Obavijesti

News

Komentari 1

Dan Oružanih snaga: Buljević je položio vijence na Mirogoju

Dan Oružanih snaga: Buljević je položio vijence na Mirogoju
8

Povodom 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske najviši državni dužnosnici položili su vijence na zagrebačkom Mirogoju...

VIDEO

Najviši državni dužnosnici položili su vijence i zapaliti svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", kod središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Polaganju je nazočio ministar obrane Josip Buljević kao izaslanik premijera Tihomira Oreškovića.

Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit će se u 10 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u 13 sati na Svečanoj akademiji u Domu HV-a. Predviđeno je obraćanje predsjednice Republike. I predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković sudjelovat će na Svečanoj akademiji. 

Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Oružanih snaga RH održat će se u subotu 28. svibnja na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Predsjednica odlikovala i promaknula brojne pripadnike OS RH

U povodu 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluke o promaknućima, odlikovanjima i pohvalama pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Ukupno je u činove promaknuto 299 pripadnika Oružanih snaga, odnosno 269 časnika i 30 časnica, odlikovano 3796 i pohvaljeno 5 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga te djelatnika i djelatnica Ministarstva obrane. Veleredom Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je i umirovljeni general Pavao Miljavac.

U čin general zbora promaknut je načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, u čin general-pukovnika zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH, general-bojnik Drago Matanović, te brigadiri Krešo Tuškan i Denis Tretinjak u činove brigadnih generala.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH je odluke u prigodi 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske donijela je u skladu sa svojim zakonskim ovalstima na prijedlog ministra obrane.

Čestitka predsjednice

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u petak je svim vojnicima, kadetima, dočasnicima te vojnim službenicima i namještenicima uputila čestitku u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske 28. svibnja.

Predsjednica navodi kako se na 25. obljetnicu obilježavanja Dana Oružanih snaga Hrvatska s poštovanjem prisjeća svih poginulih i preminulih sudionika obrambenog Domovinskoga rata te iskazuje počast i zahvalnost hrvatskim domoljubima, dragovoljcima i braniteljima, pripadnicima Hrvatske vojske - Zbora narodne garde i redarstvenika MUP-a. "Zbog njih imamo hrvatsku državu koju danas živimo i koju će izgrađivati budući naraštaji", poručuje u čestitki.

Napominje kako je Hrvatska vojska, od dragovoljnih postrojbi domoljuba i branitelja te Zbora narodne garde, u iznimno kratkom vremenu stasala do uvažavane vojne sile, koja je prvotno zaustavila neprijateljsku agresiju, a potom oslobodila okupirane dijelove Hrvatske tijekom niza vojno-redarstvenih operacija, pri čemu izdvaja "Bljesak" i "Oluju".

Grabar-Kitarović podsjeća i kako su, nedugo nakon završetka Domovinskog rata, reforme u sustavu obrane, preustroj i osuvremenjivanje Oružanih snaga bili usmjereni na primjenu međunarodnih standarda radi priprema za punopravno članstvo u NATO-savezu. Djelotvorno sudjelovanje u NATO-om vođenim misijama i operacijama od 2001. do 2009. omogućilo je ključnu potporu u donošenju odluke NATO-a o prijemu Hrvatske u punopravno članstvo, kazala je.

U međuvremenu je težište, dodaje, s mirovnih misija pod vodstvom UN-a stavljeno na NATO-ve operacije potpore miru u Afganistanu, ISAF i Resolute Support te na Kosovu u okviru KFOR-a, u kojima je do danas sudjelovalo približno 7.000 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga, pridonoseći jačanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske.

"Oružane snage Republike Hrvatske danas su suvremena, uvažavana i učinkovita profesionalna vojna organizacija, pripravna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima te dati prinos u obavljanju zadaća pomoći hrvatskim građanima u slučaju nesreća i kriza, elementarnih nepogoda, operacija traganja i spašavanja te pomoći i prijevozu oboljelih i unesrećenih, kao i u humanitarnim misijama na području susjednih te drugih partnerskih i savezničkih država. Izvor uspješnosti naših Oružanih snaga je domoljublje, znanje i osposobljenost hrvatskoga vojnika, dočasnika i časnika. Naša je trajna obveza nastaviti činiti sve kako bi hrvatski vojnik imao odgovarajuće uvjete za obavljanje svakodnevnih dužnosti te bio što pripravniji i još suvremenije opremljen za izvršenje zadaća koje mu se postavljaju", ističe predsjednica.

Svim djelatnim, pričuvnim i umirovljenim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, ma gdje bili u ovom trenutku, uz čestitku za njihov dan zahvaljuje im za sve napore i predani rad, koji su rezultirali činjenicom da je Hrvatska vojska danas u razini s oružanim snagama država članicama NATO-a i EU, a Republika Hrvatska u obitelji naprednih demokratskih država svijeta.

Posebice srdačnu čestitku predsjednica je uputila svim promaknutim, nagrađenim, odlikovanim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga. "Želim vam mnogo uspjeha u radu i svako dobro u privatnom životu te da s istim žarom koji nas je vodio u obrani naše Domovine pridonosite daljnjoj izgradnji i jačanju sposobnosti i ugleda Oružanih snaga RH i naše domovine Hrvatske", zaključuje Grabar-Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa