Obavijesti

News

Komentari 89

Ostojić: Izbore u SDP-u treba što prije organizirati, predložit ćemo da budu 26. ili 27. rujna

Ostojić: Izbore u SDP-u  treba što prije organizirati, predložit ćemo da budu 26. ili 27. rujna

Sastanak Predsjedništva će biti sljedeći tjedan. Bit će pozvani svih četvero suspendiranih članova jer njihova suspenzija ističe ovih dana. Načelni stav je da treba što prije organizirati izbore, rekao je

VIDEO

Naš predsjednik Davor Bernardić prenio je sve ovlasti na svog zamjenika Zlatka Komadinu, koji će voditi izborni proces uobičajen u SDP-u. Mi smo već jučer imali sastanak i sazvali Glavni odbor za subotu 18.srpnja, rekao je u utorak potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić na konferenciji za novinare nakon što je Bernardić dan ranije podnio ostavku. 

No, kako Ostojić ističe, on ustvari nije podnio ostavku nego je samo prenio svoje ovlasti do izbora novog predsjednika stranke.

- Potpuno je ista situacija kao što je bila sa Zoranom Milanovićem. Formalno-pravno on je na papiru još predsjednik, ali sve odluke donosi Komadina. Nitko ga nije tjerao ni nagovarao na to - pojasnio je dodavši kako je Bernardić otišao na odmor.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Idući tjedan odmah će sazvati i Predsjedništvo stranke na koji će biti pozvani i svih četvero suspendiranih članova, čija suspenzija ističe ovih dana. To su, podsjetimo, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, koji su bili suspendirani na dvije godine zbog javnih istupa u kojima su propitivali uspješnost vodstva predsjednika Davora Bernardića i inicirali pismo koje je potpisalo 90-ak istaknutih članova, a kojim se od Bernardića tražilo da odstupi s mjesta predsjednika stranke.

- Načelni stav je da treba što prije organizirati izbore. Mi ćemo predložiti da budu iza Velike Gospe i da datum bude 26. ili 27. rujna - poručio je Ostojić.

On se, istaknuo je, neće kandidirati za predsjednika stranke, ali se možda kandidira za neku drugu funkciju. 

'Nadam se da Plenkovića neće prebaciti na tamnu stranu. Evo, pogledajte kakav je Orban...'
'Nadam se da Plenkovića neće prebaciti na tamnu stranu. Evo, pogledajte kakav je Orban...'

Na pitanje novinara je li cijelo Predsjedništvo trebalo postupiti kao i predsjednik Bernardić i jesu li i svi oni trebali dati ostavke zbog potopa na izborima, Ostojić je poručio kako su razgovarali i o tome.

- Svi oni koji su sudjelovali u izbornom procesu su rekli da se osjećaju odgovornima, ali organi tijela moraju funkcionirati. Cijelo Predsjedništvo ili Glavni odbor ne može nestati, to su organi tijela stranke i formalno-pravno oni moraju voditi izborni proces. Nećemo otezati šest, devet mjeseci, nego idemo odmah - rekao je pojasnivši kako SDP uobičajeno na izborima bira cijelo novo čelništvo pa, osim predsjednika stranke, bira i sve članove Predsjedništva i Glavnog odbora.

Rezultati parlamentarnih izbora su, naglasio je, loši i što se točno dogodilo analizirat će ovih dana. 

- Izborni rezultat je loš u svim jedinicama. Ja sam napravio analizu u svojoj drugoj izbornoj jedinici. Ona je od četiri zagrebačke jedinice zadnjih nekoliko izbora bila najgora, a ove godine je najbolja. Od 10 izbornih jedinica, druga jedinica je treća po redu, ona je pala, ali očito su pali i neki drugi. Najbolji rezultat imamo u trećoj gdje smo osvojili šest mandata, u osmoj je teško analizirati jer smo išli u koaliciju s IDS-om i PGS-om pa je teško reći, ali u svim izbornim jedinicama smo pali. U nekima imamo samo tri mandata - istaknuo je.

Tko će se od ljudi kandidirati na koju funkciju na izborima, dodao je Ostojić, to je njihova odluka. Nije želio otkriti koga on vidi na čelu stranke i koga favorizira.

- Ja sam podržavao Bernardića, nisam zažalio, dapače, bio je odličan na sučeljavanjima. Šteta da svoj talent i vještine nije pokazao prije tri, četiri godine. Ali moramo se potpuno jasno zamisliti, a to je činjenica koju je dokazala izlazna anketa, o fokusu naših birača. Za razliku od drugih, mi imamo najstarije birače i to iz urbanog dijela. To je bila moja ideja kada sam podržao Komadinu i Bernardića, čovjeka koji je završio fakultet prvi u generaciji, da bi mogao povući mlađu generaciju - rekao je. 

Bernardić je otišao. Prekasno. Ali to ne znači da se SDP spasio
Bernardić je otišao. Prekasno. Ali to ne znači da se SDP spasio

Na pitanje o mogućim nasljednicima o kojima se već špekulira, Ostojić kaže da oni zadovoljavaju sve kriterije da budu dobri predsjednik ili predsjednica. Podsjetimo, radi se o Biljani Borzan, Mišelu Jakšiću, Siniši Hajdaš DončićuPeđi Grbinu, Zvonimiru Mršiću. No, tvrdi Ostojić da možda bude i još kandidata. 

- Ja osobno nemam favorita. Mislim da su imena koja se spominju ona imena koja imaju svoj dignitet, rezultate, uspjeh. Oni zadovoljavaju sve kriterije da bi mogli biti dobra predsjednica ili predsjednik, ali o tome će odlučiti naši članovi. To mora biti osoba koja ima svoju karijeru, ne smije biti kontaminirana aferama, čak ni pakiranim, koja je dobila nekakve izbore i očekujem da će novi predsjednik ili predsjednica napraviti pomak u SDP-u - istaknuo je dodavši kako smatra da nije demokratski ako nisu bar dva kandidata.

Poručio je i kako će trebati mijenjati politiku i vratiti se korijenima. 

- Radništvo 21. stoljeća, svi oni koji ne rade u rudnicima, ali rade u uredima, i borba protiv prekarijata. Nemojte zaboraviti ni populaciju koja je žrtva privatizacije i umirovljenici. Njima smo okrenuli leđa i njima trebamo vratiti dug. Njihova mirovina je, znate i sami, kolika - rekao je. 

Naglasio je kako stranka mora razmišljati o tome da njihove poruke nisu došle do birača.

- Ne želim se pravdati, ali činjenica je da što je manje birača to je više mandata za HDZ - rekao je i dodao kako je samo 46 posto izlaznosti na izborima te da je to odgovornost političara.

- Mislim da je SDP u zadnjih godinu dana bio jako aktivan. Bili smo konstruktivna oporba. Ali očito to nije došlo do naših birača - istaknuo je.

Zagreb: Restar koalicija izborne rezultate čeka u prostorijama SDP-a

SDP je, naime, na ovim izborima izgubio 220.000 glasova što Ostojić vidi kao poruku birača.

- Tražimo objektivnu analizu i na tome radimo. Suočit ćemo se brojkama. Ja sam svojim preferencijalnim glasovima zadovoljan i drago mi je da sam pobijedio Bandića, to mi je satisfakcija za gubitak gradonačelnika, i drugog predsjednika stranke Škoru, kao i Raspudića. Ali sve u svemu, to je loše. Mislim da moramo promijeniti poruke našim biračima, biti agresivniji, jasniji i točniji. Na tome će novi predsjednik ili predsjednica raditi, odrediti ritam za lokalne izbore - poručio je Ostojić. 

Čestitao je HDZ-u na pobjedi, kao i Gordanu Jandrokoviću koji se borio u njegovoj izbornoj jedinici. 

- Želim da se Vlada što prije formira. Mi ćemo kao oporba Vadi dati 100-120 dana mira. To je demokratski standard - rekao je.

Na pitanje o lokalnim izborima, Ostojić kaže da upravo zbog njih žure s unutarstranačkim izborima. 

- Moramo se pripremiti da dobijemo opet naše župane, gradonačelnike i načelnike. Na lokalnim izborima se vidi jakost stranke - rekao je.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 89

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje