Obavijesti

News

Komentari 399

Odbor za obranu: Vladajući ponovno žele uvesti vojni rok

Odbor za obranu: Vladajući ponovno žele uvesti vojni rok
4

Ja podržavam obvezni vojni rok, ali riječ je o tome koliko ćemo imati sredstava za to i kakvi su naši trenutačni prioriteti, rekao je nakon sjednice Odbora ministar obrane Josip Buljević

VIDEO

Nakon što je Hrvatska ukinula obvezno služenje vojnog roka, na saborskom Odboru za obranu vladajući su se založili da se razmotri njegovo ponovno uvođenje. Naime, na Odboru je jednoglasno podržan prijedlog da se general Drago Lovrić razriješi dužnosti načelnika Glavnog stožera zbog isteka mandata te da se na tu dužnost imenuje general pukovnik Mirko Šundov.

Tijekom rasprave Ines Strenja Linić (Most) novom načelniku Glavnog stožera između ostalog poručila je; 

- Treba razmišljati o tome da li ponovno uzeti u obzir da se služi određeni vojni rok, naravno na dobrovoljnoj bazi, na način da se to ostavi kao mogućnost - rekla je Strenja Linić.

Stevo Culej (HDZ) založio se za obvezno služenje vojnog roka. Nakon sjednice odbora o vojnom roku očitovao se i ministar obrane Josip Buljević

- Ja to podržavam, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prioriteti - rekao je Buljević koji je o tome spreman razgovarati. 

Za razliku od njega Igor Dragovan (SDP) kazao je da, koliko zna, vojni rok iziskuje velika novčana davanja. 

- U ovom trenutku je u prošlom mandatu napravljen iskorak što se tiče pričuve, treba je podići na drugačiju razinu, a što se tiče obaveznog vojnog roka, ja nisam za to - poručio je Dragovan. 

SAD donira 16 helikoptera 

Pozitivno mišljenje Odbora dobio je i projekt opremanja Oružanih snaga sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warriors. Načelnik Glavnog Stožera u odlasku Drago Lovrić izvijestio je članove odbora da je ovo projekt od strateške važnosti, a riječ je lakim izvidnim borbenim helikopterima koji su viškovi SAD-a. 

- Ti helikopteri će omogućiti nove sposobnosti Oružanih snaga. Taj helikopter omogućava uvođenje Oružanih snaga RH i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u 21. stoljeće po pitanju tehnologije. helikopteri nisu nov, ali su u takvom stanju da su skoro kao novi - rekao je Lovrić.

Naveo je da bi nas novi helikopteri koštali 208 milijuna dolara, no Hrvatska će, s obzirom da se radi o donaciji SAD-a, morati platiti minimalni iznos. Riječ je o gotovo 30 milijuna dolara za dodatnu opremu i usluge te 86 milijuna kuna na ime PDV-a. Naveo je da se helikopteri mogu koristiti za pomoć cijelog društva jer se mogu koristiti u traganju i spašavanju, u zaštiti hrvatske granice jer ima senzore koje nema niti jedan helikopter u MORH-u, ali u MUP-u. Zapovjednik 91. zrakoplovne baze HRZ-a na Plesu Michael Križanec, koji je u SAD-u isprobao helikopter, kazao je da je ovo posao stoljeća koji će nas staviti na sam vrh u okruženju po pitanju sposobnosti.

- S tih 16 helikoptera možemo zaustaviti tenkovsku bojnu puta četiri - poručio je. 

Križanec je naveo da je nadimak za navedene helikoptere 'kolibri na steroidima'. Nabavu su podržali svi članovi odbora, a Damir Krstičević (HDZ) poručio je da je ovo win-win situacija jer za malo novca dobivamo sposobnost. Strenji Linić (Most) drago je da ovom nabavkom "napokon izlazimo iz ruskih helikoptera i okrećemo se zapadnoj zrakoplovnoj tehnici".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.