Obavijesti

News

Komentari 214

Nerad je gotov, a sad na more: Imaju 64 dana ljetnog odmora!

Nerad je gotov, a sad na more: Imaju 64 dana ljetnog odmora!
1

Zastupnici idu na najdulji godišnji odmor, koji radnici u Hrvatskoj mogu samo sanjati. Iako dva mjeseca neće raditi i ne moraju biti na radnome mjestu, dobivat će jednaku plaću, između 13.000 i 18.000 kuna

VIDEO

Iako su neki zastupnici vrijedno raspravljali i radili, velika većina nije niti riječi zucnula, a sabornica je bila poluprazna, godišnji odmor su dobili svi jednako.

Nema tu po zaslugama nego kako je propisano Ustavom. A on propisuje da 151 zastupnik ide na godišnji odmor od 15. srpnja do 15. rujna. Puna su to 62 dana, a kako 15. rujna pada na petak, dobit će još dva slobodna dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

U petak im je zadnji radni dan. Nakon dva ljeta provedena u izbornim kampanjama i znoju, ovo ljeto su posebice željno iščekivali, a posljednji radni dan konačno su dočekali kako bi vrući zagrebački asfalt zamijenili plažama i divnim Jadranom. Iako dva mjeseca neće raditi i ne moraju biti na radnome mjestu, dobivat će jednaku plaću, između 13.000 i 18.000 kuna.HDZ-ovac Gordan Jandroković kao predsjednik Sabora prima mjesečno 23.000 kuna, čak više i od premijera Andreja Plenkovića, kojemu je plaća 18.000 kuna.

Svaki zastupnik će uz plaću nastaviti dobivati mjesečni paušal od 1500 kuna. On inače služi za rad na terenu, a tijekom ljeta će očito morati pokriti trošak odlaska na plažu. Samo oni koji dolaze iz mjesta izvan Zagreba neće tijekom odmora dobivati naknadu za odvojen život jer neće dolaziti u Zagreb. Sabor će inače ove godine potrošiti 143 milijuna kuna, od čega na plaće za “redovan” rad odlazi skoro 83 milijuna kuna. Ali sad su te brige iza njih i slijedi dva mjeseca odmora, nešto što radnik u Hrvatskoj može samo sanjati.

Mrak Taritaš se slikati akvarele

Anka Mrak Taritaš, bivša HNS-ovka s novom titulom predsjednice friško osnovane stranke Glas, na more putuje već večeras, u Novi Vinodolski. 
- Ljetovat ću u Novom Vinodolskom gdje mi mama ima vikendicu još od 1968. i to će mi biti sjedište. Možda se jednom tjedno vratim, ali ću nastojati više vremena provesti na moru nego u Zagrebu - kaže nam dodajući kako će se nakon dvije godine kampanje ovo ljeto pokušati odmoriti, više vremena provoditi u kući i vrtu i čitati knjige, ali i posvetiti se slikanju.
- Prošlo ljeto sam si naručila papire da radim akvarele, ali nisam stigla pa stoje zapakirani. Sad ću ih otpakirati i nadam se da će ovo ljeto ipak biti relaksirajuće obzirom na novu stranku i obaveze - kaže.
Inače Mrak Taritaš je i strastvena jedriličarka pa će odmor u kući i slikanje sigurno na par dana zamijeniti i jedrenjem. 
- Par dana ću sigurno otići na jedrenje, samo da osjetim vjetar u kosi. To je naša obiteljska strast - kaže nam Mrak Taritaš.

Maras će lijeto provesti aktivno

SDP-ov Gordan Maras još ne zna kad će na more. Sve ovisi, kaže, kad supruga dobije godišnji. Ali zna gdje će, a to je kod punice. 
- Kao i svake godine, idem na more kod obitelji od supruge u jedno malo mjesto kraj Splita. Još jedno određeno vrijeme ostajem u Zagrebu, ali u osmom mjesecu ćemo najvjerojatnije na ljetovanje - kaže nam Maras ističući da će, obzirom na malu djecu, ljeto provesti aktivno.
Bivši ministar obrta ove godine se posebno raduje godišnjem. 
- Ovo je prvi godišnji nakon 2011. godine i vjerojatno ću imati malo više vremena. Kad sam bio u Vladi obično smo imali dva tjedna, a prošle i pretprošle godine nisam imao niti to jer su bili izbori. Nakon šest godina vjerojatno ću imati mogućnost malo se više posvetiti obitelji - kaže nam.  

Grmoja će se odmarati vjerojatno na Pelješcu

Mostovcima će, kažu, ljeto biti radno i fokusirano na stranačke aktivnosti. No, par dana za odmor ipak će naći.
- Kad krene stanka idem kući, a na par dana, najviše tjedan, otići ću sa ženom i svojom djevojčicom malo se odmoriti. Najvjerojatnije ću na Pelješac kod prijatelja, a nakon toga vrlo brzo moram se posvetiti Mostu i obilasku terena. Obići ćemo cijelu Hrvatsku. Tako da od ove duge, ljetne saborske stanke neću imati previše, ali moram malo na odmor da me mala ne zaboravi - kaže nam Nikola Grmoja. 
Njegov stranački kolega Marko Sladoljev za odmor i ljetovanje iskoristit će dva tjedna.
- Idem u srijedu na odmor od nekih dva tjedna. Prvo u Vodice u obiteljsku kuću, a onda kod žene u Dalmatinsku zagoru. Onda idem malo raditi po terenu, organizirati zagrebački Most, razgovarati s ljudima, mi smo u Zagrebu ušli u 11 gradskih četvrti - kaže nam Sladoljev i poručuje kako je dva mjeseca godišnjeg previše.
- Ja sam bio profesor u školi pa sam imao godišnji, ali što se tiče godišnjeg od dva mjeseca mislim da je to previše. To je u Ustavu napisano, ali ja mislim da bi se to trebalo promijeniti jer sliku koju šaljemo u javnost nije dobra - kaže Sladoljev. 

Glasovac nestrpljivo čeka godišnji odmor

Sabina Glasovac, marljiva i žestoka SDP-ovka, kaže nam kako godišnji odmor iščekuje nestrpljivo kao malo dijete. 
- Živim godinama vrlo dinamično na relaciji Zagreb-Zadar, puno radim i pet godina zbog raznih obaveza nisam imala godišnji odmor. Uz to, kampanja za lokalne izbore me poprilično psihički i fizički iscrpila. Stoga kao malo nestrpljivo dijete čekam ovaj godišnji odmor - kaže nam dodajući kako će odmor povesti s obitelji i najbližima te da će dio godišnjeg provesti i negdje vani.
- Srpanj je rezerviran za Zadar i još par otočnih i obalnih destinacija na Jadranu, a kolovoz za posjet Sarajevo film festivalu i odlazak u jednu od europskih ljetnih destinacija. Još nismo odlučili u koju. U užem izboru su tri. Odluku ćemo donijeti kroz par dana. Kakva god bude, bit ću sretna. Volim ljetnu opuštenost, putovanja, dobro društvo, a još više činjenicu da ću konačno uhvatiti malo vremena za sebe - otkriva nam svoje planove Sabina.

Aleksić će svirati gitaru

Zastupnik Snage Goran Aleksić kaže nam kako još nema plan gdje će, ali zna da će u rujnu jer ne voli ljetovati tijekom sezone. 
- Tijekom sezone su gužve, ne volim ih pa ću ići u devetom mjesecu. Ne planiram ništa, kako mi pukne. Ja i moja supruga Vlasta ćemo odmarati po nekoliko dana negdje. Moguće je da odemo i negdje van, mi to spontano - kaže Aleksić dodajući kako će vrijeme koje ne mora provesti u Saboru iskoristiti za još aktivnije sudjelovanje u udruzi Franak. 
- Neće to puno biti drugačije nego sada. Sada je samo razlika u tome što moram dolaziti u Sabor, ali u principu se način na koji obavljam poslove neće bitno promijeniti. Ja ću dalje raditi sve što je u mojoj moći da osvještavam ljude oko njihovih prava vezano za poslovanje banaka, bit ću aktivan u udruzi Franak koliko god je to potrebno. I pomalo ću se odmarati. Moj dan je sve samo ne odmor u pravom smislu te riječi, ali meni i nije odmor da legnem i ležim nego da radim ono što volim - kaže nam Aleksić dodajući da više vremena planira posvetiti i svojoj drugoj ljubavi, gitari.
- Inače sam aktivan, trčim svakodnevno osam kilometara, a sad ću se prihvatiti malo i gitare koju sam zanemario. Možda ću se čak prijaviti i na Chansonfest na kojem sam već dva put nastupao. Imam svojih skladbi koje mogu prijaviti - otkriva nam Aleksić. 

Grbin i Bauk idu doma

SDP-ovci Peđa Grbin i Arsen Bauk odmah danas idu svojim kućama. Grbin u Pulu, Bauk na Brač.
Kako nam je otkrio Grbin, iz svoje Istre neće nigdje jer se zaželio doma. 
- Već u četvrtak se moram vratiti u Zagreb jer imam sjednicu Državno-odvjetničkog vijeća. Po potrebi ću se vraćati, ovisno o poslu. Ali bit ću doma. Otkad sam zastupnik, uglavnom godišnji provodim u Puli. S obzirom na to koliko vremena provodim izvan Istre zbog Sabora, onda mi se omililo provoditi vrijeme koliko god mogu kod kuće s obitelji i prijateljima - kaže nam Grbin otkrivajući i kako mu je plan iskoristiti vrijeme da pročita nekoliko knjiga koje zadnjih par mjeseci nije uspio.
Bauk će isto cijelo ljeto provesti doma gdje planira odmoriti i više se opustiti onako pravo muški gledajući omiljene sportske prijenose za koje nema vremena dok je u Zagrebu i radi u Saboru.
- Najvjerojatnije ću cijelo ljeto biti doma, možda odem nekud na dan, dva, ali u načelu ću biti doma. Volim pratiti sportska događanja kojih ljeti ima dosta na televiziji. Prošle godine su bile Olimpijske igre, a sada je prvenstvo u plivanju, atletici, ali i Liga prvaka - kaže Bauk.  

Kovač će trčati, vježbati, plivati, čitati

HDZ-ov Miro Kovač kaže nam kako će na more u roditeljsku kuću na trogirskom području.
- Po završetku Sabora imam još nekih obaveza, obitelj je već na moru, pa ću im se ja pridružiti poslije Oluje. Cijeli život ljetujem na trogirskom području u roditeljskoj kući, tako će biti i sada, a planiram tamo provesti dva do tri tjedna - kaže nam Kovač dodajući da aktivno vježbanje neće zanemariti niti na odmoru.
- Idem malo osvježiti misli, resetirati se. Inače svakodnevno trčim, vježbam, sad ću ubaciti i plivanje, ali i čitanje knjiga - kaže dodajući kako se ovom godišnjem odmoru zaista veseli.
- Preko godine sam opterećen poslovima i stalno sam u poslu, a tri godine nisam imao pravi godišnji odmor. 2014. sam bio čelnik stožera predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a prošle i pretprošle godine kandidat na parlamentarnim izborima. Ne žalim se , navikao sam tako, ali sad se radujem što ću se moći posvetiti klincima - kaže ističući kako je ovo ljeto i novo iskustvo.
- Ljeto bez izborne kampanje - kaže nam kroz smijeh Kovač. 

Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku kaže nam da na godišnji ne ide jer ostaje u svojoj tvrtki u kojoj je direktor, kao i čelnik HSS-a, ujedno i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak koji nam kaže da će biti sretan ako se koji dan uspije okupati u moru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.