Obavijesti

News

Komentari 158

Nestalo šest izbjeglica: Dječaci su pobjegli iz Doma za djecu

Nestalo šest izbjeglica: Dječaci su pobjegli iz Doma za djecu
1

S obzirom na to da nemaju novca, pitanje je kako će krijumčarima ‘platiti’ za prijevoz, hoće li postati žrtve trgovine ljudima, seksualno roblje, rekla je Magda Sindičić

VIDEO

Iz organizacije za pomoć izbjeglicama Are You Syrious kažu kako su dječaci u zagrebačkom domu bili mjesec dana, nisu imali prevoditelja te da, iako su to zatražili, nije pokrenut postupak traženja azila.

Njih trojica, stari između 15 i 18 godina, iz Doma za djecu pobjegli su u nedjelju.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kažu kako su upoznati sa slučajem te da surađuju s policijom.Zagrebačka policija potvrdila nam je da tragaju za izbjeglicama, međutim o slučaju ne žele govoriti jer se radi o maloljetnicima.

- Bojimo se da su odlučili poći dalje na put u Europu s krijumčarima ljudi. S obzirom na to da nemaju novca, pitanje je kako će krijumčarima ‘platiti’ za prijevoz, hoće li postati žrtve trgovine ljudima, seksualno roblje ili će ih koristiti za promet drogom - rekla je Magda Sindičić iz udruge Are You Syrious. Dodala je da su u zadnjih nekoliko mjeseci mnoga djeca izbjeglice koja su u Hrvatsku stigla bez pratnje odraslih otišla iz domova. Uvjerena je da država nema pojma koliko djece izbjeglica ima te da se gube u sustavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Apsurdna je situacija da je jedna naša volonterka dobila zakonsko skrbništvo nad petero djece, a kad je došla na adrese domova u kojima su se trebali nalaziti, troje djece nije bilo, nestala su. Znači da ni sam sustav ne zna gdje su djeca te kad i kako odlaze iz domova – govori Sindičić.

U ministarstvu tvrde da su izbjeglice imali svu potrebnu skrb, da su ih pripremali za tečaj hrvatskog jezika i da su ih namjeravali potom upisati u školu.

A splitska policija još ne zna gdje su tri maloljetna Afganistanca koji su nestali iz Splita 21. srpnja prošle godine. Riječ je o tri brata koje su zatekli u ilegalnom prelasku državne granice. Kako nisu imali nikoga punoljetnog u pratnji, alarmiran je i Centar za socijalnu skrb, koji im je dodijelio skrbnika. Međutim, pobjegli su.     

Izbjeglice u Beogradu još uvijek nemaju organiziran transport     

Mnogo izbjeglica boravi u neljudskim uvjetima u jednom beogradskom skladištu na temperaturama od 15 stupnjeva Celzijevih ispod ništice. Čekaju na mogućnost daljeg putovanja ka zapadnoj Europi. U Srbiji se vode rasprave oko toga tko je kriv za nevolje ovih izbjeglica.     

'Svu djecu želimo spojiti s njihovim roditeljima'

Koordinatorica udruge Are you Syrious tvrdi da će njeni članovi tražiti zakonsko skrbništvo nad izbjegličkom djecom kako bi ih u konačnici mogli spojiti sa njihovim obiteljima.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.