Obavijesti

News

Komentari 170

Ni istraga ga ne koči: Mamić je dizao novac čak i iz Remetinca

PLES MILIJUNA Treća istraga Uskoka ih tereti za štetu od 69 milijuna. Novac su izvlačili iz Dinama do prije dva mjeseca iako su tada već bili pod povećalom policije i istražitelja

VIDEO

Ukupno 265,6 milijuna kuna oštećen je nogometni klub Dinamo u tri dosadašnje Uskokove istrage. Uskok smatra Zdravka Mamića glavnim organizatorom izvlačenja novca.

Uskok je jučer objavio da otvara treću istragu protiv izvršnog dopredsjednika, a s njim je ovaj put osumnjičeno još šest osoba. Uskok tvrdi da su nanijeli štetu od 69,2 milijuna kuna klubu. Ovaj put je pod istragom ponovno i brat Zoran Mamić, koji prošli put nije bio osumnjičen za izvlačenje novca. Također, novo lice pod istragom je i Nikky Vuksan, menadžer u agenciji Mamićeva sina Marija, koji je uvijek bio osoba od povjerenja obitelji Mamić.

Nitko od njih nije završio u istražnom zatvoru jer su Mamići već uplatili jamstva i nalaze se na slobodi.
Posao za najnoviju istragu opet je odradio tzv. Porezni Uskok, posebna jedinica u Ministarstvu financija koja se bavi sprečavanjem poreznih prijevara.

Model za koji se terete Mamići i njihovi suradnici sličan je onome koji je razotkriven istragom u studenome.
Mario Mamić, “poduzetnici” Igor Krota i Sandro Stipančić te Nikky Vuksan su osnivali tvrtke u poreznim oazama i raznim svjetskim državama. Ukupno su, navodi Uskok u jučer objavljenom priopćenju, imali 28 tvtki, od onih u SAD-u pa do smještenim na malim otočnim državicama, poput Svetog Vincenta i Grenadina.

Zdravko Mamić je osmislio i povezao cijelo zločinačko udruženje, kako ga naziva Uskok. Mamić i direktor Dinama Damir Vrbanović potpisivali su ugovore s tim tvrtkama za posredovanje pri transferu igrača iako one nisu taj posao obavljale. A onda im je Dinamo plaćao te fiktivne usluge. Također, Zoran, Zdravko i Mario Mamić su s Vrbanovićem dogovorili da za određene igrače 50 posto novca koje je trebalo pripasti klubu od budućih trasfera ostane igračima. Zatim su potpisivali s igračima ugovore kojima su se oni odricali novca u korist tvrtki Marija Mamića.

Zanimljivo je da Uskok u novoj istrazi kaže da su ovi poslovi trajali od 2007. pa do prosinca prošle godine. To bi značilo da su Mamići i družina izvlačili novac iako su već bili pod dvije velike istrage zbog kojih su pozavršavali u zatvoru.
Ljetos je otvorena istraga u kojoj Uskok tvrdi da su kroz poreznu prijevaru braća Mamić došla do 90 milijuna kuna, Dinamo je oštećen za 117,8 milijuna kuna, a proračun za 12,2 milijuna. Među ostalim, tada je utvrđeno da su se Luka Modrić i Dejan Lovren odricali prihoda od budućeg transfera za korist obitelji Mamić. Klub je oštećen i pozajmicama Zoranu Mamiću.

Detaljnu rekonstrukciju fiktivnih isplata preko off shore tvrtki Uskok je dao u studenome u drugoj istrazi u kojoj tvrde da je Dinamo oštećen za 78,6 milijuna kuna. Tada se pokazalo da su svi uključeni bili toliko sigurni u svoj posao pa su napravili niz pogrešaka. Primjerice, tvrtke su osnivane nakon što su igrači već promijenili klub. Ili su ugovori o posredovanju bili potpisani nakon transfera igrača, primjerice Eduarda u Arsenal.

Eduardo prvi progovorio

Eduardo da Silva javnosti je otkrio ugovore po kojima je trebao davati Mamiću od pola do četvrtine svoje plaće. Igrači inače šute o tim odredbama. Eduardo je izgubio na sudu.


Milijunske uplate iz minute u minutu


Luki Modriću je Dinamo nakon transfera u Tottenham uplaćivao milijune. On ih je dizao, a u istoj banci, na istom šalteru, članovi obitelj Mamić su ih uplaćivali na svoje račune.

Krota, Stipančić i Vuksan paravani

Osumnjičeni ‘poduzetnici’ Igor Krota i Sandro Stipančić imali su 22 tvrtke u svijetu preko kojih je išao novac. Sad je pod istragom i Nikky Vuksan, koji je imao tvrtku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sin je vlasnik pet tvrtki preko kojih je išao novac

Mario Mamić, Zdravkov sin, imao je tvrtke u Švicarskoj, V. Britaniji, Sv. Vincentu i Grenadinu, Belizeu i Hong Kongu. Njima je uplaćivan novac za posredovanje u transferima iako one nisu obavljale taj posao, tvrde u Uskoku.

Zoran Mamić ovaj put nije izbjegao Uskokovu šapu

Sportski direktor, trener i Zdravkov brat Zoran prošli put nije optužen za sklapanje fiktivnih ugovora. Sad ga se tereti da je s bratom osmislio model u kojem pola novca od transfera ne pripada Dinamu.

Mozak zločinačkog udruženja za izvlačenje novca iz Dinama

Zdravko Mamić je, po Uskoku, glavni organizator izvlačenja novca, koji je povezao sve ostale upletene. I u novoj istrazi se Zdravka Mamića tereti da je dogovarao zaključenje fiktivnih sporazuma s igračima i isplate novca od transfera. I to sve na štetu Dinama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava