Obavijesti

News

Komentari 30

Olujna bura potopila teglenicu i barke, iščupala stup u Rijeci

Olujna bura potopila teglenicu i barke, iščupala stup u Rijeci
25

Zbog orkanske bure i velikih nanosa posolice, morskih čestica i vlage, otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj i dio otoka Paga jedan za drugim ostali su bez električne energije

VIDEO

Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha zatvorene su ceste:

A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica;

A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika;

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene;

DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most.

Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra, otvorene su:

brza cesta između čvorova Čavle i Kikovica,

dionica Jadranske magistrale između Bakra i Novog Vinodolskog,

DC25 Gospić-Karlobag.

Zbog jakog vjetra na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

mauna

Most Krk otvoren je za sve skupine vozila, dok je dionica Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog otvorena samo za osobna vozila.

Trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno, a zbog popunjenih odmorišta i parkirališta uz državne ceste te na autocestama savjetujemo vozačima da ne kreću na put.

Iz smjera Rijeke za Zagreb te obratno za sve osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama moguće je voziti od Rijeke do Delnica starom cestom DC3 kroz Gorski kotar te autocestom A6 Rijeka-Zagreb od Delnica do Zagreba. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno za sve osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama prohodan je pravac autocestom A1 i državnom cestom DC1 Gračac-Knin-Split uz obaveznu zimsku opremu na svim cestama.

Snijeg otežava promet povremeno i mjestimice u Lici i Gorskom kotaru, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Za sav se promet zbog snježnih nanosa zatvara ŽC5110 Klenovica-Krmpote-Alan.

Zimski su uvjeti na staroj cesti preko Učke i Ćićarije (zabrana je za teretna vozila iznad 7,5t).

mauna

U prekidu pomorski promet

Zbog jakog vjetra u prekidu je i pomorski promet.

Riječko okružje

Katamaranska linija 9309 Novalja - Rab - Rijeka

Katamaranska linija Mali Lošinj-Rijeka

Brodska linija 310 M.Lošinj - Unije - Susak

Trajektna linija 335 Prizna - Žigljen

Trajektna linija 338 Lopar - Valbiska

Trajektna linija 334 Porozina - Brestova

Trajektna linija Stinica-Mišnjak

Splitsko okružje

Katamaranska linija 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split

Katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split

Katamaranska linija 9603 Jelsa -Bol -Split

Katamaranska linija Split-Milna-Vis

Trajektna linija 631 Split-Supetar

Trajektna linija 638 Sumartin -Makarska

Trajektna linija 604 Split-Vela Luka

Bura rušila stabla, oglasne panoe, kidala fasade

Jaka bura, koja je sinoć  puhala brzinom i do 200km na sat na riječkom području porušila je mnoga stabla, oglasne plohe, dijelove građevina.

Jutros oko 6.30 u luci Franje Čandeka kod trgovačkog centra Andrea srušen je i metalni stup koji je bio montiran na betonsko postolje, a na kojem su se lijepili oglasi i najave raznih događanja.

Iako je u samom centru Rijeke oko podne olujni vjetar posustao i gotovo sasvim stao centar grada je opustošen i gradske ulice su puste. Nas tržnici radi tek nekoliko štandova sa hrabrim i na zimu naviknutim kumicama.

Na riječkom kampusu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i jakog vjetra koji je u srijedu rušio dio fasade na Filozofskom fakultetu zbog kojeg je jučer bilo proglašeno izvanredno stanje i ukinuta nastava i danas je proglašen neradni dan. 

- Propuštene obaveze nadiknađivat ćemo prema potrebi u subotu i nedjelju - stoji u obavijeti studentima i nastavnicima.

bura

Kvarnerski otoci bez struje

Zbog orkanske bure i velikih nanosa posolice, morskih čestica i vlage, otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj i dio otoka Paga jedan za drugim ostali su u srijedu između 14 i 16 sati bez električne energije, izvijestili su iz sustava Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS d.o.o). 

Uobičajeno napajanje tog dijela Hrvatske prijenosnom mrežom od trafostanice Meline do trafostanice Krka prekinuto je jutros zbog puknuća faznog vodiča te je korišten alternativni smjer opskrbe od trafostanice Karlobaga do trafostanice Novalje.

No bura koja još ne slabi nanijela je nove slojeve posolice, zbog čega je ponovno prekinuta opskrba električnom energijom.

U tijeku je pranje posolice na trafostanicama i kabelskim kućicama - TS Pag, TS Rab, TS Krk i TS Lošinj kako bi se normalizirala opskrba električnom energijom, ali novi nanosi sprječavaju uobičajene tehničke procese.

Iz HOPS-a mole građane za razumijevanje te ističu da su im sve raspoložive ekipe na terenu i da nastoje što prije popraviti sve kvarove koje je uzrokovalo nevrijeme.

Bura u Bakarcu potopila teglenicu i brodice...     

Olujni vjetar brzine i do 200 kilometara na sat u srijedu ujutro potopio je teglenicu u bakarskom zaljevu, mjestu buduće marine u Bakru. Remorker koji je bio privezan za nju otegljen je. Bura je u Bakru kidala i crijepove i cigle s krovova.    

 

mauna

Na Krčkom mostu bura puhala 216 km/h

Na Krčkom mostu izmjeren je udar od čak 216 km/h, a orkanska bura puše i na području Maslenice gdje najjači udari dosežu 180 km/h.

U Senju pak bura puše 137 km/h, iako su udari znatno jači drugdje u podvelebitskom kanalu. U Dalmaciji puše jaka bura s olujnim udarima, a od naseljenih područja, jedino je Šibenik imao udare preko 100 km/h. Najjači udar tamo je iznosio 104 km/h. I Splitu su zabilježeni udari do 76 km/h.

Problemi s opskrbom struje

Nešto niže niz obalu, bura na šibenskom području stvara probleme u opskrbi strujom, a sinoć je jaki vjetar lomio komade fasada kuća u centru grada.

Struje, zbog jačine bure koja ponegdje puše orkanskom jačinom, nema od gradske četvrti Meterize do šibenskog mosta gdje je isključen vod. Od sinoć struje nema ni južni Primošten, a od jutros područje Putičana i Tišnjanske Dubrave.

Zbog svoje snage bura je sinoć zatvorila dio Kalelarge u središtu Šibeniku na koju je bacala dijelove starih fasada pa je postavljen i znak upozorenja na opasnost zbog pada predmeta s visine. Dijelovi fasade padali su i na parkiralištu u bivšoj pekari Krke gdje je oštećen i jedan automobil, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog jake bure, otok Brač odsječen od kopna

Zbog jake bure u srijedu cijeli dan ne plove trajekti i katamarani prema Braču te je taj otok odsječen od kopna pošto je posljedni trajekt iz Splita isplovio prema Supetru u utorak rano navečer, doznaje se od kordinatora Jadrolinije za splitsko plovno područje Ante Mrvice.

"Jak vjetar na moru između kopna i Brača puše duže od 20 sati, što je neuobičajeno", rekao je za Hinu Mrvica i dodao kako vjetar dugo puše tako velikom snagom te prisiljava da se zaustavi plovidba trajekata i katamarana prema tom otoku.

Iz splitske gradske luke u utorak u 18,30 sati isplovio je zadnji trajekt prema Supetru, nakon čega je zapuhao jak vjetar te već u 20,30 sati iz Splita prema Supetru nije isplovio trajekt, rekao je Mrvica u srijedu kasno poslijepodne.

U splitskoj gradskoj luci, osim mnogih putnika, na čekanju je i više kamiona s prehrambenim namirnicama i potrepštinama za Bračane. Mrvica je napomenuo kako niske temperature ne bi trebale loše utjecati na hranu te da bi se zbog dugog čekanja neki dobavljači mogli vratiti i ne dostaviti robu na Brač.

U srijedu je iz Sumartina na Braču isplovio trajekt prema Makarskoj, ali ga je ispred gradske luke u Makarskoj jaka bura omela u pristajanju te se vratio u Sumartin, rekao je Mrvica.

Dodao je kako su u prekidu i sve katamaranske veze iz Splita prema srednjodalmatinskim otocima.  a  da prema drugim otocima trajekti plove.

Bura ih je nosila, ali su ipak obuzdali buktinju     

Vatru gasimo naprtnjačama. Ovdje bura puše, pa da ne pretjeram, na mahove i do 200 kilometara na sat, jedva stojimo na nogama, ali borimo se, rekao je u srijedu ujutro Nikola Bakota, zapovjednik vatrogasaca koji su u srijedu oko 6 sati otišli gasiti požar iznad Podstrane kraj Splita. Gasitelji, njih 40, požar su stavili pod kontrolu oko 10 sati. Gorjelo je nisko raslinje. Vatra je bila udaljena od kuća 500 metara ali uspjeli su     

Orkanski udari bure, moguć slab snijeg

U četvrtak u većini krajeva djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Oblačnije će biti u gorskim područjima, mjestimice sa slabim snijegom, te u južnoj Dalmaciji uglavnom s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u gorju s jakim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima, no postupno u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura od -10 do -5, na Jadranu između 0 i 5 °C, samo na jugu Dalmacije malo viša. Najviša dnevna od -6 do -1 na kopnu, između 2 i 7 na sjevernom Jadranu, a od 7 do 12 °C u Dalmaciji. Navečeri u noći na petak novo zahladnjenje, javlja DHMZ.

U dane vikenda u unutrašnjosti je moguća mjestimična jutarnja magla. Vjetar većinom slab, no još će u petak biti jakih i olujnih udara bure na sjevernom Jadranu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...