Obavijesti

News

Komentari 132

Nije muški posao: Mi smo cure koje mogu popraviti i vaš auto

Nije muški posao: Mi smo cure koje mogu popraviti i vaš auto
4

Vrsne stručnjakinje: Elektrostrojarska obrtnička škola iz Zagreba uspješno školuje djevojke za zanimanja koja su se nekada smatrala isključivo muškim poslom

VIDEO

Klijenti jednog zagrebačkog autoservisa redovito su zatečeni kad vide da će im auto servisirati nježna tinejdžerica na praksi. No ubrzo shvate da su se prevarili kad su sudili po izgledu.

Antonela Šelinber učenica je drugog razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu i jedna je od 32 djevojke koje s još 714 momaka bruse znanja koja su se do jučer smatrala isključivo muškima.

- Odmalena sam gledala susjeda kad bi nešto popravljao - objašnjava i odmah pocrveni. 

'Htjela sam vidjeti mogu li uspjeti u nečemu u čemu nema cura'

Prvašica Anamarija Iviček nije tako sramežljiva.

- Bilo mi je to zanimljivo. A i htjela sam vidjeti mogu li uspjeti u nečemu u čemu nema cura - kaže i smije se. Ona je buduća elektroinstalaterka. 

Njena kolegica Ivana Tump je odrasla uz oca automehaničara. Kao prava tatina kći odlučila je biti automehaničarka.

- Rekla je da se auta nitko nije odrekao čak ni u recesiji, da će uvijek imati posla. Pa kad to već toliko voli, da ne pati za fakultetom, kako bih ja mogla biti protiv? - objašnjava njena mama Gordana. Iako tek prvašica, za džeparac namakne tako što nekome zamijeni lampice, akumulator i slično. 

'Granica između muških i ženskih poslova odavno je maglovita'

Za ravnatelja škole Antu Delača granica između muških i ženskih zanimanja odavno je maglovita.

- Jedna naša učenica bila je čak četvrta na državnom natjecanju automehaničara. Sad radi u Volvovu servisu. A ove godine prvi put imamo učenice elektroinstalaterke i puškarice - otkriva nam.

Imaju i puškarice

Puškarice su stručnjakinje za servisiranje oružja. Jedna od njih, prvašica Ivana Sertić, shvatila je što je u životu zanima uz očeve priče iz Domovinskog rata.

- Kad završim, imat ću bolje šanse ući u vojsku ili na policijsku akademiju - objašnjava nam.

A njenu kolegicu Moniku Litru beskrajno zabavlja kad na praksi u streljani mušterija zabezeknuto shvati da će joj pušku popraviti baš ona. Pucanje u metu smiruje ju bolje od ičega i sanja dan kad će u vojsku. Isto kao i Karla Troje Križanec, prvašica koja praksu odrađuje u radionici za popravak oružja.

Ona stres ne ubija paljbom u streljani nego crtanjem u prirodi. U radionici u kojoj djevojke stječu znanja i vještine izloženi su ogledni motori, osovine, alat, izglancani Ford Escort, Audi A4 i Renault Kangoo, kojem su upravo uklonili prednji dio. Po zidovima skice kočionih sustava, pumpi i sapnica, filtara za dizel. 

Ravnatelj je uveo 'ženski dan'

U kabinetu za elektroinstalacije naći ćete čudo razvodnih kutija i sustava za obnovljive izvore energije, a svijet puškarica vrti se oko strojeva za tokarenje i sličnu obradu. Ravnatelj je uveo “ženski dan”, u kojem učenice osnovnih škola obilaze ovu školu da bi se upoznale s programima školovanja. Nastavnica hrvatskog i urednica školskog lista Dominika Papić Kukić objašnjava nam da je svojim stilom ravnatelj školi dao novu mladost. Nastavnici su volonterski obojili i izgletali zidove, ušminkali staru zgradu. Neke od njihovih učenika posao već čeka. Neke i u inozemstvu zbog razmjene učenika.

- Na burzi je danas najmanje nezaposlenih iz ovakvih škola, a naših učenika ima od Njemačke do Kanade - kaže nam ponosno.

Zgradu današnje Elektrostrojarske obrtničke škole sagradila je 1948. Hrvatska elektroprivreda. Školom je upravljala Elektroprivreda Hrvatske sve do 1960., kad je škola prešla pod nadzor prosvjetnih vlasti Hrvatske. Od tada djeluje pod državnom upravom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21