Obavijesti

News

Komentari 77

Ovi nasilnici su ubili supruge: Tko odgovara za te propuste?

Ovi nasilnici su ubili supruge: Tko odgovara za te propuste?
6

Nasilje u obitelji postaje sve brutalnije te se stoga polako, ali sigurno, seli u sferu kaznenog zakonodavstva, govori nam pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

VIDEO

Crna statistika kaže da je od ukupno 35 ubojstava u prošloj godini bilo čak 13 žena koje je ubio njihov tadašnji ili bivši partner. Njih 34 partner je silovao, a 338 žena zadobilo je ozljede, dok su počinitelje uglavnom gonili samo prekršajno.

- Nasilje u obitelji, iako u prekršajnoj sferi u padu, ipak postaje sve brutalnije te se stoga polako, ali sigurno, seli u sferu kaznenog zakonodavstva - odgovorili su iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Pravobraniteljica je u 2014. godini samoinicijativno, temeljem saznanja iz medija, provela ispitni postupak u šest predmeta obiteljskog nasilja u kojima je postojala određena sumnja da je došlo do propusta u postupanju nadležnih tijela, dok je jedan pokrenula po anonimnoj prijavi. Među njima je, doznajemo, bio slučaj Zlatka Svirčića, koji je 23. prosinca prošle godine ubio Marina Orlovića, partnera bivše supruge Maje Musap Orlović, i ranio njihova 11-mjesečnog sina, kojega je Marino nosio u naručju. Ne navodeći identitete aktera, pravobraniteljica zaključuje da je u slučaju propust počinilo Državno odvjetništvo. Naime, počinitelj je od ranije bio poznat policiji kao obiteljski nasilnik te su oni prije ubojstva Državnom odvjetništvu podnijeli više kaznenih prijava protiv njega zbog prijetnje. No odvjetništvo odbacuje sve kaznene prijave i ne pokreće postupak.

Pravobraniteljica je istraživala i slučaj ubojstva žene od strane njezina bivšeg partnera. Njemu je prije ubojstva izrečena mjera opreza zabrane približavanja na manje od 100 metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- I tu postoje naznake da je bilo propusta u radu policije ili je izrečena neadekvatna mjera opreza s obzirom na to da je, unatoč mjeri, počinjeno ubojstvo - kaže pravobraniteljica.

Ravnatelj škole pretukao ženu pa uplatio novac za žrtve poplava?!

Navodi i slučaj o kojem mediji nisu pisali, a gdje je pravobraniteljica postupala po anonimnoj prijavi. Riječ je o ravnatelju jedne škole na području Zagrebačke županije koji je pretukao ženu pa se nagodio s Državnim odvjetništvom da će uplatiti 3000 kuna za žrtve poplava u Gunji. Iako odvjetništvo nije postupilo mimo zakona, pravobraniteljica ih je obavijestila da je njezino stajalište, s obzirom na politiku nulte tolerancije prema obiteljskom nasilju, da nije prikladno primjenjivati odredbe o nagodbi kod slučajeva kaznenih djela obiteljskog nasilja

Česti propusti: Novčana kazna umjesto zatvora, krive kvalifikacije djela...

Kao najčešće propuste od strane institucija navode češće izricanje novčanih kazni protiv nasilnika, a manje zatvorskih, nezadržavanje nasilnika u pritvoru, ponekad i unatoč ponavljanju nasilja, te krive kvalifikacije djela od strane policije, odnosno nerazlikovanje žrtve od nasilnika. Rezultat toga je da često prekršajne prijave dobiju i žrtve i nasilnici. Istraživanja su pokazala da većina žena prvi kontakt s nekom institucijom uspostavlja nakon što nasilje u prosjeku traje deset godina.

- Preporučujemo ženama da prije prijave nasilja kontaktiraju neku od udruga te zatraže pomoć i savjet. Također, ako imaju saznanja da njihov partner posjeduje oružje, moraju to obavezno napomenuti policajcima - kaže Marijana Zrinka Jegrišnik, predsjednica udruge Ženska pomoć sada.

Iz puške ubio ženu, sestričnu šefa HDZ-a

Marko Brkić (52) suprugu Anku (49) sačekao je 13. srpnja stotinjak metara od njihove kuće u Kruševu kraj Obrovca. Pucao je u nju iz puške, a potom sebi u prsa. Ona je preminula, a njemu su liječnici uspjeli spasiti život. Navodno je i ranije znao biti nasilan.

Dino Stanin/PIXSELL

Izašao iz policije pa u kući ubio suprugu

Damir Matan (53) je 13. srpnja u obiteljskoj kući u Drežniku kraj Karlovca ubio Snježanu (49), a potom pucao sebi u glavu. Uspjeli su mu spasiti život. Dan ranije supruga ga je prijavila za obiteljsko nasilje. Prekršajni sudac ga je pustio jer mu je to bio prvi prekršaj.

Facebook

U Nuštru muž ugušio ženu pa se objesio

Ivan V. (32) početkom svibnja ove godine u Nuštru je tijekom noći ugušio suprugu u krevetu, a potom se objesio. Njihova djeca u dobi od 2 i 6 godina cijelo su vrijeme spavala u susjednoj sobi. Budući da ranije nisu imali problema u braku, motiv ubojstva je nepoznat.

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Izrešetao suprugu i gosta pa ubio sebe

Ivan Petričević (59) ušao je krajem srpnja prošle godine u kafić Tiho preko puta Avenue Malla u Osijeku i počeo pucati iz automatske puške. Ubio je suprugu Slađanu i muškarca koji joj je pokušao pomoći. Nakon višesatnih pregovora sa specijalcima oduzeo si je život.

Davor Javorović/Pixsell

Ubio partnera bivše žene i ranio dječaka

Zlatko Svirčić (56) u prosincu 2014. godine u Kijevskoj ulici u Zadru spremnik pištolja ispraznio je pucajući u Marina Orlovića, novog partnera bivše supruge. Njega je ubio, a teško je ranio njihova sina (1), kojeg je Marino držao u naručju. Nedavno mu je počelo suđenje.

Dino Stanin/Pixsell

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...