Obavijesti

News

Komentari 37

Od petka na snazi: Lex Agrokor objavljen u Narodnim novinama

Od petka na snazi: Lex Agrokor objavljen u Narodnim novinama
1

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, u javnosti nazvan 'lex Agrokor'

VIDEO

Na stranicama Narodnih novina objavljen je tzv. lex Agrokor, koji već sutra stupa na snagu.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 6. travnja 2017. godine, možete pročitati OVDJE.

Sabor donio 'lex Agrokor

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, u javnosti nazvan 'lex Agrokor', a zbog prihvaćanja HDZ-ovih amandmana žestoko je reagirao predsjednik SDP-a Davor Bernardić prozivajući HDZ da hrvatske šume, farme, izvore, pokušava oduzeti od hrvatskih ljudi.

Od 131 zastupnika nazočnog u sabornici, 'za' zakon su glasovala 83, protiv ih je bilo 46, a dva suzdržana.

Iako je donošenje tog zakona potaknula kriza u koncernu Agrokor, iz Vlade su ustrajno ponavljali kako se on ne donosi da bi se spasio jedan čovjek, u ovom slučaju Ivica Todorić, već kako bi se zaštitilo hrvatsko gospodarstvo i radnici.

Trgovačko će se društvo, propisuje zakon, smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od pet tisuća radnika i ima obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u gospodarskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje.

Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Prihvaćena tri HDZ-ova amandmana, jedan HNS/HSU-ov

Nakon što se o njima pozitivno očitovala Vlada, saborska većina suglasila se da sastavnim dijelom zakona postanu tri amandmana koje je podnio Klub HDZ-a i jedan, od šest, koliko ih je podnio Klub HNS/HSU-a.

Prvi HDZ-ov amandman propisuje da će u slučaju kada kompanija koja se nalazi u postupku izvanredne uprave uzme kredit koji ima status najstarije tražbine zadržati taj status i ako se nagodba ne postigne, pa kompanija nad kojom se provodi postupak na kraju ode u stečaj.

Taj se amandman odnosi na članak 39. stavak 3. zakona i njime će se, kako obrazlaže Vlada, "jasno zaštititi novi vjerovnici koji su financirali dužnika u postupku izvanredne uprave odnosno kako bi se sačuvalo njihovo pravo na prednost pri namirenju i u slučaju ako postupak izvanredne uprave ne bi uspio te bi se nakon tog postupka morao otvoriti stečaj nad dužnikom".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.