Obavijesti

News

Komentari 29

Nesu card - hrvatski je izum kojem se svi u svijetu klanjaju

Nesu card - hrvatski je izum kojem se svi u svijetu klanjaju
1

Tvrtka Presencija patentirala je Nesu card, karticu koja štiti ljude od zračenja mobitela. Direktor Dražen Vulama najavljuje da će u prodaji biti od 1. rujna 2012.

VIDEO

Inovatori su u svojoj garaži godinama sjedili i mozgali nad uređajem koji bi mogao promijeniti svijet. Jedan ćelavi muškarac prepoznao je potencijal njihove inovacije i pobrinuo se da za nju čuje čitav svijet. Ovo nije priča o Steveu Jobsu i Appleu, nego o maloj hrvatskoj tvrtki Presencija iz Zagreba. I na njenu čelu je ćelavi muškarac Dražen Vulama koji promovira inovaciju koja bi mogla biti korisna milijunima ljudi. 

No njeni inovatori nisu golobradi “klinci”, nego dvojica samozatajnih umirovljenika - Slavko Lauš i Jurica Mavrović. Oni su izumili i patentirali Nesu card, malu karticu koja čovjeka štiti od opasnog zračenja mobilnih telefona i drugih uređaja.

- Napravljeno je mnogo istraživanja o štetnosti zračenja mobitela, a mnogo je ljudi pokušalo izumiti i rješenje za taj problem. No svi su pristupali tome krivo, pokušavali su eliminirati zračenje. To nije moguće jer mobitel bez zračenja jednostavno ne radi - objašnjava Vulama. Dodaje kako su oni problemu pristupili na drukčiji način.

- Mi se koncentriramo na čovjeka i njegovo zdravlje, ne na mobitel. I tako smo uspjeli. Godinama smo tražili prave materijale za izradu kartice. Pokušavali smo s raznima, istraživali po principu pokušaja i pogrešaka. Onda smo nakon puno rada napokon pronašli pravi sastav materijala koje moramo uvoziti iz Njemačke jer ih u Hrvatskoj nitko ne proizvodi. No to nije bio sav posao. Valjalo je godinama tražiti pravu ferkvenciju s kojom ćemo programirati karticu kako bi štitila čovjeka od opasnog zračenja - opisuje postupak inoviranja Vulama. 

Dodaje kako kartica djeluje tako da stabilizira čovjekovo energetsko polje i laički rečeno transformira negativnu energiju zračenja mobitela u neutralnu. No za djelovanje kartice ne traže da im se vjeruje na riječ. Karticu su poslali na testiranje renomiranim europskim institutima.

Među ostalima, karticu je ispitao i ruski institut Medis, inače izrazito cijenjen za takva istraživanja.

- Potvrdili su da Nesu card djeluje i štiti ljude od opasnog zračenja mobitela. No nisu samo instituti potvrdili da Nesu card funkcionira - objašnjava Vulama.

>>> Više čitajte u novom broju 24sataExpressa uz koji darujemo Autoatlas s kartama Hrvatske, Slovenije i BiH

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi