Obavijesti

News

Komentari 60

Osuđen na 10 mjeseci: Još nije izašao, a prošlo je 11 godina...

Osuđen na 10 mjeseci: Još nije izašao, a prošlo je 11 godina...
4

James Ward je kao 19-godišnjak osuđen na 10 na mjeseci zatvora zbog piromanije, no  u zatvoru je već 11 godina i to zbog zakona koji je ukinut još 2012. godine

VIDEO

James Ward je kao 19-godišnjak osuđen na 10 na mjeseci zatvora zbog piromanije, no  u zatvoru je već 11 godina i to zbog zakona koji je ukinut još 2012. godine.

U Engleskoj i Walesu 2005. godine uveden je tzv. IPP zakon (imprisonment for public protection) koji podrazumijeva zatvaranje opasnih kriminalaca čija djela ne bi inače dobila visoku kaznu, ali se oni sami po sebi smatraju opasnima za društvo te se zbog toga drže u zatvoru i nakon odsluženja kazne.

Zakon je uveden većinom zbog seksualnih prijestupnika, a posebno povjerenstvo odlučivalo je koji od kriminalaca je stekao uvjete za izlazak.

Sporni zakon je ukinut 2012. godine nakon što je utvrđeno da se zloupotrebljava i primjenjuje naveliko, čak i u slučajevima kada za to nije bilo potrebe. Trenutno se više od 4000 zatvorenika, čija je kazna odavno istekla, još uvijek nalazi iza rešetki, a među njima je i Ward.

Iako je povjerenstvo utvrdilo da je Ward ispunio sve uvjete za slobodu, on o njoj zasad i dalje samo sanja.

- Rekli su mu: Samo se pristojno ponašaj, idi na  tečajeve, a kad opet odeš pred povjerenstvo pustit će te na slobodu. James je sve to napravio, ali rekli su mu da mora na još tečajeva i da je prava šteta da se na njega troši proračunski novac kad bi mogao graditi novi život na slobodi - kazala je Wardova sestra April za Sky News.

Ona smatra da James nikada nije trebao biti zatvoren na temelju spornog zakona jer prijestup nije bio dovoljno težak. April dodaje da su neki tečajevi, na koje su slali Jamesa, potpuno suludi.

- Primjerice, tečaj o štetnosti droga. James nikada nije bio ovisnik, ne znam zašto bi na to trebao trošiti vrijeme - kaže April.

Kaže da je dugogodišnja robija na njezinom bratu ostavila ozbiljne  mentalne i zdravstvene probleme.

April je uvjerena da James nikad nije dobio pravu priliku da dokaže kako nije opasan za društvo.

U pismu koje je poslao obitelji James poručuje kako sve više gubi nadu da će ikada biti pušten.

- Zatočen sam u ćeliji, u njoj su samo krevet, zahod i umivaonik. Mama, poludjet ću. Dosta mi je ovog mjesta - piše James.

Upravitelj zatvora Peter Clarke  kaže da je široko uvriježeno mišljenje da je IPP zakon pogrešan, piše Independent.

- Neki zatvorenici su zaista opasni i trebali bi ostati iza rešetki. Drugi, međutim, nisu prijetnja, ali i dalje ispaštaju zbog ovog zakona - kaže Clarke dodajući da se problem treba što prije riješiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca