Obavijesti

News

Komentari 90

Norveški gospodar hrvatske nafte: Darovani posao stoljeća

Norveški gospodar hrvatske nafte: Darovani posao stoljeća
1

U posjedu smo dokumenta koji pokazuje da Norvežani mogu istraživati i more, ali i kopno. Tvrtka Spectrum dobila je i sve snimke o vjerojatnosti pronalaženja nafte

VIDEO

Norveška tvrtka Spectrum koja je dobila sva prava na seizmička snimanja i istraživanja nafte u Jadranu, praktično to isto dobila je i za kopneni dio Hrvatske. Dobila je i sve snimke i podatke o vjerojatnosti pronalaženja nafte i plina na pojedinim mjestima, koje je Ina desetljećima prikupljala, kao i ekskluzivna prava na prodaju kompleta obrađenih podataka. Prema dobrom hrvatskom običaju, sve to bez javnog natječaja, što ostavlja jako neugodan dojam rasprodaje nacionalnog suvereniteta.

Riječ je o Aneksu broj 2 ugovora između Spectruma i Ministarstva gospodarstva do kojeg je došao Express. Aneks je sklopljen 30. kolovoza, oko mjesec dana nakon izvornog glavnog ugovora o poslu kojim je Spectrum postao gospodar hrvatskog podmorja.

Gorak okus ugovora i posla bez natječaja

Naslov Aneksa glasi: "Dodatna obrada i marketing seizmičkih podataka za više klijenata, kopno Hrvatske", a kratki tekst aneksa obiluje vrlo zanimljivim detaljima.

Tako se odmah na početku navodi da će se na svim onim mjestima na kojima je aneks u sukobu s glavnim ugovorom, primijeniti njegove odredbe. Dalje se navodi da će Spectrum komplete kopnenih podataka "pripremiti od postojećih podataka iz istraživanja, uključujući podatke o seizmičkim izvorima, karte, izvješća, itd". 

Drugim riječima, sva ona istraživanja koja su se još od prije Drugog svjetskog rata plaćala na području Republike Hrvatske javnim novcem, sve to dobio je Spectrum kako bi iz toga napravio komplete podataka za prodaju. Kao što je bio slučaj u poslu na istraživanju Jadrana, Spectrum i sada ima ekskluzivno pravo sljedećih pet godina prodavati i licencirati te podatke diljem svijeta. A tek ako bi se pokazala potreba, onda će ta tvrtka "istražiti mogućnost pribavljanja novih seizmičkih podataka u suradnji s Geofizikom".

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.