Obavijesti

News

Komentari 68

'Koalicija s HDZ-om? Ma, ništa od toga, idemo na nove izbore'

'Koalicija s HDZ-om? Ma, ništa od toga, idemo na nove izbore'
1

Što je puklo u suradnji sa HNS-om i zašto su zahladili odnosi Bernardića i Vrdoljaka? Treba li SDP-ov kandidat za premijera biti Bernardić ili Zvonimir Mršić?

VIDEO

Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a, bivši ministar zdravstva i najbliži suradnik Davora Bernardića gostuje u studiju 24sata. Govoreći o poljuljanim odnosima SDP-a i HNS-a istaknuo je da SDP želi suradnju u cijeloj zemlji. 

- Ne znam pravi razlog zašto npr. u Rijeci i Dubrovniku ne idemo zajedno. To valjda znaju u HNS-u. No lokalni izbori su takvi, pričekajmo da završe pa ćemo se opet naći na istoj strani. Što se tiče suradnje na nacionalnoj razini, ja sam predložio da napravimo zajedničku strategiju za parlamentarne izbore. Mislim da su izbori tu, da će do njih doći. istaknuo je. 

Ne bojite li se da će vas HSS ostaviti nakon izbora?

- Na Beljaka se vršio ogroman pritisak, ne samo iz hrvatske nego i iz Bruxellesa, iz Europske puče stranke. On je to sve izdržao. HSS je uvijek disao socijalno i uvijek se brinuo za svoje građane tj. poljoprivrednike. Hoće li HNS s HDZ-om to moram reći da mi nije jasno, on moraju odlučiti što žele. Ako se netko iz HNS-a odluči uči u savez s HDZ-om, Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić izaći iz HNS-a, to mogu jamčiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto je Saucha u Saboru podržao Marića?

- Ne znam i ne mogu objasniti zašto je Saucha odlučio u Saboru podržati Marića. Želim u svu sreću i svaku dobro. Izgubili smo tada za jedan glas. Da je pao Marić, pala bi vlada.

Hoćete li potpisati HNS-ovu inicijativu za opoziv Vlade?

- Sjest ćemo do kraja tjedna i odlučiti o tome. 

Bi li velika koalicija SDP-a i HDZ-a bila najbolje rješenje?

- Zanimljiva priča. HDZ pada u anketama, pao je u tri mjeseca s 35 na 29 posto. Plenković je u kratkom roku postao najnepopularniji političar. I sad kad su u padu, stari politički lisac Vladimir Šeks pusti priču o velikoj koaliciji pa gleda tko će se uhvatit. Velika koalicija s ljudima koji ne poštuju struku, znanstvena dostignuća...to ne može ići. Ništa od toga. Izbori su ključ svega. HDZ već 27 godina vlada Slavonijom, a oni sad osnivaju povjerenstvo za tu regiju. Nakon četvrt stoljeća, sad smo se sjetili zašto se ljudi iz Slavonije iseljavaju. Izbori će biti katarza za veliki broj stranaka i to je dobro.

Kako će se to odraziti na vas? Što je za vas uspjeh?

- Za SDP je važno da obranimo četiri sjedišta županije i dvije županije. Vjerojatno ćemo dobiti još gradova, a to su Požega, Varaždin i Zadar, a mogli bi dobiti i Koprivničko-križevačku županiju. 

Kakve šanse ima Sandra Švaljek kao nezavisna kandidatkinja?

- Sandra Švaljek nije nezavisna, ona je zavisna kandidatkinja. Iza nje stoji HSLS, Hrast i dio ekipe oko njih. Mi u HNS-u imamo odličnu kandidatkinju, pokazala se kao izvrsna ministrica i pokazala je da zna struku. Bit će teško, ali mislim da će Mrak Taritaš pobijediti. Bandić je u paktu s desnicom, oni će vjerojatno podržati Bandića.

Tko bi bio kandidat za premijera pobijedi li SDP?

- Predsjednik vodeće stranke. Tu nema odstupanja. 

Ali SDP nije porastao u anketama i Bernardić nema dobar rejting?

- SDP je ujedinjen u raznolikosti. Mi smo živo tijelo, zadnja tri mjeseca narasli smo s 21 na 24 posto, naša koalicijska lista ima 35 posto, a HDZ nema koalicijski potencijal na desnici. Na desnici imate samo HDZ i malo HDSSB. Lokalni izbori će proći korektno, a uvjeren sam da će nam se i HNS pridružiti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a