Obavijesti

News

Komentari 214

'Ne pada mi na pamet otkazati referendum o danu R. Srpske'

'Ne pada mi na pamet otkazati referendum o danu R. Srpske'
1

Najviši dužnosnici Republike Srpske u utorak su odbacili poziv Upravnog odbora VIjeća za provedbu mira u BiH (PIC) za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. rujn...

VIDEO

Najviši dužnosnici Republike Srpske u utorak su odbacili poziv Upravnog odbora VIjeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. rujna.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako ga apsolutno ne zanimaju stajališta PIC-a. 

"Ne pada mi na pamet da se bavim PIC-om i njihovim priopćenjima", kazao je Dodik u jedinoj izjavi za entitetsku agenciju Srna pojašnjavajući kako je zauzet jer slavi rođenje unuke.

Nešto je rječitija bila predsjednica entitetske vlade Željka Cvijanović koja je kazala kako se ne mogu dovoditi u pitanje prava građana da se na referendumu izjašnjavaju o pitanjima koja su za njih bitna.

"PIC je taj koji godinama krši i lomi demokraciju u BiH i veoma često onemogućava istu tu BiH da počne disati koristeći oba plućna krila. Oni zajedno s političkim Sarajevom prekrajaju ustavnu strukturu BiH po pravilu na štetu RS", izjavila je Cvijanović no osim iznošenja političkih prosudbi ipak nije izrijekom pojasnila što njena vlada kani točno učiniti nakon što ju je međunarodna zajednica pozvala da odustane od referenduma na kojemu bi se trebalo izjašnjavati o tome hoće li se ili ne poštovati presude Ustavnog suda BiH.

Bez obzira na političke sukobe koji među njima postoje, Dodiku i Cvijanović u osudi stajališta PIC-a pridružio se i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Ova osuda referenduma nije pametan stav PIC-a jer pokazuje jednostranost", kazao je Ivanić za portal "Nezavisnih novina".

Zbog referenduma Nikolić sazvao sastanak

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je u utorak navečer na hitne konzultacije premijera Aleksandra Vučića u povodu poziva Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) upućenog vlastima Republike Srpske (RS) da odustanu od referenduma o Danu RS, a sastanku iza zatvorenih vrata pridružili su se i šef diplomacije Ivica Sačić te ministar policije Nebojša Stefanović i ministrica pravde Nela Kuburović.

Sastanak šefa države i premijera uslijedio je nakon što su veleposlanici Upravnog odbora PIC-a u BiH u utorak pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, poručivši da će to destabilizirati BiH i regiju te u zajedničkoj izjavi naglasili da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće" i da ih entiteti moraju poštovati.

Najviši dužnosnici Republike Srpske odbacili su u utorak poslijepodne poziv Upravnog odbora PIC-a za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. rujna

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak da će, ako visoki predstavnik Valentin Inzko zabrani referendum u RS, sazvati hitan sastanak s državnim vodstvom i političkim vođama Republike Srpske kako bi razmotrili daljnje korake.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu