Obavijesti

News

Komentari 9

Optužili bankaricu: Lažirala je dokumente pa izdavala kredite

Kao starijoj obiteljskoj bankarici u poslovnici jedne banke prvookrivljenoj je poslodavac u obavljanju poslova povjerio i samostalno ugovaranje kredita do 150.000 kuna

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bankarice (50) zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, njezine suradnice (43), koju, kao i devetero građana, terete da su joj pomagali. Bankarica je, tvrdi tužiteljstvo "zaradila" 443.599 kuna, drugookrivljenica 486.099 kuna, a ostali po nekoliko desetaka tisuća kuna.

Kao starijoj obiteljskoj bankarici u poslovnici jedne banke prvookrivljenoj je poslodavac u obavljanju poslova povjerio i samostalno ugovaranje kredita do 150.000 kuna. Slijedom međusobnom dogovora drugookrivljenica je u zagrebačkom uredu nudila uslugu ishođenja financijskih usluga banaka građanima koji, s obzirom na svoja stvarna primanja sukladno propisanim procedurama poslovnih banaka, nisu u mogućnosti realizirati kredit. To je radila tako što im je osiguravala nevjerodostojne obračunske liste i potvrde raznih poslodavaca kao pretpostavke odobravanja kredita do 150.000 kuna, a koje će potom odobravati prvookrivljenica. Tako su, tvrdi tužiteljstvo, preostali okrivljenici od 2. travnja 2012. do 29. siječnja 2013. dobili kredite bez da su imali ispravne potrebne dokumente. Po uputi drugookrivljenice, predavali su bankarici zahtjeve za gotovinski nenamjenski kredit i priložili nevjerodostojnu dokumentaciju koju je sukladno zajedničkom planu pribavila drugookrivljenica na točno neutvrđen način. Potom je bankarica znajući da su podaci tražitelja kredita o navedenim poslodavcima i visini primanja netočni te, iako je prije plasiranja kreditnih sredstava bila u obvezi utvrditi sposobnost tražitelja kredita i provjeriti istinitost podataka o poslodavcu i visini primanja klijenta, koristila položaj zaposlenice banke koja samostalno ugovara i isplaćuje kredite u skladu sa svojim kreditnim ovlaštenjima, pa je u obrasce za komunikaciju s poslodavcem neistinito naznačila da je obavila provjeru podataka u odnosu na poslodavca i visinu primanja. Bankarica bi zatim pripremila ugovore o kreditu i potpisala ih, a potom ih radi isplate kredita predavala na supotpis drugom djelatniku banke koji ih je supotpisao, ne znajući za nezakonite radnje bankarice. Na štetu banke na taj način odobrila je isplate po jedanaest gotovinskih nenamjenskih kredita u ukupnom iznosu od 1.375.750 kuna po čijim isplatama bi tražiteljima kredita isplaćivala određeni dio od ukupnog iznosa kredita, dok bi preostali dio novčanih sredstava zadržavala za sebe i drugookrivljenicu.Nju pak terete da je u istom razdoblju neistinito predočavala ljudima da će im ishoditi kredit pa su oni u uvjerenju da će kredit biti odobren i novac s osnove kredita biti isplaćen, potpisali potrebnu dokumentaciju koju je bankarica pripremila po dogovoru, a drugookrivljenica je pribavljala neistinitu dokumentaciju o poslodavcu i visini primanja tih osoba. U optužnici je predloženo da se protiv sedmookrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega kao i da mu se sudi u odsutnosti, dok je također predloženo da sud dosudi imovinskopravni zahtjev postavljen od banke koja je oštećena za 1,375 milijuna kuna.

Petero ljudi kralo od banke i oštetilo je za dva milijuna kuna

Dovršenim opsežnim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su hrvatski državljani u dobi od 36, 43, 44, 59 i 62 godine s područja Međimurske i Varaždinske županije te trgovačka društva sa sjedištem, također na području Međimurske i Varaždinske županije počinili sveukupno 22 kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, krivotvorenja isprave i računalnog krivotvorenja, priopćila je policija.

Naime, u razdoblju od listopada 2013. do srpnja 2015. godine 43-godišnja djelatnice banke zloupotrebljavajući svoj položaj te prema prethodnom dogovoru i na poticaj ostalih osumnjičenika, poduzela je niz nezakonitih radnji kojima je ne štetu banke, a u korist osumnjičenih i njihovih trgovačkih društava ostvarila nepripadnu imovinsku nešto veću od dva milijuna kuna. 
Protiv osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...