Obavijesti

News

Komentari 17

Obitelj nestalog agenta: Iranci su ga oteli, muče ga 10 godina

Obitelj nestalog agenta: Iranci su ga oteli, muče ga 10 godina
1

Levinsonova obitelj podnijela je tužbu sudu u Washingotonu kojom traže odštetu "za pretrpljenu bol koja im je nanesena otmicom i mučenjem supruga i oca"

VIDEO

Obitelj Roberta Levinsona, umirovljenog FBI agenta koji je prije 10 godina nestao u Iranu odlučila je tužiti tu zemlju zbog otmice i mučenja, javlja CNN.

Levinsonova supruga (69) i djeca podnijeli su tužbu sudu u Washingtonu kojom traže odštetu "za pretrpljenu bol koja im je nanesena otmicom i mučenjem supruga i oca".

Otac sedmero djece navodno je uhićen tijekom poslovnog puta na otok Kish u Iranu u ožujku 2007. godine i nakon toga mu se gubi svaki trag. Istražitelji vjeruju da Levinsona drže iranske vlasti - ako je to istina, onda je Levinson Amerikanac koji je najdulje ikad držan u zatočeništvu.

Američke vlasti tvrde da je Levinson, stručnjak za organizirani kriminal koji je radio kao slobodnjak nakon odlaska u mirovinu, putovao u Iran radi privatnog posla. Navodno je otputovao kako bi istražio slučaj krijumčarenja cigareta za svog klijenta, i tijekom tog putovanja susreo se s američkim bjeguncem Dawudom Salahuddinom, koji je ujedno i posljednja osoba koja je vidjela umirovljenog agenta. Salahuddin je za magazin TIME rekao kako ih je obojicu uhitila iranska sigurnosna služba, njega su pustili idući dan, a Levinsona više nikada nije vidio.

Dio medija, među kojima su New York Times i Washington Post, 2013. godine je objavio da je Levinson otputovao u Iran kao dužnosnik CIA-e kako bi nagovorio Salahuddina da bude doušnik agencije. Bijela kuća je to opovrgnula, navodeći kako Levinson u trenutku nestanka nije bio vladin dužnosnik.

Iranske vlasti od početka negiraju da imaju veze s njegovim nestankom i tvrde da ne znaju gdje se sada nalazi. Levinsonova obitelj pak u tužbi navodi da je Iran koristeći lažne e-mailove, te lažne fotografije i snimke Levinsona ciljano zameo trag i uvjerio javnost da su ga oteli teroristi. Dodaju kako su svjesni da Iran učestalo koristi fizičke i psihološke metode mučenja na taocima.

"Iran već 10 godina okreće glavom na naše upite o tome gdje je Robert i kad će se vratiti kući. Dvojica američkih predsjednika digli su ruke od čovjeka koji je cijeli svoj život služio državi", poručila je nedavno obitelj u emotivnoj poruci optužujući i Levinsonove kolege da su ga ostavili na cjedilu.

"Nedostaješ nam svaki dan. Nikad te nećemo prestati tražiti", dodaje obitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke