Obavijesti

News

Komentari 201

Njegova stranka želi obvezni vojni rok, a Tepeš služio civilni

Njegova stranka želi obvezni vojni rok, a Tepeš služio civilni
1

U HSP AS zalažu se da obvezni vojni rok u Hrvatskoj traje između tri do šest mjeseci, ali i napominju da o tom pitanju glavnu riječ treba imati struka

VIDEO

Posljednjih dana sve se češće u javnosti raspravlja o potrebi uvođenja obveznog vojnog roka, a sve se intenziviralo prošlog tjedna kada su se vladajući na saborskom Odboru za obranu založili da se razmotri njegovo ponovno uvođenje.

Pero Ćorić (HSP AS) uvođenje vojnog roka smatra neophodnim zbog okruženja koje je nesigurno.

U HSP AS zalažu se da obvezni vojni rok traje između tri do šest mjeseci, ali i napominju da o tom pitanju glavnu riječ treba imati struka. Ćorić je kao plus za uvođenje vojnog roka naveo i ekonomske razloge te ističe da bi se time nezaposleni maknuli s ulica, od kocke i kladionica. 

- Dobit ćete čvrste, stabilne muškarce - izjavio je Ćorić koji bi služenje obveznog vojnog roka za žene ostavio na izbor. Smatra da 500 milijuna kuna koliko bi trebalo izdvojiti u proračunu za ponovno uvođenje vojnoj roka nije neki novac, a pronašao bi ga gašenjem brojnih agencija u državi koje nam, kaže, nisu potrebne. 

- Čuvaj sam sebe i Bog će te čuvati. Bez imalo straha i sa vrlo malim snagama možemo se čuvati. Mi nismo narod koji će osvajati i napadati, ali možemo se obraniti s malom i mobilnom vojskom - rekao je Ćorić koji je obvezni vojni rok služio u bivšoj državi, a šest godina proveo je na ratištima tijekom Domovinskog rata.

Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš za razliku od svog stranačkog kolege služio je civilni vojni rok u periodu između 2004.- 2005. godine i to tadašnjem Ministarstvu europskih integracija. U to vrijeme Tepeš kaže da je završavao studij i pisao diplomski rad. Na pitanje bi li u slučaju potrebe bio spreman proći osnovnu vojnu obuku spremno odgovara: "Naravno".

Nije želio komentirati izjave svog kolege Ćorića da obveznim vojnim rokom dobivamo "čvrste i stabilne muškarce". Ministar obrane Josip Buljević o prijedlogu da se ponovo uvede vojni rok rekao je: "Ja to podržavam, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prioriteti".

Za povratak obveznog vojnog roka još u vrijeme predizborne kampanje za predsjedničke izbore zalagala se aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prije par dana ponovila je svoj stav da bi Hrvatska trebala uvesti obavezni vojni rok koji bo trajao od jednog do tri mjeseca, a ne kao što je to prije bilo šest mjeseci ili godinu dana. 

- To ne bi bilo loše rješenje, posebno za studente i one koji završavaju školu i još ne mogu naći posao u tom nekom razdoblju - rekla je predsjednica. 

Smatra da bi vojni rok pružio dodatno, neophodno znanje u slučaju prirodnih katastrofa ili terorističkih napada.

- Ne želim nikoga strašiti. Međutim činjenica je da uvijek moramo biti spremni na situaciju da moramo znati reagirati.Moja zamisao nije bila da taj vojni rok bude nešto što vi morate odraditi za državu, nego da bude puno modernije koncipiran i da se za to dobije određena naknada - izjavila je nedavno Kolinda Grabar Kitarović.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je uvođenje vojnog roka svjetlosnim godinama daleko od dana uvođenja obaveznog služenja vojne obveze. Smatra da je tek riječ o ideji saborskih zastupnika te napominje da to nije moguće bez  velikih promjena postojeće obrambeno proračunske politike i obrambene politike to nije moguće, osobito ne na kratki rok. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa