Obavijesti

News

Komentari 4

Nastava nam je zanimljivija uz Dartha Vadera i rock glazbu

Nastava nam je zanimljivija uz Dartha Vadera i rock glazbu
6

Učenici osnovne škola Vežice u Rijeci ploču su zamijenili zidom s likovima iz ‘Ratova zvijezda’, a sat im ne završava zvonom nego dobrom rock glazbom

VIDEO

Ovo je najljepša učionica u školi i najljepša škola u gradu. Puno je ljepše i zanimljivije učiti u ovakvim učionicama.
Uzbuđeno su hvalili novu učionicu geografije učenici riječke OŠ Vežica, čije zidove i prozore krase žive boje i zavjese, umjesto uobičajene ploče pišu na crnom zidu, a velika tapeta s naslikanom Zemljom i likovima iz “Ratova zvijezda” čini prostor udobnijim i interesantnijim za boravak na nastavi. Naime, neuobičajena učionica, uz japanski vrt, zdravu prehranu koja obiluje svježim voćem, povrćem, žitaricama i zdravim obrocima koje spravljaju tete u školskoj kuhinji te nastavi na iPadima, tek je jedna od novina po kojima se ova škola razlikuje od ostalih. Prije osam godina škola je s Obrtničkom komorom Rijeka krenula u oslikavanje i bojenje zidova hodnika, u čemu su sudjelovali i roditelji te lokalna zajednica i tijekom nekoliko vikenda su obojili sve hodnike. Prije tri godine učitelji su odlučili učionice za prvašiće oslikati vedrim, živim bojama. Također, maknuli su klasične zelene ploče za pisanje i zamijenili ih jednostavnim obojenim crnim zidom, po kojem se lakše piše i briše.

- Kako smo prije tri godine krenuli i s iPadima u nastavi, shvatili smo i da učionice više ne mogu izgledati onako kao prije, tj. s klupama u tri reda po pet klupa, nego da treba mijenjati i njihov raspored te ga prilagoditi radu djece, koja uglavnom surađuju u grupama. Također, nestala je i potreba za panoima na koje smo prije vješali plakate, budući da se oni više ne rade i sve se obavlja na iPadima, te smo dobili jedan prazan zid na koji sam za potrebe svog sata geografije objesio geografske karte. Drugi prazan zid potom sam odlučio ukrasiti prikladnom tapetom planeta Zemlje, koju sam uočio kupujući boje u jednom trgovačkom centru - objašnjava učitelj geografije Davor Kolarić, čija je ideja bila da se na zid za pisanje pored tapete na kojoj je Zemlja naslika Darth Vader iz filma “Ratovi zvijezda”.

Dodaje kako su reakcije učenika na vesele učionice samo pozitivne, a osim njih impresionirani su roditelji te učitelji iz drugih škola koji imaju samo riječi hvale te i sami sad priželjkuju slične nove učionice u svojim školama.

- Bitna je ideja, a ova je vrlo jednostavna, a jako utječe na motivaciju djece te samim tim i na poboljšavanje njihova uspjeha u svladavanju gradiva. Ovakve male promjene puno znače i djeca puno bolje reagiraju na nastavu - pojašnjava učitelj Kolarić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Učionice krase i veseli radijatori u boji, namještaj od paleta, a neuobičajeno je i označavanje početka i kraja sata. Umjesto klasičnog školskog zvona učenici trenutačno na početku i kraju sata slušaju glazbu Davida Bowieja. Kako djelatnici škole redovito odlaze na razne svjetske sajmove edukacije, mnoge od ideja, kažu, pokupe upravo na njima. Tako su se nakon nedavnog sajma u Londonu vratili s idejom da urede jednu e-učionicu s posebno dizajniranim, udobnijim i poticajnijim namještajem, stolovima i stolcima.

- Zbog razvoja tehnologije u cijelom svijetu uobičajeno okruženje za učenje na klasičan način više ne prolazi i moramo se mijenjati u korak s vremenom. Internet je promijenio puno stvari, danas možete sjesti u kafić i učiti ili imati ured bilo gdje. Imajući to u vidu, u suradnji s renomiranim riječkim arhitektom Sašom Radićem, pokušat ćemo urediti jednu e-učionicu budućnosti. Ideja je da se napravi novo okruženje na zanimljiv i djeci pristupačniji način, da se promijene klasični stolovi i stolci, da oni budu udobniji i poticajniji.

Takvo nešto može se i proširiti i za dobrobit gospodarstva i onih starih pilana, koje su u propasti, a koje bi se mogle opet pokrenuti izradom nekog novog, drukčijeg namještaja od onog klasičnog na koji smo se do sada naviknuli - puna je ideja i elana ravnateljica Violeta Nikolić.

Za nju svi imaju samo riječi hvale jer je, kažu, alfa i omega svega, velika podrška i uvijek spremna na pozitivne promjene. Ono što njoj smeta je raširena tvrdnja kako se s malo novca može puno toga napraviti.

- To je donekle istina, ali uvijek se postavlja pitanje je li ovo naš posao. Jer koliko god da je novca u pitanju, škola ga mora odnekud izvaditi, a oni koji bi se trebali za ovakve stvari pobrinuti, kao što su grad i država, jednostavno te zaborave i prepušten si sam sebi i svojim kreativnim idejama - zaključuje ravnateljica Nikolić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!