizajner keramike i dizajner unutrašnje arhitekture, a učenici sudjeluju sa svojim radovima na mnogobrojnim domaćim i inozemnim izložbama. Učenici se mogu upisivati za građevinske tehničare, geodetske tehničare, arhitektonske tehničare, likovnu umjetnost, medijske tehničare i web dizajnere čije školovanje traje 4 godine, te stolare, vodoinstalatere, instalatere grijanja i klimatizacije, rukovatelje građevinskim strojevima, keramičare-oblagače, zidare, tesare, montere suhe gradnje, soboslikare-ličioce i autolakirere koji završavaju trogodišnju školu.


Učenici proizvode u školskim radionicama

Đaci koji nisu iz Čakovca imaju učenički dom, u kojem je smješteno 87 učenika i 26 studenata. Škola ima i veliku proizvodnu halu.

- U našim radionicama pružamo građevinske usluge te proizvodimo betonsku galanteriju time doprinose kvaliteti praktične nastave - ističe ravnateljica škole Srebrenka Pongrac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e