Obavijesti

News

Komentari 103

Sindikat liječnika: Ako bude potrebno, štrajkat će i Hitna

Sindikat liječnika: Ako bude potrebno, štrajkat će i Hitna
33

O tijeku štrajka i odazivu Hrvatski liječnički sindikat će izvijestiti na konferenciji za novinare u petak. Ministarstvo tvrdi da se štrajku odazvalo tek 14 posto zaposlenih

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić je na konferenciji za novinare rekao kako se na liječnike u štrajku vrši neviđeni pritisak te se sindikat zbog toga obratio Državnom inspektoratu.

- Evo samo jedan detalj, štrajk je pokrenut u 57 bolnica, a ne u 74 kako stoji u izvješću Ministarstva - rekao je Babić. Dodao je kako se već po svim bolnicama govori "bolje šuti, ako pisneš ode glava". Poziva ujedinjenje svih sindikata u raznim strukama jer, kaže, to je zadnja crta obrane socijalnog dijaloga.

Ne isključuje mogućnost da se štrajk pokrene i u ustanovama Hitne pomoći.

- Ako budemo prisiljeni, hitno uvodimo štrajk - rekao je. Babić ističe kako se liječnički sindikat zalaže za optimalno zdravstvo koje se solidarno financira, a jednako je dostupno svima. 

- Ovaj projekt kolektivnog ugovora traje deset godina. Nismo krivi za visok PDV, nismo nabavljali smart telefone ni skupe aute - kaže Babić te dodaje kako će inzistirati na tome da se evidentira prekovremeni rad i da bude plaćen. 

Nastavlja se štrajk liječnika: U 5 do 12 izaći će pred bolnice

Kako su i najavili, liječnici i medicinske sestre nastavljaju štrajkati. U štrajku planiraju ostati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. 

O tijeku štrajka i odazivu Hrvatski liječnički sindikat će izvijestiti na konferenciji za novinare u petak. 

Sindikati, koji su nezadovoljni podacima Ministarstva o odazivu, organiziraju i akciju 'Pet do dvanaest' kojom pozivaju sve koji podupiru štrajk da se u petak u pet minuta do 12 sati okupe ispred svojih bolnica kako bi pokazali koliki je odaziv. 

Sindikati: Odazvalo se oko 70 posto liječnika

Dok traje štrajk Ministarstvo zdravlja prati funkcioniranje sustava kako bi svi građani ostvarili svoje pravo na zdravstvenu zaštitu, a tvrde da se prema podacima koje su prikupili štrajku priključilo 14 posto zaposlenih. Iz sindikata tvrde kako se broj ljudi u štrajku kretao od 50 pa do čak 100 posto u nekim bolnicama, te da je prosjek oko 70 posto. 

Liječnici i medicinske sestre štrajkati su počeli u srijedu ujutro i traže novi kolektivni ugovor radi povećanja iznosa dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti.

Split: 'Svaki dan ćemo se okupljati pred bolnicom'

Ispred splitskog KBC-a, u pet do 12, okupilo se oko 350 liječnika, medicinskih sestara i tehničara koji su tim činom željeli pokazati javnosti i ministru zdravlja Rajku Ostojiću kako ih je u štrajku više nego on tvrdi. Štrajk u bolnicama traje već treći dan, i kako nam kažu, trajat će sve dok se ne ispregovara novi kolektivni ugovor.

- U KBC-u Split radi oko 450 doktora i 1200 sestara. Normalno je da oni koji su na hitnim radnim mjestima i u salama nisu ovdje, a nisu među nama ni oni koji su slobodni po noćnom dežurstvu. Ovaj broj od 350 okupljenih možete pomnožiti s tri i dobit ćete pravi broj koliko je ih je u štrajku - kazao je dr. Božo Bota, županijski šef sindikata liječnika.

- Žalosno je da moramo izlaziti na cestu da bi demantirali ministra. Nema dogovora jer ministar ne razgovara, on priča na televiziji da hoće razgovarati, ali on ne pregovara. Mi ćemo se svakog dana u 5 do 12 okupljati ispred bolnice dok on ne počne pregovarati - kaže dr. Bota dodajući kako on nije ispred bolnice zbog sebe, već radi onih čija prava se traže.

- Ja sam general, a oni su vojska, i ja bez njih ne mogu ništa. Ova vlada ima politiku po kojoj svaki štrajk i pobunu, od učitelja do seljaka, treba srušiti, pa tako i doktorski štrajk. Samo pokazuju mišiće i totalnu neracionalnost – kazao je dr. Bota.

Pred šibenskom bolnicom više od stotinu štrajkaša

Više od stotinu liječnika, medicinskih sestara i tehničara okupilo u akciji 'Pet do 12' ispred upravne zgrade Opće bolnice Šibenik. 

- Štrajk je u Šibeniku više nego uspio. Ovdje štrajka 70 do 80 posto ljudi, a ako sve te ljude ovdje ne vidite, to znači da su sa svojim pacijentima kako ih ne bi ostavili bez osnovne skrbi. Nadam se samo da ova situacija neće potrajati dugo i da će se uskoro postići dogovor - rekao je dr. Damir Milaković, povjerenik šibenske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata.

Trećeg dana štrajka sindikat je Akciju 'Pet do 12' organizirao kako bi ministru zdravlja Rajku Ostojiću pokazao kako njegove tvrdnje o malom broju štrajkaša nisu istinite.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava