Obavijesti

News

Komentari 252

Novi početak: Djeca izbjeglica iz Porina krenula su u školu

Novi početak: Djeca izbjeglica iz Porina krenula su u školu
2

Dvadeset i osmero djece izbjeglica, koji su inače smješteni u hotelu Porin, u ponedjeljak su krenula na nastavu. Pred školu ih je dovezao djelatnik Porina

VIDEO

Djeca su jako motivirana i iznimno sretna jer konačno kreću u školu. Smatram da će proces integracije biti brz, efikasan i učinkovit, rekla je Marija Luković, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole “Gustav Krklec”.

Dvadeset i osmero djece izbjeglica, koji su inače smješteni u hotelu Porin, u ponedjeljak su krenula na nastavu. Pred školu ih je dovezao djelatnik Porina, a uskoro će trajno dogovoriti njihov prijevoz iz hotela do škole.

Učenici su, vidno veseli, izašli iz kombija i trčećim korakom svi skupa krenuli prema školi. Veseli dječji glasovi odzvanjali su ispred škole. Tamo ih je dočela ravnateljica Luković. Objasnila nam je da će se nastava i cijeli proces prilagodbe održavati na hrvatskom jeziku.

- Većina učenika govori hrvatski, a organizirat ćemo, osim toga, i nastavu na engleskom te njemačkom jeziku. Ako nekome od učenika bude potreban prevoditelj, osigurat ćemo i pomoć te vrste - rekla je ravnateljica Luković i dodala da je od ukupno 28 djece njih 19 u razrednoj, a devet u predmetnoj nastavi.

Sve đake su u školi dočekale knjige, torbe, bilježnice, pernice i ostali pribor. Dio je omogućio Grad Zagreb svojim donacijama, dio UNICEF, a dio volonteri Crvenog križa. Marijana Međugorac, koordinatorica aktivnosti u Porinu iz strane udruge Are You Syrious?, rekla nam je da su se cijelo vrijeme trudili da se najmlađima najviše pomognu.

- Vjerujem da im je prvi dan bilo jako uzbudljivo. Djeca su sretna i vesela te žele ići u školu. Sustav, nažalost, koči cijelu proceduru. Naša država je troma i institucije prebacuju lopticu s jedne na drugu. Čudo je što smo i ovo uspjeli isposlovati - kaže Međugorac. Puno vremena potrošili su na sastanke i dopisivanje s vlastima Grada Zagreba te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Puno im je pomogla i Islamska zajednica.

- Svako dijete kojoj hrvatski nije materinji jezik morat će imati 72 školska sata pripremne nastave. Kad dijete bude spremno, može se uključiti u nastavu - prepričali su dogovor iz te udruge.     

Moći će i na izvannastavne aktivnosti     

Nastava je zasad samo pripremna, a već sljedeći tjedan planiramo ih integrirati u redovnu nastavu koja će se odvijati tijekom jutarnjih sati. Ponudit ćemo im i izvannastavne aktivnosti, rekla je ravnateljica škole u Dugavama, Marija Luković. Iz udruge Are You Syrious? ispričali su nam kako pregovaraju da se djeci omogući i produljeni boravak u školi.     

Žele učiti 

Većina đaka već zna hrvatski. U školi će učiti i strane jezike. Knjige, bilježnice i opremu osigurali su Zagreb, Crveni križ i UNICEF.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"