Obavijesti

News

Komentari 170

Nerad Vlade donosi još skuplju struju: Računi viši do 280 kuna

Nerad Vlade donosi još skuplju struju:  Računi viši do 280 kuna
1

Udar i poskupljenje su neizbježni i toga je Vlada svjesna još od početka godine. Ali odluke gura pod tepih ili kupuje vrijeme iako je povećanje naknade nemoguće izbjeći

VIDEO

Od 1. svibnja smo trebali plaćati sedam lipa naknade u svakom potrošenom kilovatsatu električne energije. Građani s prosječnom potrošnjom bi računi porasli za 115 kuna godišnje, ali bi još bili niži nego lani jer je u međuvremenu spušten PDV na struju.

Ali netom prije nego je ta odluka trebala biti donesena, pukla je ljubav HDZ-a i Mosta koji je vodio Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Mostov ministar Slaven Dobrović je smijenjen, a dosad odluka nije donesena. U međuvremenu se dug prema proizvođačima gomila jer oni imaju potpisane ugovore po kojima im se mora platiti struja koju proizvedu iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca.

- Dug je prešao pola milijarde kuna. Svaki dan nedostaje 1,2 milijuna kuna. Odluka o poskupljenju još nije donesena i ne zna se kada će biti. Prema mojim izračunima, ako poskupljenje bude 1. srpnja, više neće biti dovoljno da naknada poraste na sedam lipa, nego će morati iznositi 12 lipa u svakom kilovatsatu. A onda će doći i novo poskupljenje od Nove godine - kaže Nenad Kurtović iz udruge Potrošač koji se bavi tarifnim stavkama.

Kurtović ističe da koliko god se apsurdno činilo, građanima bi bilo bolje da se odluka što prije donese jer svako odgađanje stvara novi dug i na kraju će naknada biti sve viša. Poskupljenje će doći u sezoni ljetnjih vrućina, kada milijuni turista dolaze u Hrvatsku i potrošnja struje je na vrhuncu zbog rashladnih uređaja. Ako uzmemo da je prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj 3300 kilovatsati godišnje, s poskupljenjem naknade na 12 lipa, godišnje će kućanstvo platiti 280 kuna više. U Dalmaciji se troši više od prosjeka. Kod gospodarstva je stvar još gora. 
Tvrtke, zbog neutralnosti PDV-a, nisu osjetile njegovo smanjenje na struju. Kurtović je izračunao da će njima poskupljenje sad biti od 11 do 14 posto, zavisno od napona. Udar i poskupljenje su neizbježni i toga je Vlada svjesna još od početka godine. Ali odluke gura pod tepih ili kupuje vrijeme iako je povećanje naknade nemoguće izbjeći osim zbog potpisanih ugovora.     

Samo prošle godine je proizvođačima iz obnovljivih izvora isplaćeno 1,5 milijardi kuna subvencija. Oni imaju ugovore iz 2013. godine ili ranije po kojima im se jamči na 14 godina cijena struje koja je viša od tržišne. Hrvatska je time htjela poticati proizvodnju zelene energije. Ugovori i cijene su sporni. Bivši HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je za to optuživao prethodnu HDZ-ovu garnituru. No, Mostovi ministri gospodarstva Tomislav Panenić i zaštite okoliša Slaven Dobrović su prstom uprli upravo u Vrdoljaka kao čovjeka koji je omogućio brojnim proizvođačima u zadnji tren povlaštene cijene. O tome smo već ranije detaljno pisali, a USKOK je uzeo sve ugovore i započeo izvide još krajem prošle godine. Dosad nisu objavili rezultate niti otvorili istrage.

Bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, Mostov Ante Čikotić, smatra da struja prije izbora nije blago poskupjela upravo jer su HDZ i HNS pregovarali o novoj koaliciji.

- Bilo bi nezgodno obrazlagati premijeru Andreju Plenkoviću da struja poskupljuje upravo zbog onih s kojima sad ulazi u Vladu - smatra Čikotić.

No, kada se makne politička pozadina, problem s obnovljivim izvorima i naknadom je veoma složen.

Od načina na koji će mu pristupiti novi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ovisi koliki udar će doživjeti i građani i gospodarstvo. Kako bi izbjegli prvo poskupljenje početkom godine, Vlada je propisala da svi opskrbljivači električne energije, HEP, RWE, GEN-I, HT - moraju kupovati još godinu dana skuplju struju od proizvođača. Time su i njima stvorili gubitke, ali novca još nema dovoljno.

Samo ove godine nedostaje 1,1 milijarda kuna, a sljedeće će nedostajati 1,5 milijardi kada bi naknada koju svi plaćamo ostala 3,5 lipe. Tu rupu netko mora pokriti.

Čikotić kaže da su oni kalkulirali s nižim poskupljenjem uz niz drugih mjera. Primjerice, pregovarali su s komercijalnim bankama i državnim HBOR-om da refinanciraju po nižim kamatama i produže otplatu kredita proizvođačima zelene energije. Time bi se smanjile rate koji oni trebaju platiti i otvorio se prostor za pregovore o nižim naknadama. Pregovori su obavljeni i s opskrbljivačima, a iz obnovljivih izvora bi se izbacila i velika termoelektrana HEP-a u Sisku kako se njima više ne bi plaćala naknada.

Što će na kraju napraviti Ćorić koij je tek prošli tjedan zasjeo u fotelju ministra?

- Zahvaljujemo na upitu. Javnost će o svemu biti pravovremeno informirana - dobili smo odgovor iz ministarstva na niz postavljenih pitanja u vezi rješavanja ovog problema.

HDZ-ov Ćorić je zaista tek došao u ministarstvo zaštite okoliša iz ministarstva rada, no daleko od toga da dosad nije tko imao donositi odluke. Nakon smjene Dobrovića, ministarstvo je vodio dotadašnji HDZ-ov državni tajnik Mario Šiljeg.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"