Obavijesti

News

Komentari 116

'Neću im dati bonuse': Uprava Hrvatskih šuma dala ostavku

'Neću im dati bonuse': Uprava Hrvatskih šuma dala ostavku
1

Nakon sastanka s Tolušićem, donesena je odluka o sporazumnom prestanku radnog odnosa svih članova Uprave. Tolušić je rekao kako im nema namjeru isplatiti bonuse

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je u srijedu sastanak s Upravom Hrvatskih šuma, predsjednikom Ivanom Pavelićem i članovima Marijom Vekić i Ivanom Ištokom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

Pokretanje videa...

00:19

"Odlukom Vlade RH od 3. studenoga ministar Tolušić imenovan je jedinim predstavnikom države u Skupštini Hrvatskih šuma.  S obzirom na afere vezane uz poslovanje Hrvatskih šuma o kojima su proteklih mjeseci izvješćivali hrvatski mediji poziv ministra Upravi društva da ga izravno izvijeste o poslovanju i aktualnim zbivanjima potpuno je očekivan", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Tom je prigodom postignut dogovor temeljem kojega je donesena i odluka o sporazumnom prestanku radnog odnosa svih sadašnjih članova Uprave. Po ugovoru predsjednik Uprave Ivan Pavelić i članovi Marija Vekić i Ivan Ištok imaju pravo na otkazni rok od tri mjeseca, odnosno do odabira nove Uprave.

Uz dogovor o sporazumnom raskidu ugovora o radu ministar Tolušić izvijestio je sva tri člana Uprave kako nema namjeru isplatiti ni otpremnine ni višemilijunske bonuse.

Pavelić: Još razmišljam hoću li tražiti bonus

Odlaskom tročlane uprave Hrvatskih šuma ostvario se scenarij koji su 24sata najavila ovaj tjedan. Ivan Pavelić nam i dalje nije htio reći hoće li sudskim putem tražiti bonus koji mu pripada sudskim putem. Nije htio opovrgnuti da ga neće tražiti.

- Još i dalje razmišljam - kaže nam veselo Pavelić. Dodaje da su sporazmni raskid ugovora potpisali jer smatra da je to fer.

- Nas je dovela bivša vlast, a novi ministar ima pravo postaviti svoje ljude - pomirljivi je Pavelić.

Tvrtku će voditi do kraja godine jer tad traje otkazni rok. To mu jamči i bonus za ovu godinu.

Iz Mosta i SDP-a pozdravili Tolušićevu odluku

Saborski zastupnici Mosta i SDP-a Miro Bulj i Zdravko Ronko pozdravili su u četvrtak ostavku članova Uprave Hrvatskih šuma, te odluku ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da im nema namjeru isplatiti otpremnine i bonuse.

"Podržavam ovu odluku. To su sramotni bonusi u Hrvatskim šumama gdje otpuštaju ljude. To je državna tvrtka koja ima velike potencijale i gdje se moglo puno bolje gospodariti", rekao je Miro Bulj.

Glavnog krivca za te "sramotne bonuse" Mostov zastupnik vidi u bivšem SDP-ovu ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

"Već je bilo i vrijeme", kratko je komentirao Ronko, a na pitanje tko je glavni krivac, odgovorio je kako je to "onaj tko ih je postavio".

Upitan kako tumači da je članovima Uprave bonus zajamčen te oni mogu tužiti državu, pa će porezni obveznici to platiti, Ronko je kazao kako on za tu priču o bonusima nije znao, već je o svemu saznao iz medija.

"Kao saborski zastupnik nisam znao za to. Saznao sam iz medija ove godine u proljeće i mislim da ako oni uspiju u nakani da ostvare pravo putem suda, netko za to mora odgovarati", rekao je.

Novinare je zanimalo i bi li trebao odgovarati SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, na što je Ronko odgovorio: "Ako je on potpisao, treba i odgovarati".

 Iz Ministarstva poljoprivrede u četvrtak su priopćili da je tročlana Uprava Hrvatskih šuma (HŠ) dala ostavku, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ih je izvijestio da im nema namjeru isplatiti višemilijunske otpremnine i bonuse.

Otkaz iz snova

Ivan Pavelić je ljetos bio u žiži pozornosti kad je zatražio isplatu bonusa od 2,2 milijuna kuna, a članovi uprave, Marija Vekić i Ivan Ištok, imaju pravo na još po 1,5 milijuna kuna.

Ukupno je troje članova trebalo dobiti 5,2 milijuna kuna bonusa, ali je bivši ministar Davor Romić to privremeno stopirao. No članovi uprave, a pogotovo Ivan Pavelić, ne moraju se brinuti. Oni će za rezultate ove godine imati pravo i na dodatna 2,3 milijuna kuna bonusa!

Ugovore koji im omogućuju isplate bonusa u razlici dobiti tvrtke kad su je preuzeli osigurao im je bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina. On i Pavelić su inače u prijateljskim odnosima, a Jakovinu je priča s isplatom bonusa stajala mjesta na izbornoj listi SDP-a.

drvo

Pavelić ne odustaje od bonusa: Zaslužio sam ga

Pavelić i njegovi kolege ljetos su zatražili isplatu bonusa na osnovi poslovanja tvrtke tijekom zadnje tri godine.

Međutim, prema sadašnjim podacima, imat će pravo i na bonus za ovu godinu. Kako nam je potvrdio sam Ivan Pavelić, tvrtka je u prvih devet mjeseci ostvarila čak 160 milijuna kuna dobiti. Članovi uprave imaju pravo na postotak u razlici dobiti u odnosu na godine kad su preuzeli tvrtku. Dobit je od 2012. godine rapidno rasla. Dobit od 160 milijuna kuna za prvih devet mjeseci može do kraja godine pasti, povećati se ili ostati na toj razini. Ako ostane na 160 milijuna kuna, što je izgledno, Pavelić će zaslužiti još milijun kuna bonusa. Ukupno 3,2 milijuna ili milijun više nego kad bi se gledali rezultati zaključno s 2015. godinom. Čak i ako da ostavku, dok ministarstvo na natječaju ne izabere novu upravu, on će do kraja godine voditi tvrtku.

Članovi uprave Ištuk i Vekić imali bi pravo na dodatnih 680.000 kuna bonusa ove godine, ukupno njih dvoje trebalo bi dobiti po 2,2 milijuna kuna. Zajedno s Pavelićem, bonus za tročlanu upravu Hrvatskih šuma raste s 5,2 milijuna na čak 7,6 milijuna kuna.

Ištuk i Vekić su inače dvojili uzeti bonus, a u Ministarstvu poljoprivrede nisu nam potvrdili tko je od njih odustao od svog zahtjeva. Pavelić je i nakon izbijanja afere rekao da on neće odustati od svog bonusa jer ga smatra zasluženim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke