Obavijesti

News

Komentari 27

Od prijamnih ispita za srednje škole neće biti nikakve koristi

Od prijamnih ispita za srednje škole neće biti nikakve koristi
2

OPET SE MIJENJA PRAVILNIK O UPISIMA Ministar obrazovanja Vedran Mornar smatra da bi se testiranjima škole ipak zaštitile od ‘neznalica’ s odličnim uspjehom

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Već od ovogodišnjih upisa srednje škole moći će ponovno uvesti prijamne ispite. Za to prije provedbe moraju dobiti suglasnost Ministarstva obrazovanja. Nacrt prijedloga Pravilnika o elementima i kriterijima za upis kandidata je upravo na javnoj raspravi koja traje do 14. ožujka.

- Mijenjat će se kriteriji za upis, a u ograničenom broju slučajeva uvest će se prijamni ispiti - rekao je ministar Vedran Mornar. Dodao je kako će se uvesti u malom broju škola, primjerice u 15. gimnaziji u Zagrebu. Otkrio je i da će se srednje škole moći zaštititi od neznalica jer će moći odlučiti koliki će im bodovni prag biti potreban za upis.

- Više će se vrednovati i rezultati natjecanja - najavio je. Tako žele riješiti nagomilavanje petica koje je u hrvatskom školstvu, kažu stručnjaci, dugogodišnji problem. Prema ocjenama, čini se, živimo u društvu samih odlikaša.

Lažni odlikaši su dugogodišnji problem

- Bojim se da uvođenje prijamnih ispita ‘samo u nekim školama’ promašuje poantu ovakvog postupka. Svrha prijamnih ispita ne može biti da tehnički olakša odabir učenika koji će se upisati, nego da u cijelosti promijeni paradigmu ponašanja u osnovnim školama koja je trenutačno, nažalost, ‘borba za ocjenu svim sredstvima’. Prijamni ispiti ili, još bolje, uvođenje male mature bilo bi i slanje poruke društvu. U ovom trenutku poruka je da ne moraš znati, samo moraš imati potvrdu. Također, izjava da će se ‘škole moći zaštititi od neznalica podizanjem bodovnog praga’ govori da ministar nije najbolje upućen. Realna istina je da se u škole upisuju prvi na listi i točka. Škola će radije spustiti prag nego riskirati da ne popuni kvotu, a one koje nemaju tih problema, njima prag ni ne treba - komentirao je profesor fizike Dalibor Perković iz udruge Nastavnici organizirano.

Isplati li se organizirati ispit zbog pet bodova?

Dodaje da klasificiranjem po ocjenama ne otpadaju samo ‘neznalice’, nego i učenici iz škola u kojima se ocjene ne dijele šakom i kapom, nego se za četvorke i petice trebaju potruditi i zaraditi ih. Pitanje je i koliko će se srednjim školama isplatiti organizirati testiranja s obzirom na to da bi, prema sadašnjem prijedlogu pravilnika, učenici na prijamnom mogli ostvariti najviše pet bodova i to se kategorizira kao “dodatni element vrednovanja”. Glavni, kao i prethodnih godina, ostaju ocjene. Stručnjaci zaključuju kako bi testiranja bila učinkovita, ali samo ako bi se provodila u većini škola. Mornar se osvrnuo i na toliko kritiziranu “bolonju”, možda i kao rezultat odluke zagrebačkog Ekonomskog fakulteta da napusti takav model studiranja jer titula prvostupnika nije prepoznata na tržištu rada.

- Bolonja je dobra stvar, ali je loše provedena. Studij treba skratiti kako bi što više djece završilo tri godine fakulteta, a da oni najkvalitetniji, njih oko 50 posto idu dalje - tvrdi Mornar.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"