Obavijesti

News

Komentari 32

Oporba se usprotivila: Reforma školstva ne smije se usporavati

Oporba se usprotivila: Reforma školstva ne smije se usporavati
8

Vladajući i oporba opet verbalno ratuju na temi koja bi, umjesto ideološka, trebala biti univerzalna. Najava o mogućoj odgodi reforme školstva naljutila je mnoge

VIDEO

Vladajući i oporba opet verbalno ratuju na temi koja bi, umjesto ideološka, trebala biti univerzalna. Najava o mogućoj odgodi reforme školstva naljutila je mnoge.

- Još jednom vidimo nastavak konzervativne revolucije, to je svjetonazorski udar poguban za budućnost Hrvatske - poručio je bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović (SDP) u komentaru na najavu novog ministra Predraga Šustara (HDZ).
Šustar je to spomenuo kao opciju u slučaju da se u stručnoj i javnoj raspravi pokaže da su kurikularnim dokumentima potrebne dubinske promjene. Voditelj ekspertne skupine za reformu Boris Jokić potom je istaknuo važnost konsenzusa oko ove teme te zaključio da u slučaju izostanka suradnje svih institucija “reformu ne da treba odgoditi, nego odmah i prekinuti”. Rješenje ima zastupnica HSLS-a Gordana Rusak.

Ne treba se predavati na pola trke, nego pojačati sve snage da se stigne rok koji je bio zacrtan. Naravno da se pritom ne bi smjelo ići nauštrb kvalitete, kaže Gordana Rusak, zastupnica HSLS-a i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje.

Ona predlaže osnivanje neutralnog povjerenstva, koje dosad nije bilo uključeno u proces, koje bi odlučivalo o tome što ugraditi u poboljšanu verziju kurikuluma.

- Ono nikako ne bi smjelo biti političko. Neka struka kaže što misli - kaže Rusak.

Ipak, politika se u reformu već umiješala.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić ističe kako je Jokić zakasnio s izradom, odnosno objavom okvira nacionalnog kurikuluma.

- Objavljen je tek 16. veljače. Hijerarhijski niži dokumenti, poput predmetnih kurikula, izrađivali su se bez okvira, a to je metodološki propust. Kao da arhitektu date da projektira kuću, a ne pokažete mu parcelu na kojoj bi ta kuća trebala biti - rekao je Ilčić, čija je stranka dio vladajuće Domoljubne koalicije. Kaže kako će Jokić morati odgovoriti na pitanje hoće li uvažavati stručne primjedbe nakon javne rasprave.

- Stava sam da se to treba kvalitetno napraviti. Reformu ne možete napraviti za tri mjeseca. Prema tome, riječ je o prevažnom dokumentu da bi se stvari lomile preko koljena i nitko, pa ni gospodin Jokić, ne može si uzimati za pravo da one koji imaju neke primjedbe proziva za stopiranje reforme ili da mi ne želimo napredak Hrvatske - poručio je Ladislav Ilčić.

Oporbeni zastupnik Željko Jovanović (SDP) sve smatra svjetonazorskim udarom.

- Nakon što su kroz proračun pokazali što misle o obrazovanju i znanosti režući sredstva u odnosu na prošlu godinu, još jedna najava zaustavljanja kurikularne reforme nije izneneđanje od strane Domoljubne koalicije, ali pokazuje da je Most zapravo najveća prevara u političkoj povijesti Hrvatske - zaključio je Jovanović.

Kako kaže, ne može razumjeti “da predstavnici Mosta mogu pristati da jedna marginalna stranka, poput Hrasta i njihova čelnika Ilčića, ugrožava budućnost Hrvatske”. Gordana Rusak kaže kako će na stavove Jovanovića i Ilčića odgovoriti na prvoj sljedećoj sjednici Odbora na ovu temu, koja će se održati 5. travnja.

- Znanost i obrazovanje treba staviti iznad svih ideologija - rekla je Rusak.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jučer je stiglo priopćenje u kojem tvrde da se cjelovita kurikularna reforma nastavlja prema predviđenom planu: “Početak eksperimentalne primjene planiran je za školsku godinu 2016/2017., pod pretpostavkom da se kroz javnu raspravu pokaže kako kurikularni dokumenti ne trebaju dublje i značajnije izmjene”.

Ipak, u nastavku priopćuju da, u slučaju da komentari, primjedbe i prijedlozi od strane stručne i zainteresirane javnosti pokažu da su potrebne značajnije promjene dokumenata, tada treba ostaviti otvorenom mogućnost pomicanja eksperimentalne primjene najdalje na školsku godinu 2017/2018.     

Odustane li, Šustar treba dati ostavku

Ovo je nastavak konzervativne reveolucije, svjetonazorski udar poguban za Hrvatsku. Most pristaje na to da marginalna stranka poput Hrasta ugrožava budućnost Hrvatske. A kolegi Šustaru poručujem da mu, zaustavi li reformu, preostaje jedino podnijeti ostavku, kaže Željko Jovanović (SDP).

Valerija Bebek/24sata

To treba napraviti kvalitetno, ne brzo

Cjelovitu reformu ne možete napraviti za tri mjeseca. Prema tome, riječ je o prevažnom dokumentu da bi se stvari lomile preko koljena i nitko, pa ni gospodin Jokić, ne može si uzimati za pravo da one, koji imaju neke primjedbe, proziva za stopiranje reforme, poručio je Ladislav Ilčić iz stranke Hrast.

Pixsell

Sama je tabletima reformirala učionicu

Marlena Bogdanović je tabletima informatizirala učionicu osnovne škole u Tučepima. Smatra da reforma zahtijeva konsezus i drži da joj treba prethoditi reforma nas samih - promijeniti pogled na svijet oko sebe.

Neka struka izmijeni i poboljša sve akte

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje predlaže da stručno povjerenstvo sagleda primjedbe te ih ugradi u poboljšanu verziju reforme. Rusak je zastupnica HSLS-a koja na Odboru nije htjela glasovati za prvi prijedlog proračuna s rezanim stavkama za obrazovanje. Bila je suzdržana.

Davor Puklavec/PIXSELL

'Vlada kuje plan da zaustavi reformu'

Obrazovanje mora biti nacionalni interes, a ne sredstvo za političke ciljeve. Učestalo stavljanje sudbine reforme pod upitnik ostavlja dojam da Vlada daleko od očiju javnosti kuje plan kako zaustaviti stručnu i nametnuti političku reformu obrazovanja, poručila je SDP-ovka Sabina Glasovac.

Dino Stanin/Pixsell

Šustar o odgodi, a Jokić o odbacivanju

Voditelja ekspertne skupine za reformu Borisa Jokića razljutile su najave ministra Predraga Šustara o mogućoj najavi odgode kurikularne reforme. Poručio je da bez visoke razine suradnje institucija “reformu ne da treba odgoditi, nego i prekinuti”. Hrvatskoj, kaže, ne treba još jedna papirnata reforma.

Nel Pavletić/Pixsell

Znastvenici stižu s potpisima u Sabor

Inicijatori peticije “Pretvorite znanost i obrazovanje iz gubitnika u dobitnike” danas će predati potpise Hrvatskom saboru, točnije Odboru za znanost, obrazovanje i kulturu. Prikupili su oko 5000 potpisa. Inicijatori su znanstvenici na čelu s Ivicom Puljkom iz stranke Pametno. Traže više novca za obrazovanje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa