Obavijesti

News

Komentari 0

Osmero mališana iz vrtića u Đakovu zarazilo se salmonelom

Osmero mališana  iz vrtića u Đakovu zarazilo se salmonelom
1

Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero, kaže dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju

VIDEO

Osmero mališana koji pohađaju Dječji vrtić Đakovo u Ulici Luke Botića zaraženo je salmonelom, zbog čega su neki završili i na bolničkom liječenju.  Iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije napominju kako je salmonela potvrđena kod djece te da je pod kontrolom.

- Salmonela se pojavila u jednoj vrtićkoj skupini u kojoj je 30 djece. To se dogodilo na kraju prošlog mjeseca, a od onda je situacija stalna, nema promjena. Radili smo obradu te vrtićke skupine, dalje nema nigdje ništa. Radili smo tada obradu, a do danas su se već neka djeca i negativizirala. Obavljale su se kontrolne stolice i jedno dijete je već riješeno - rekao je Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju za Glas Slavonije

Dodaje kako ne treba raditi paniku te da je razgovarao s ravnateljicom, odgojiteljicama, s mamama i tatama. Ostali roditelji potvrdili su kako njihova djeca nisu zaražena. 

- Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero - kaže dr. Dijanić te dodaje kako je do bolesti došlo uslijed velikih vrućina. 

- Salmonela voli ljeto i vrućinu. To je bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom, a može se pojaviti u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. U ovom slučaju nije riječ o velikom broju oboljele djece. Napominjem i kako salmonele nije bilo u drugim skupinama u tom istom vrtiću, a ni u ostalim - kaže liječnik.  

Vrtićka hrana nije krivac

No, zaraza nije stigla od hrane u vrtiću. Dr. Dijanić navodi kako je radio analizu hrane te analizu obrisaka i otisaka u vrtiću i sve je u pogledu salmonele negativno.  

- Radili smo obradu kuhinje, svega ostalog i sve je negativno. Kako se salmonela pojavila jednostavno nemam odgovor. Da je u pitanju hrana, pojavila bi se salmonela i dalje - rekao je dr. Dijanić. 

Roditelji oboljelih mališana pričaju kako im je rečeno da se djeca nisu zarazila u vrtiću, već su najvjerojatnije bolest donijela od kuće. Svi roditelji zaražene djece podvrgnuti su testiranjima, no svi su negativni. 

'Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu'

Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ornela Koprčina kaže kako je informacija o pojavi salmonele točna te da se pojavila u srednjoj skupini u vrtiću u Botićevoj. 

- Bila je sanitarna inspekcija, sve su pregledali, uzeli su uzorke hrane, svim djelatnicima uzorke i svi su negativni. Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu. To je inače bolest koja se ne dobiva samo preko mesa i jaja nego je to bolest i prljavih ruku. To su mala dječica, idu u WC, stave ruke na školjku, ako ih poslije ne operu, mogu se zaraziti. I moj sin je tako dobio prije desetak, petnaest godina, jedini u skupini je ima - rekla je Ornela Koprčina, ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.