Obavijesti

News

Komentari 25

Oglasio se zviždač: Revolucija tek počinje, ne radim za vlade

Oglasio se zviždač: Revolucija tek počinje, ne radim za vlade
1

Njegov identitet i dalje ostaje sakriven, a smatra da je otrivanjem više od 11,5 milijuna dokumenata iz panamske tvrtke Mossack Fonesca potaknuo 'novu, ohrabrujuću globalnu debatu'

VIDEO

Ne radim ni za jednu Vladu niti obavještajnu agenciju, direktno niti kao vanjski suradnik niti sam ikada s njima rado. Moji stavovi samo su moji, rekao je zviždač koji je otkrio 'Panamske dokumente' javnosti. Njegov identitet i dalje ostaje sakriven, a smatra da je otrivanjem više od 11,5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonesca potaknuo 'novu, ohrabrujuću globalnu debatu', napisao je u manifestu koji je objavio Süddeutsche Zeitung, prenosi The Guardian

- Tvrtke paravani često su povezane sa zločinom prikrivanja poreza. Ali Panamski dokumenti pokazuju i više od sjene sumnje, pokazuju da iako paravanske tvrtke nisu nezakonite, po definiciji se koriste da bi provele širok spektar ozbiljnih zločina. Nejednakost u prihodima, jedan je od najvećih problema našeg vremena - napisao je zviždač.

- Veliki mediji do sada su se fokusirali na skandale onoga što je dopušteno i legalno u sustavu. Ono što je dopušteno je uistinu skandalozno i mora se promijeniti - smatra zviždač.

On se prošle godine javio Bastianu Obermayeru, istraživačkom novinaru Suddeutsche Zeitunga. Njemački list dokumente je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) koji je pak pristup dokumentima dao još 100 medijskih kuća u 83 zemlje. To je dosad najopsežnija surdanja u povijesti novinarstva. Novinari su godinu dana istraživali 2.6 terabajta podataka.

Zviždač kaže da je dokumente ponudio više medijskih kuća, ali njihovi urednici su, nakon što su pregledali dokumente, odlučili da ipak nisu zainteresirani. Iako nije otkrio o kojim se medijima radi, dodao je da ga mu čak ni WikiLeaks nije odgovorio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dokumente je odlučio objaviti zbog niza nepravdi opisanih u dokumentima, a tvrtka Mossack Fonseca i dalje negira ilegalne radnje.

Žviždač je naveo kako panamska tvrtka nije radila sama. Surađivali su, kaže, s gotovo svim velikim odvjetničkim tvrtkama u gotovo svim zemljama.

Za kraj, optimistično je najavio digitaliziranu revoluciju. 

- Ili je možda već počela - zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...