Obavijesti

News

Komentari 53

Opasni nametnik: Zbog pipe izumire dalmatinska palma

Opasni nametnik: Zbog pipe izumire dalmatinska palma
1

Nametnik prvo napada sredinu palme iz koje rastu mladu listovi, zapravo srž palme. Kad se to dogodi, palma polako odumire. Ona se skroz osuši i ostane samo deblo

VIDEO

Obavijestio sam sanitarnu inspekciju i oni su izašli na teren. Prijavili su sve Ministarstvu poljoprivrede, ali nitko nije došao ukloniti bolesne palme. To je najveći problem, rekao čitatelj.

Ljubitelj je palmi i amaterski se bavi njima. Objasnio je kako nametnik prvo napada sredinu palme iz koje rastu mladu listovi, zapravo srž palme. Kad se to dogodi, palma polako odumire. Ona se skroz osuši i ostane samo deblo koje je šupljikavo i lomljivo.

Ako zapuše malo jača bura, može je odlomiti. Palme koje su oduvijek bile zaštitni znak mediterana i koje su u Dalmaciji stare od 50 do 60 godina tako lagano odlaze u nepovrat. Riječ je o nekoliko tisuća palmi u Trogiru i Kaštelama.

- Čak i one palme koje se skroz zbog bolesti osuše i dalje su zarazne te mogu prenijeti bolest na niz drugih palmi. Zato bi ih odmah po razbolijevanju trebalo ukloniti, a za to ovdje nemamo nikoga. Bolest se tako širi neviđenim razmjerom i naše palme odlaze. Srce me boli kad to sve gledam - rekao je čitatelj, zaljubljenik u palme.

Objasnio je i kako se bolest pojavila, odnosno odakle se stvorila crvena pipa, nametnik koji je ime dobio po boji tijela.

- Bolest je zapravo došla s uvoznicima. Oni nabavljaju biljke u mjestima poput Barcelone i talijanske obale gdje se one mogu dobiti jako jeftino, ali su zaražene. Ti kukci na kraju zaraze naše palme - tvrdi čitatelj. Ogorčen je sporošću lokalne uprave koja bi mogla biti ključna za ovaj problem. Bolest je, naime, napala prije nekoliko godina i palme u Dubrovniku, Šibeniku i okolici Zadra.

Tamo su vrlo brzo reagirali, odnosno uklonili su odmah bolesne palme i uspjeli su zaustaviti širenje bolesti. Tako su zapravo i spasili mnoge palme. Bolest bi se mogla spriječiti i nadzorom palmi prije pojave simptoma bolesti.

- Ministarstvo najprije treba odobriti nadzor i njegove troškove - rekao je fitosanitarni inspektor Jadranko Antičević.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa