Obavijesti

News

Komentari 197

'Od smrti me je spasio Srbin, izvukao me je iz gomile leševa'

'Od smrti me je spasio Srbin, izvukao me je iz gomile leševa'
1

Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali

VIDEO

Životna želja Fahrudina Muminovića bila je da pronađe Srbina koji ga je spasio od sigurne smrti u srpnju 1995. No to se neće, na njegovu veliku žalost, nikad dogoditi jer je Fahrudinov spasitelj nedavno umro. 

On je jedini dječak koji je preživio strijeljanje u Srebrenici. Imao je samo 7 godina kad su njega i oca u srpnju 1995. godine odveli iz obiteljske kuće u rodnom selu Urkovići iznad Konjević polja.

- Meni je otac rekao da se sakrijem ispod kreveta, ali su nas našli i izveli vani. Svezali su nam bijele marame oko očiju da ne vidimo kamo nas voze. Ušli u kamion, sjećam se zelene cerade. Vozili su nas i vozili i onda smo odjednom stali. Izveli su nas iz kamiona i naredili da legnemo. I svi smo legli na stomak i poredali se. Počeli su pucati po nama .. - ispričao je Fahrudin tek nedavno. Godinama se nije znalo za njegovu stravičnu priču. On je bio zaštićeni svjedok Haškog Tribunala.

Muslim men carry coffins of their relatives, who are newly identified victims of the 1995 Srebrenica massacre, during mass funeral in Potocari near Srebrenica

Pronašli ga u bolnici u Zvorniku

- Odlučio sam otkriti svoje ime. Želim da svi znaju što sam i tko sam. Nemam se više potrebe kriti - kazao je Fahrudin kojeg je njegov spasitelj, vozač kojeg se Fahrudin sjeća kao Doktora, doslovno izvukao iz gomile mrtvih tijela. Mališan je bio ranjen u ruku i nogu. Odveo ga je u bolnicu u Zvornik.

Tamo je proveo osam mjeseci i kaže da se ne sjeća tog perioda. Mjesecima ga je tražio stric Ramo, a na kraju ga je u bolnici pronašao Međunarodni Crveni križ.

Prebačen je u bolnicu u Tuzli i to tek nakon trećeg pokušaja, a stric kaže da su u zvorničkoj bolnici pokušavali prikriti da je dječak ranjavan. U otpusnom pismu napisali su da je pronađen u šumi. A to je kazao i vozač koji ga je spasio iz straha da bi ga netko mogao iz bolnice vratiti na strijeljanje.

'Trzam se u snu'

Fahrudin je odrastao i bez majke. Ona je umrla u ratnoj Srebrenici nakon rođenja kćeri. Fahrudin sa sestrom godinama živi kod strica Rame u vrlo teškim uvjetima. 

- Moja kuća nije obnovljena iako su mi mnogi obećali pomoći. Mnoge druge su obnovili. Trenutno ništa ne radim. Tamo se svi poljoprivredom bavimo. Imamo nešto malo ovaca i krava. Ne može se tu živjeti - istakao je Fahrudin koji i danas ima noće more.

- Sjećanja me bude, nekada se trznem u snu, uplaše me. Liječnici, psihijatri su prije dolazili i obilazili nas, sada više ne. Oca se sjećam malo. Mogu malo razmišljati o lijepim stvarima - kazao je u intervju Face televizije. 

'Volio bih upoznati obitelj svog spasitelja'

Fahrudinu je poznato i da je čovjek koji ga je spasio trpio velike posljedice zbog tog čina. I on je bio zaštićeni svjedok Haškog Tribunala

- Zbog toga što je uradio i što je u Haagu svjedočio protiv Srba, cijelog života bio je obilježen. Na sahranu mu je došla samo najuža obitelj - kazao je Muminović.

- Sada, kada njega više nema, volio bih se upoznati s njegovom ženom i dvojicom sinova. Oni žive u Finskoj, a tamo su se preselili iz Rusije. Kada bih se sreo s njima, zahvalio bih im što sam danas živ i rekao im da je njihov otac bio veliki čovjek, hrabar, ljudina. On je spasio meni život, a čovjek koji spasio jedan život, kao da je spasio cijeli svijet. Ako budu željeli, zagrlio bih ih, poljubio, jer ako me prihvate, bit će mi prijatelji i obitelj - kaže Muminović.

Izgradit će im novu kuću

Fahrudinova priča te uvjeti u kojima živi podigla su na noge dijasporu. Sanel Babić, Vlaseničanin, inače uspješan biznismen u Coloradu pokrenuo je akciju te je do sada 2.800 donatora skupilo 125.000 dolara. Potpisan je i ugovor između MFS-a „Emmaus“ i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za gradnju kuće Muminoviću, a uručen mu je i motokultivator.

Gradnja će početi kada se za to stvore vremenski uvjeti, a lokaciju za novu kuću Muminović će, kaže, dogovoriti s potpisnicima ugovora i donatorima koji su najavili dolazak u Urkoviće.

- Drago mi je što ću konačno i ja imati krov nad glavom. Puno će mi to značiti. Bilo je teško što nisam imao svoju kuću. Nas deset živi sa stricem. Sanjao sam o svojoj sobi, kupaonici, nekom kutku koji će biti samo moj. I, evo, Bog dragi je dao da i ja imam nešto svoje – kazao je Muminović za „Dnevni avaz“.

Fotografije svojih roditelja prvo je što će unijeti u novu kuću. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović