Obavijesti

News

Komentari 15

Nasilje u školi: Đaci uče kako mirno rješavati svoje sukobe

Nasilje u školi: Đaci uče kako mirno rješavati svoje sukobe
1

Finska i Slovenija osmislile su modele medijacije (mirnog rješavanja) sukoba koje provode u svojim školama. Taj model se osim u školama, provodi u cijelom društvu

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Gotovo 37 posto učenika udarilo je svojeg školskog kolegu, a njih 40 posto izjavljuje kako su bili žrtve nasilja, pokazalo je lanjsko istraživanje Centra za mirovne studije o percepciji i pojavnosti nasilja među mladima. Ispitano je 700 učenika iz 18 škola u Slavoniji, Zagrebu i Lici. No osim fizičkog napada, mnogi su stalno na meti ogovaranja, doživjeli su prijetnje, uvrede vršnjaka - što nakon škole, što na društvenim mrežama.

Mirno rješavanje sukoba

S obzirom na raširenost sukoba među vršnjacima koji često iz zadirkivanja prelaze i u mnogo teže oblike, Finska i Slovenija osmislile su modele medijacije (mirnog rješavanja) sukoba koje provode u svojim školama. Provode školsku medijaciju (učitelji pomažu učenicima), ali i vršnjačku (obučavanje učenika da pomažu svojim kolegama). O svemu su govorile stručnjakinje u tom području na 1. godišnjoj konferenciji medijacije u Zagrebu. Okupilo se stotinu pedagoga, psihologa i profesora iz hrvatskih škola. Finski model se, osim u obrazovnom programu, provodi u cijelom društvu, i to na svim razinama: od sudova, lokalnih zajednica, tvrtki...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Medijacija se uvodi i u naše škole

- Djeca su ključna za provođenje medijacije. Što prije to nauče, lakše će se tijekom života nositi sa sukobima. Mi edukaciju uvodimo već u vrtićima. Tijekom prošle školske godine seminare je prošlo oko 10.000 učenika i 2000 odraslih koji im služe kao potpora. Zahvaljujući tome, učenici su sami proveli više od 10.000 mirenja - govori mr. sc. Maija Gellin, voditeljica projekta Školske medijacije u Finskoj i Finskog foruma za medijaciju. U proteklih nekoliko godina i u hrvatske škole se to pomalo uvodi, najviše zahvaljujući volji samih ravnatelja i nastavnika. Ana Karlović, voditeljica programa “Medijacija” iz Foruma za slobodu odgoja, istraživanjem je obuhvatila 260 medijatora u Hrvatskoj.

- Pokazalo se kako je više od 90 posto nastavnika u situaciji da redovito rješavaju sukobe na radnome mjestu, ne samo među učenicima, nego i među kolegama te da im u tome medijacija pomaže tako što gradi bolju atmosferu u cijeloj školi - ističe Karlović.

Uloga medijatora jest da nepristrano, bez odabira strane, pomogne ljudima komunicirati, da se bolje izraze i riješe sukob, da obje strane budu zadovoljne.

Trening prošlo 1600 ljudi

Trening za medijatora u Hrvatskoj je kroz Forum za odgoj prošlo 1600 ljudi.

- Najbrži način je kad škola odluči uvesti edukaciju za sve djelatnike. To su već neke i učinile u Zagrebu, Bjelovaru i Primorsko-goranskoj županiji - kaže Ana Karlović.

OŠ Luke iz Sesveta svoje učitelje educira već sedam godina. Napredni tečaj završile su ravnateljica i još tri djelatnice, a još sedam učiteljica početni tečaj.

- Učiteljice nekad djecu izdvoje, a nekad sukob rješavaju na satu razrednika. To je naučen model komuniciranja i ponašanja koji nam svima pomaže - kaže ravnateljica Marina Sabolović. Medijacija je ove godine ušla u kurikulum OŠ Luke kao izvannastavna aktivnost. U Sloveniji se provodi u 25 posto škola, njih 180.

Osim nastavnika, uključeni i roditelji

- Prije šest godina ravnatelji četiri ljubljanske srednje škole vješto su nijekali konflikte u njihovim školama. Oni koji tako reagiraju nisu još spremni na medijaciju. Danas u školama imamo barem tri medijatora, a intenzivno su uključeni i roditelji. Nema smisla provoditi medijaciju u školi ako se kod kuće moraju posve drukčije ponašati - objašnjava Tanja Pia Metelko, direktorica Instituta za medijaciju Concordia iz Slovenije. Njezin prvi susret s učenicom Sarom u jednoj školi zapravo je bio i najveća motivacija za rad.

- Ležala je na stolu, dok su svi ostali učenici sjedili za klupama, i pojadala mi se: ‘Znate li da stalno pravim probleme? Svi se žale na mene’. Rekla sam: ‘Dobro za tebe, ali ne baš i tvoje učitelje’. Nakon tri treninga medijacije zaključila je: ‘Znate li zašto sam tu? Ne želim postati medijator, nego bolja osoba’. Upravo to je ključ cijele medijacije - kaže Tanja.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...