Obavijesti

News

Komentari 54

Odvjetnik iz Rovinja dobit će 20.000 kuna koje je preplatio

Odvjetnik iz Rovinja dobit će 20.000 kuna koje je preplatio
3

'Rata u švicarcima mi je porasla s 2150 na 3300 kn i nisam htio prihvatiti da me gule. Najviše me kao čovjeka pogodilo što nisu htjeli niti razgovarati sa mnom...'

VIDEO

Rata u švicarcima mi je porasla s 2150 na 3300 kuna i nisam htio prihvatiti da me gule. Najviše me kao čovjeka pogodilo što nisu htjeli niti razgovarati sa mnom, rekao je odvjetnik Mirko Mastilović iz Rovinja.

Dodao je da je otplatio prije vremena kredit i odlučio sam tužiti banku.

- Kad sam vidio što rade meni kao odvjetniku i bivšem sucu, mogu misliti što rade malom čovjeku. Tužio sam banku i evo, uspio sam u konačnici - zaključio je. Županijski sud u Splitu njemu je u korist donio pravomoćnu presudu protiv Splitske banke zbog preplaćenih kamata po kreditu u švicarskim francima, koji je već otplatio prije dvije godine. Kamata mu je podizana od početnih 6,88, kolika je bila 2005. kad je digao kredit, do 10,40 posto u prosincu 2009. Mastilović je preuzeo 141.000 kuna glavnice, a otplatio je oko 192.000 kuna glavnice s kamatama. Kako se banka oglušila na zahtjeve Mastilovića da mu vrate preplaćeni iznos, nije mu preostalo drugo nego tužiti banku. Spor je nakon dvije godine sudovanja pravomoćno okončan u kolovozu. Banka je proglašena krivom za svojevoljno povećavanje kamata.

Povrijedili načelo savjesnosti i poštenja

- Ključna stvar u presudi i razlog ništetnosti leži u povredi načela savjesnosti i poštenja od strane banke. Prilikom potpisa ugovora o kreditu između banke i korisnika banka je bila dužna i morala je objasniti razloge i mehanizam promjene kamatne stope. Ugovor je dvostrano obvezujući odnos dvije strane. Ne može i ne smije jedna strana ugovora pojedine ugovorne odredbe mijenjati svojevoljno kako god želi bez suglasnosti druge strane. Sud u Splitu se pozvao i na pravna shvaćanja iz same presude Visokog trgovačkog suda u slučaju Udruge Franak. Već smo se obratili banci da nam izračuna i vrati preplaćeni iznos. Ako banka to ne učini, ići će nova tužba protiv banke - pojašnjava odvjetnik Davor Radić iz Splita, koji je zastupao kolegu Mastilovića.

- Moram pohvaliti Županijski sud u Splitu da je prvostupanjsku presudu općinskog suda pobio i preinačio u moju korist. Ova presuda je bogatstvo. I velik uspjeh za male ljude. Za ovo je zaslužna i opća klima u društvu. Ova presuda pomoći će u svim drugim sličnim slučajevima koji se budu vodili - kaže Mastilović.

Veliko zadovoljstvo

Odvjetnik Radić kaže da mu ova presuda predstavlja veliko zadovoljstvo te da mu je slučaj bio izazov jer su im se svi smijali, kao i Udruzi Franak, kad su odlučili krenuti u bitku s bankama.

- I nama su se smijali. Ali eto, pobijedili smo. Trebalo je imati hrabrosti, upornosti i prihvatiti rizik neuspjeha prije upuštanja u ovaj spor s bankom. Poticaj mi je bio i to što je stranka moj kolega odvjetnik, koji poznaje materiju – priča odvjetnik Radić i dodaje kako sudovi imaju svoju autonomiju u postupanju, što ne znači da će sudovi u Osijeku, Rijeci ili drugdje zauzeti isti stav, ali ova presuda postaje dio sudske prakse.

- Moram odati priznanje Županijskom sudu u Splitu na hrabrosti u donošenju ove presude protiv banke, a čvrsto se nadam da će takvu hrabrost imati i suci Vrhovnog suda koji sad odlučuju o reviziji u drugom sličnom predmetu - priča Davor Radić i dodaje kako je ovo splitska prva pravomoćna presuda po tužbi pojedinca protiv banke za promjenjive kamate po kreditima u švicarcima. Prema Zakonu o obveznim odnosima, zastara za pokretanje postupka protiv banaka i za otplaćene i preplaćene kredite, pojašnjava jedan pravni stručnjak, nastupa nakon pet godina

Banka nakon pravomoćne presude mora vratiti cijeli iznos

Goran Aleksić iz Udruge Franak rekao je da korisnici kredita s valutnom klauzulom, ne samo oni u francima nego i oni u eurima, sad umjesto jednog oslonca za povrat preplaćene kamate imaju dva.

- Nakon presude Visokog trgovačkog suda, tu je sad presuda Županijskog suda u Splitu, također pravomoćna, da banka mora vratiti cijeli iznos preplaćene kamate - rekao je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu