Obavijesti

News

Komentari 159

Oprost duga: Evo što vam sve treba da biste ispunili kriterije

Oprost duga: Evo što vam sve treba da biste ispunili kriterije
2

Ovo je jednokratan otpis duga, ne može se očekivati da će Vlada ponoviti ovu mjeru. Mislim da smo pokazali socijalnu osjetljivost, rekla je Milanka Opačić

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Prijedlog zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava kojim se u zakonodavstvo prenosi direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicijskih društava. Glavna je ideja da se trošak sanacije s poreznih obveznika, odnosno građana, premjesti na dioničare i vjerovnike.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:48

Na dnevnom redu bio je i Prijedlog sporazuma kojim bi se oprostili dugovi najsiromašnijim građanima koji duguju do 35.000 kuna , a koji taj dug ne mogu vratiti. Od 1. ožujka ove godine prvi od oko 60.000 blokiranih građana trebalo bi dobiti novu priliku. Uvjete otpisa duga pogledajte ispod teksta.

Riječ je o građanima koji su vezani uz teleoperatere te četiri velika grada što se odnosi uglavnom na komunalne usluge. U Vladi očekuju da se sporazumu pridruže i ostali gradovi jer su kriteriji okrenuti najugroženijima.

- Svjesni teškog stanja dijela građana koji su blokirani zbog dugotrajne krize, ova odluka bit će novi početak za oko 60.000 naših građana . Ovo je dobrovoljni sporazum kojem će pristupiti četiri velika grada. Ovo je jednokratan otpis duga, ne može se očekivati da će Vlada ponoviti ovu mjeru. Mislim da smo pokazali socijalnu osjetljivost za one koji su najugroženijim, kazala je Milanka Opačić .

U budućnosti oni koji će se naći u sličnim problemima imat će mogućnost proglašenja stečaja , što je mjera na kojoj radi Ministarstvo pravosuđa.

Kriteriji su da su građani korisnici socijalnih naknada i invalidnina te građani čija su primanja do 2500 kuna mjesečno odnosno samci kojima primanja ne prelaze 1250 kuna. Građanima kojima se otpisuje dug ne smiju imati imovinu ni štednju iz koje bi mogli pokriti ovrhe. Teleoperateri će otpisati dug samo prvoj kategoriji odnosno socijalno ugroženima, dok će građanima s niskim primanjima biti određen moratorij na plaćanje dugova u roku od godinu dana. Teleoperateri i banke otpisat će dugove u visini do 10.000 kuna, dok će dugove do 25.000 kuna opraštati poduzeća kojima je u većinskom vlasništvu država.

Premijer Milanović rekao je da je riječ o dobrovoljnom sporazumu jer u Vladi nisu željeli problem rješavati nametanjem obveza zakonom te da je ova tema važnija od njegovih prigodnih uvodnih riječi o predsjedničkim izborima.

- Ovo je prvi put da se netko na ovakav način odlučio riješiti ovaj problem i to ne zakonom nego dogovorom za što je trebalo puno strpljena i nešto vremena, a to je dokaz da smo humana Vlada - poručio je Milanović.

Kazao je da račune treba plaćati, ali i napomenuo da kad se netko nađe u "ljutoj nevolji" ovo je mjera kojom se pomaže. Ponosan je za učinjeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.